Ένας Πρόεδρος που δεν μένει στο Προεδρικό…
Με ΙΧ, αεροπλάνο, πλοίο, ελικόπτερο, με κάθε διαθέσιμο μεταφορικό μέσο. Έρχεται σε επαφή με τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους αρχών και φορέων, συναντά ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, κάθε ηλικίας.
Γίνεται κοινωνός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή αλλά και των δυσκολιών που βιώνει ο κόσμος, που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν οξυνθεί έτι περισσότερο. Με την εκεί παρουσία του επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης στους ξεχασμένους από το επίσημο κράτος κατοίκους και σε άλλες περιπτώσεις να αναπτερώσει το ηθικό τους, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν έξωθεν προκλήσεις και απειλές. Το ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου είναι κάτι περισσότερο από υπερφορτωμένο, καθώς εκτός από τις επισκέψεις που ο ίδιος θέλει να πραγματοποιήσει δέχεται συνεχώς προσκλήσεις από τα τέσσερα σημεία της επικράτειας, από φορείς και οργανώσεις που θέλουν να τον τιμήσουν.
Μικρό, πλην όμως χαρακτηριστικό δείγμα το πενθήμερο 3-7 Μαρτίου, όπου ξεκίνησε από τις Σέρρες και κατέληξε στην Κάλυμνο, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ορεστιάδα, την Ψέριμο και τη Ρόδο.
Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε -με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας- στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το απόγευμα (17.20) της προηγούμενης Παρασκευής κι από εκεί μετέβη οδικώς στις Σέρρες, όπου έγινε δεκτός από τις τοπικές αρχές και στη συνέχεια πήγε στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων αναχώρησε για το Διοικητήριο των Σερρών, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους συγκεντρωμένους κατοίκους, ενώ σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Β. Παπαβασιλείου τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης των Σερρών.
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά αυτό που χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα από τους παριστάμενους ήταν η αναφορά του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αργότερα το βράδυ παραβρέθηκε σε ειδική εκδήλωση για την επέτειο 100 ετών από την αρπαγή των Ιερών Κειμηλίων της Εκκλησίας των Σερρών.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, αφού μετά τις ομιλίες προβλήθηκαν εικόνες και video με θέμα τη Μακεδονία, ενώ ορχήστρα εκτέλεσε έργα μεγάλων ελλήνων συνθετών. Ανάμεσα σʼ αυτά το «Το χρυσοπράσινο φύλλο», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» κ.ά.
Το πρόγραμμα όμως της ημέρας δεν έκλεισε εκεί, καθώς ο δήμαρχος Σερρών παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του που τελείωσε λίγο μετά τις 10.30.
Αμέσως μετά η προεδρική αποστολή ξεκίνησε το ταξίδι με προορισμό την Ορεστιάδα, όπου έφτασαν λίγο μετά τις 2 το πρωί. Μια νέα ημέρα, εξίσου έντονη, ξεκινούσε…
Γύρω στις 10.30 (ημέρα Σάββατο) ο κ. Παυλόπουλος έφθασε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου κάτοικοι της πόλης που στέκονταν στα πεζοδρόμια ή στα μπαλκόνια των σπιτιών τον χειροκρότησαν θερμά.
Μετά τη δοξολογία και τη λιτανεία μετέβη στο δημαρχείο, όπου σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Β. Μαυρίδης των ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Ορεστιάδας. Στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων απάντησε και στον Τ. Ερντογάν για τις αναφορές του «περί συνόρων της καρδιάς» και έκανε ειδική αναφορά στο διεθνές δίκαιο που πρέπει να σέβεται η γειτονική Τουρκία προκειμένου να είναι ομαλές οι σχέσεις της με την Ελλάδα.
Αμέσως μετά το επίσημο γεύμα ταξίδεψε οδικώς προς το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι πέταξε για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Το πρόγραμμα της Κυριακής (5 Μαρτίου) ήταν αμιγώς… θρησκευτικού περιεχομένου. Το πρωί παρέστη στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Tην επομένη και με αφετηρία και πάλι το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε με προορισμό τη Ρόδο, όπου έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 12.30 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα ήταν και αυτήν τη φορά φορτωμένο, καθώς περιελάμβανε επισκέψεις σε δύο ακόμη νησιά, την Κάλυμνο και την Ψέριμο. Στο δημαρχιακό μέγαρο και στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκου τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης. Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτεταμένες αναφορές στα εθνικά θέματα, τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις που προβάλλει η Τουρκία. Η αποστροφή του για το δικαίωμα της Ελλάδας να περιφρουρεί τα Δωδεκάνησα ήταν αυτή που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και τις επιθετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, που κάθε άλλο παρά πτόησαν τον Πρόεδρο, ο οποίος επανήλθε την επόμενη ημέρα στον ίδιο τόνο και με την ίδια ένταση.
Στη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, όπου στη διάρκεια ειδικής τελετής έγινε η επίσημη παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου, όπου δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα που συντελείται υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντ. Μοροπούλου.
Το πρόγραμμα της Τρίτης 7 Μαρτίου περιελάμβανε αρχικά επίσκεψη στη Κάλυμνο, όπου μετέβη με ελικόπτερο, και στη συνέχεια -με σκάφος του Λιμενικού- στην Ψέριμο. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ειδικά στην Ψέριμο ήταν εξόχως συγκινητικές. Οι λιγοστοί κάτοικοι του ακριτικού νησιού υποδέχθηκαν με δάκρυα στα μάτια τον κ. Παυλόπουλο, ενώ στη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί τους υποσχέθηκε να τους επισκεφθεί ξανά πολύ σύντομα, ενδεχομένως και στη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Επισκέφθηκε ακόμη το φυλάκιο, είχε συνομιλία με τους στρατιώτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι οποίοι του έδωσαν αναμνηστική πλακέτα.
Στη σύντομη δήλωσή του υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, σεβόμενη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η επιστροφή έγινε με την ίδια διαδικασία: Με το σκάφος του Λιμενικού από την Ψέριμο στην Κάλυμνο, από εκεί με ελικόπτερο στη Ρόδο και από εκεί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα…