Το όχημα για οποιαδήποτε συνεργασία είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαμηνύει εκ νέου και προς όλες τις κατευθύνσεις πως το όχημα για οποιαδήποτε συνεργασία είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και όποιος θέλει προσχωρεί σε αυτή με τους κανόνες που ίσχυσαν για όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην τελευταία κλειστή συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για προσέγγιση με την κίνηση των τριών πρώην υπουργών (Ώρα Αλήθειας) και την Κίνηση των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη. Τους επισημάνθηκε μάλιστα ότι η Συμπαράταξη είναι σε εκλογική ετοιμότητα και οδεύει προς Συνέδριο και συνεπώς οι κινήσεις και οι όποιες πρωτοβουλίες οφείλουν να γίνονται με συντεταγμένο τρόπο και αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία βρίσκονταν σε ανοιχτή συνεννόηση με την Ώρα Αλήθειας και τον Σπύρο Λυκούδη για το ενδεχόμενο ενός κοινού συνεδρίου τον Ιούνιο, καθώς ήδη υπάρχει εμπλοκή στην όποια συνεννόηση και συνεργασία των τριών πρώην υπουργών με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, ενώ είναι γνωστό ότι και ο Σπύρος Λυκούδης με τους Μεταρρυθμιστές κρατούν πλέον σαφείς αποστάσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το μεγάλο πρόβλημα ανάμεσα στο Ποτάμι και στους τρεις πρώην υπουργούς είναι πως οι «3» ζητάνε και επιμένουν στην αυτοδιάλυση του υπάρχοντος σχήματος του Ποταμιού και δημιουργία ενός νέου σχηματισμού από μηδενική βάση, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μανιφέστο… κατά μέτρων

Στη σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού, όπου μετείχαν οι Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Χάρης Καστανίδης από το ΚΙΔΗΣΟ, Φώφη Γεννηματά, Θάνος Μωραΐτης, Στέλιος Όθωνας, Στέφανος Ξεκαλάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τούντας, Θ. Διακουλάκης από τις Κινήσεις Πολιτών και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ, ετέθησαν επί τάπητος και μερικά ακόμα κρίσιμα ζητήματα.

Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει επιμονή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δόθηκε μεγάλη έμφαση στην πολιτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και τονίστηκε ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνουν ότι η «συμφωνία αλήθειας» είναι «συμφωνία μισής αλήθειας».

Αναφορικά με το θέμα της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέτουν ορισμένα στελέχη του (Φίλης κ.ά.), εκτιμήθηκε πως αυτό είναι αποτέλεσμα ξεκαθαρίσματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ωστόσο δεν καταγράφει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, αποφασίστηκε να συνέλθει στο τέλος της επόμενης βδομάδας το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στη συνεδρίαση θα κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τη σύνθεση των συνέδρων, τις ποσοστώσεις κ.ά.


Σχολιάστε εδώ