Σύγκρουση δύο κόσμων στη ΝΔ
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη σύγκρουση δύο κόσμων με διαφορετικές φιλοσοφίες και προσανατολισμούς, που αντιμάχονταν στο παρασκήνιο όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με διαρκώς αυξανόμενη ένταση από την ανάδειξη στην ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη και εντεύθεν.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται η ηγετική ομάδα, που -υπό την πίεση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά αλλά και μιας σειράς στελεχών (Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.), σε πολιτικό επίπεδο έχει υιοθετήσει αντιπολιτευτική τακτική υψηλών τόνων, με μοναδικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας. Χωρίς ξεκάθαρο όραμα για την επόμενη ημέρα, αμφιταλαντευόμενη και με σοβαρές δυσανεξίες στρατηγική και μοναδικό ζητούμενο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που παραμένει ανεκπλήρωτο και τείνει να γίνει πλέον γραφικό.
Από την άλλη πλευρά συντάσσεται μια σειρά από βουλευτές και στελέχη που διαφωνεί με τις επιλογές της ηγεσίας, διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τους χειρισμούς σε επιμέρους ζητήματα και -το κυριότερο- είναι πεπεισμένη ότι το καράβι στραβά αρμενίζει. Έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με την -ακόμη και άνευ λόγου- σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης και επιμένουν σταθερά στην ανάγκη αναζήτησης σημείων προσέγγισης και συνεννόησης για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Κι αν στην περίπτωση του κ. Μεϊμαράκη απεφεύχθη η κρίση, λόγω της έντασης που επικρατεί στα ενδότερα της παράταξης κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη φορά που θα προκύψει μείζον ζήτημα. «Η κατάσταση που επικρατεί δεν έχει προηγούμενο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ καιρό έτσι. Η μεγάλη έκρηξη είναι θέμα χρόνου», επισημαίνουν και… προειδοποιούν έμπειρα κομματικά στελέχη με μακρά θητεία στη Νέα Δημοκρατία.
Οι αναφορές του κ. Μεϊμαράκη, σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή, έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, δεδομένου ότι το περιβάλλον του πρώην προέδρου δεν είχε προϊδεάσει για μια τέτοια κίνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκε εντελώς αυθόρμητα, όπως άλλωστε συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς νωρίτερα να ενημερώσει ή να συνεννοηθεί με οποιονδήποτε. Η αναστάτωση στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ήταν πρωτόγνωρη, ενώ κι ο ίδιος έδειχνε αιφνιδιασμένος. Η επισήμανση του κ. Μεϊμαράκη ότι είναι «τζάμπα μαγκιά» να λες εκ του ασφαλούς ότι δεν ψηφίζεις τα μέτρα, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, είχε ως βασικό αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη. Αποδομούσε δε πλήρως τη στρατηγική που ένα 24ωρο νωρίτερα είχε από τηλεοράσεως εκθέσει ως προς τη στάση που θα τηρούσε η Νέα Δημοκρατία στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε διατυπώθηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις ακόμη και για λήψη δραστικών μέτρων (πολιτική αποδοκιμασία, διαγραφή κ.ά.), οι οποίες απορρίφθηκαν με άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο από τον κ. Μητσοτάκη. Προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά που είχε ανάψει και να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί, αποφασίσθηκε να κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την πλευρά του πρώην προέδρου και η δεύτερη προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε στους Β. Κικίλια και Μ. Λαζαρίδη να επικοινωνήσουν με τον κ. Μεϊμαράκη για να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και να κλείσει το θέμα. Ο πρώτος λόγω της θέσης του, ως εκπρόσωπος Τύπου, ο δεύτερος διότι στο παρελθόν είχε συνεργαστεί μαζί του – στο υπουργείο Άμυνας. Στις επαφές αυτές ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να επισήμανε στους συνομιλητές του ότι όταν προκαλείται από ορισμένους δεν μπορεί να σιωπά μονίμως. Αναφερόμενος προφανώς στον Μ. Βορίδη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την απόφαση της Νέας
Δημοκρατίας να ψηφίσει τα μέτρα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο κ. Μεϊμαράκης, που ήταν τότε πρόεδρος, αντέτεινε σε έντονο ύφος ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και η χώρα απειλείτο με έξοδο από την Ευρωζώνη. Σε δεύτερο επίπεδο, παράγοντες της Πειραιώς έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι με όσα είπε ο πρώην πρόεδρος δεν αναφερόταν στον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά στον Μ. Βορίδη. Κατά συνέπεια δεν… υφίσταται κανένα εσωκομματικό ζήτημα!
Διάσταση που απέχει από την πραγματικότητα και αντιμετωπίσθηκε ακόμη και από γαλάζια στελέχη με συγκατάβαση κι ελαφρά ειρωνεία.
Το πολιτικό συμπέρασμα από την όλη υπόθεση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να καταπιεί μια μεγάλη προσβολή εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη. Απέφυγε να συγκρουστεί μαζί του, δεν μπήκε καν στη διαδικασία του «μπρα ντε φερ», είτε γιατί δεν ένοιωθε αρκετά ισχυρός για κάτι τέτοιο είτε διότι φοβήθηκε τις παρενέργειες που θα υπήρχαν. Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που επιχειρούσε να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του και να δώσει την αίσθηση ότι είναι παντοδύναμος και αδιαμφισβήτητος. Αρχικά καρατόμησε από τομεάρχη τον βουλευτή Γ. Κασαπίδη και στη συνέχεια έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές ότι θα έχουν την ίδια ή και χειρότερη τύχη στην περίπτωση που διαφοροποιηθούν ή αμφισβητήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ
***
«Όταν προκαλούμαι θα απαντάω»! Αυτό, με άλλα λόγια, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Β. Μεϊμαράκης με την τελευταία παρέμβασή του, που προκάλεσε τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία. Είναι εδώ και καιρό απογοητευμένος, προβληματισμένος και ανήσυχος με τη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία αλλά και με την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη. Συγκεκριμένα ανησυχεί για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πορεύεται χωρίς πυξίδα και δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική, παρά μόνο μια εμμονή με τις εκλογές, που δεν… δικαιώνεται, αλλά και γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει περιέλθει υπό την επιτροπεία του Αντ. Σαμαρά, ενώ ταυτόχρονα έχε εξωθήσει στο παρασκήνιο όσα στελέχη δεν τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. «Ο Κυριάκος συνεχίζει να πολιτεύεται με προεκλογικούς όρους, αντί να συσπειρώνει, διχάζει», είναι η συνήθης διαπίστωσή του. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι επίσης εξοργισμένος με το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν πρόσωπα που είτε δεν είχαν μέχρι πρότινος καμιά σχέση με την παράταξη και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή τον νεοφιλελεύθερο χώρο είτε οι θέσεις τους σε βασικά ζητήματα θολώνουν το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης και αλλοιώνουν τις βασικές αρχές της… «Είναι δυνατόν να εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία ο Άδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης;», είναι το ερώτημα που θέτει τους τελευταίους μήνες, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αγανάκτησή του.