Η Ελλάδα μπορεί να γίνει στρατηγικός περιφερειακός ενεργειακός κόμβος
Το αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης από το βήμα του 2ου Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών, το οποίο είχε πολύ μεγάλη διεθνή επιτυχία, τονίζοντας ότι είναι πλέον ιστορικό καθήκον για την Ελλάδα η καταγραφή και η αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Διαβεβαίωσε δε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος προκειμένου να προχωρήσουν –αυτόνομα ή με διεθνείς συνεργασίες– στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση.
Κατά τον κ. Στεργιούλη, η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταβάλει τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και, σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων LNG, θα την αναδείξει σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.
Κατοχυρώνεται και η ενεργειακή ασφάλεια
Επισήμανε, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ ότι η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής στρατηγικής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ενεργειακή ένωση των κρατών-μελών της ΕΕ. Ακόμη, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις και υπενθύμισε ότι η ΕΕ:
• Εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει.
• Εξαρτάται ενεργειακά από το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το φυσικό αέριο (66%), τα στερεά καύσιμα (42%) και τα πυρηνικά καύσιμα (40%).
• Εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. κάθε χρόνο.
• Οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες των κρατών-μελών υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως και τα 400 δισ. ευρώ ετησίως.
• Η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030.