39.000 φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο συνολικά 75 δισ. ευρώ!

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου λένε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο στα χαρτιά, δεδομένου ότι προσμετρώνται χρέη μεγαλοεπιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου που είναι της… εποχής του Οργανισμού Προβληματικών Επιχειρήσεων και δεν υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως η Πειραϊκή – Πατραϊκή και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και ιδιωτικών που έχουν εκμετρήσει το ζην εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, από τα 95 δισ. ευρώ είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν 10 με 15 δισ. ευρώ, και αυτά με δόσεις. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για τους οφειλέτες του Δημοσίου:

• 3.300.000 φορολογούμενοι οφείλουν λιγότερα από 2.000 ευρώ ο καθένας και 2.000.000 χρωστούν κάτω από 500 ευρώ. Το συνολικό ύψος του οφειλόμενου ποσού είναι 1 με 2 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται η υφυπουργός.

Το πρόβλημα είναι οι μεγαλοοφειλέτες, καθώς 39.000 χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας, με το συνολικό ποσόν να ανέρχεται στα 75 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ζήτημα, όμως, κυρία υφυπουργέ, δεν είναι η καταγραφή των οφειλετών και των ποσών που οφείλει ο καθένας, αλλά το αν υπάρχει τρόπος να εισπραχθούν οι οφειλές, σε τι ποσοστό, με ποιον τρόπο και σε πόσο καιρό. Με το να μένουν στα χαρτιά και να έχει η κυβέρνηση την ψευδαίσθηση και την αυταπάτη ότι λεφτά υπάρχουν, η οικονομική ασφυξία δεν ξεπερνιέται, παραμένει εδώ, και οι δανειστές συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι και να επιβάλλουν όλο και πιο θανατηφόρα για τους πολίτες μέτρα.

Λύση τολμηρή πρέπει να δοθεί, με την οποία και η κυβέρνηση θα έχει λεφτά στα χέρια της και οι επιχειρήσεις θα μείνουν όρθιες και θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν.


Σχολιάστε εδώ