Τριγμοί στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Παρά τις διακηρύξεις του Π. Καμμένου, από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει ανάλογη αντίδραση, στη βάση ότι η συμμαχία των δύο κομμάτων παραμένει συμπαγής, και η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των στελεχών των ΑΝΕΛ. Και σʼ αυτό δεν συμβάλλουν μόνον οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε προαναγγέλλουν το τέλος της συνεργασίας είτε προκρίνουν μια αριστερή στροφή και συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες όπου η τοποθέτηση του Ν. Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα κληθεί να εξετάσει το όποιο σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την προμήθεια νέων εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης συγκαταλέγεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -υπερβαίνουν τους τριάντα αναφέρουν οι πληροφορίες- που διαφωνούν με οποιαδήποτε νέα αγορά εξοπλισμών και υποστηρίζουν ότι τα τεράστια ποσά που θα δαπανηθούν πρέπει να δοθούν για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο υφιστάμενός του αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας με δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου stealth, όπως είχε αναγγείλει δύο 24ωρα νωρίτερα ο κ. Καμμένος.

«Πάγος» από Τσίπρα!

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο που δεν είδε το φως της δημοσιότητας: Σύμφωνα με πληροφορίες, που για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώνονται από καμιά πλευρά, στις αρχές της εβδομάδας υπήρξε επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, όπου ο πρώτος ζήτησε από τον δεύτερο να ρίξει τους τόνους έναντι της Τουρκίας προκειμένου να υποχωρήσει η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είχαν προηγηθεί, εκτός από τις επικριτικές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αντιδράσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εμμέσως κατηγορούσαν τον υπουργό Άμυνας για καλλιέργεια ψυχροπολεμικού κλίματος, ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στον μύλο της Τουρκίας. Λέγεται δε ότι ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της ανησυχίας και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή. Ο κ. Καμμένος… ανταποκρίθηκε άμεσα στην προτροπή του κ. Τσίπρα και από εκεί που απειλούσε την Τουρκία με αντίποινα στην περίπτωση που αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, βρέθηκε να μιλάει για «προπαγάνδα υβριδικού πολέμου» από πλευράς Άγκυρας.

Οι προκλήσεις πάντως δεν λείπουν και από την πλευρά των ΑΝΕΛ. «Αν δεν ήμασταν εμείς δεν θα γινόταν υπουργός ο Ν. Φίλης», σημείωσε ο βουλευτής Δ. Καμμένος, ο οποίος ηγείται του ανένδοτου κατά του πρώην υπουργού Παιδείας. «Εάν δεν του αρέσει (σ.σ.: του κ. Φίλη) ας το λύσει εσωτερικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Ν. Μαυραγάνης. Οι ΑΝΕΛ πήραν θέση με τον πλέον επίσημο τρόπο και στα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ που ειπώθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας με κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει στην έντιμη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ