ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

• Χωρίς να μειώνεται η σημασία της συνάντησης, έστω και με την ευκαιρία αυτή είναι σαφές ότι θα ήταν προτιμότερο η συνάντηση να είναι αυτοτελής, ώστε να υπάρχει χρόνος για πλήρη συζήτηση όλων των εξελίξεων και όλου του πλαισίου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αν και το θέμα δεν θα είναι τόσο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που είναι καλές, αλλά κυρίως τα περιφερειακά θέματα, όπως η τουρκική επιθετικότητα και ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ είναι σαφές ότι θα γίνει και βολιδοσκόπηση για τις αμερικανικές προθέσεις στο θέμα των σχέσεων του ΔΝΤ με την Ελλάδα αλλά και των ΗΠΑ με την ΕΕ.

• Ας μην περιμένουμε πάντως θαύματα, καθώς η γραφειοκρατία δεν αλλάζει τόσο εύκολα θέσεις, ενώ και ο κ. Τίλερσον φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς πολλά και σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κινούνται απευθείας από τον Λευκό Οίκο.

• Συγκροτήθηκε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ. Πρόεδρος ο Χρήστος Μπότζιος, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Μουρίκη, και τακτικά μέλη τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους στο ΥΠΕΞ Στυλιανή Χαριτάκη, με αναπληρωτή τον Κ. Γεωργιάδη, πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την ΣΤʼ γενική διευθύντρια Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνα Κολιού, με αναπληρωτή τον Ευθύμιο Πανταζόπουλο, την πληρεξούσια υπουργό Αʼ (ΠΥ Αʼ) Μαρία Διαμαντοπούλου, με αναπληρώτρια την επίσης ΠΥ Αʼ Νίκη-Αικατερίνη Κουτράκου, τον πρέσβη Πέτρο Μαυροειδή, με αναπληρωτή τον ΠΥ Αʼ Ιωάννη Ραπτάκη, όταν το θέμα αφορά υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου, τη νομική σύμβουλος Αʼ Ζηνοβία-Χάιδω Σταυρίδη, με αναπληρώτρια τη νομική σύμβουλο Αʼ Αρτέμιδα Παπαθανασίου, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αφορά υπαλλήλους του επιστημονικού προσωπικού της ΕΝΥ.

• Στο Ανώτατο Υπηρεσιακό συμμετέχει επίσης ο εμπειρογνώμονας πρεσβευτής σύμβουλος Αʼ Γιώργος Μπακατσιάνος, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Λιούση, εμπειρογνώμονα πρεσβευτή σύμβουλο Αʼ, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αφορά υπαλλήλους του κλάδου των εμπειρογνωμόνων. Σε περιπτώσεις που αφορούν υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη σύνθεση θα συμμετέχει ο Ηλίας Θανασάς, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Αʼ, με αναπληρωτή τον Χαράλαμπο Κουναλάκη.

• Εισηγητής στο Ανώτατο Υπηρεσιακό αναλαμβάνει ο ΠΥ Αʼ Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, με αναπληρωτή τον ΠΥ Αʼ Δημήτριο Γιαννακάκη, η νομική σύμβουλος Αʼ Μαρία Τελαλιάν, με αναπληρώτρια την επίσης νομική σύμβουλο Αʼ Παρασκευή Σκανδάλου.

• Μέλη χωρίς ψήφο είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) Δημήτρης Ιωάννου, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Πεδιώτη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μελών του Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Μυλωνόπουλος, με αναπληρωτή τον Μιχαήλ Στελλακάτο-Λοβέρδο, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Λαμπίρης, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Τζανάκη, και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Αριστοτέλης Ξενάκης, με αναπληρώτρια τη Σοφία Τσαμίχα.

• Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας «Κόχα Γιον». Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, ένας τσάμης ιστορικός (Νερτζάτ Μερτσούσι) περιγράφει πώς ιδρύθηκε το 1991 η οργάνωση «Τσαμουριά», ως βασική οργάνωση των Τσάμηδων στην Αλβανία. Ένα σημαντικό στοιχείο που ίσως πολλοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν είναι ότι το κομμουνιστικό καθεστώς είχε εξαφανίσει το τσαμικό ζήτημα και μάλιστα με διάταγμα της Αλβανικής βουλής του 1953 αφαίρεσε συλλογικά την ελληνική ιθαγένεια από τους Τσάμηδες και τους αναγνώρισε την αλβανική ιθαγένεια.

• Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν να ενισχύουν τις προσπάθειες για ανακίνηση τσαμικού ζητήματος το 1991. Όπως λέει ο τσάμης ιστορικός, είχαν επαφές με «πρεσβείες όπως η ιρανική και η παλαιστινιακή. Οι Παλαιστίνιοι μας είπαν: Λεφτά δεν έχουμε για να σας βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε με όπλα… Ο πρόεδρος του συλλόγου πήγε το 1992 στη Σμύρνη για να ιδρύσει και εκεί παράρτημα του συλλόγου με Τσάμηδες που είχαν φύγει από την Ελλάδα στην Τουρκία».

• Για την Τουρκία δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα ενίσχυε τους Τσάμηδες. Αλλά να κινούνται έτσι παρασκηνιακά και οι Ιρανοί και οι Παλαιστίνιοι, όταν η Ελλάδα πλήρωνε βαρύτατο κόστος για να διατηρεί καλές σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες, είναι τραγικό…

• Η αλβανική εφημερίδα «Ντίτα» ελέγχεται από την πρώην υπουργό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άρτα Ντάντε και τελευταία έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πάντων. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν διάφορα ζητήματα που βγάζει στη φόρα και έχουν σχέση με τον αρχηγό του κόμματος των Τσάμηδων Σπ. Ιντρίζι.

• Συγκεκριμένα περιγράφει μια απατή με πρωταγωνιστή τον Ιντρίζι και θύμα τον κοσοβάρο επιχειρηματία Ναζίμ Μπερίσα, στον οποίο πούλησε δύο επιχειρήσεις έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να του ανήκουν…

• Ας τα έχουμε υπόψη μας όλα αυτά γιατί μπορεί να χρειασθούν όταν ο κ. Ιντρίζι κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ