Ρύθμιση-ανάσα στο δάνειο του δήμου

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών Αθηνάς Χαρβαλάκου-Γλύκα, ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα φθάσει τα 35 χρόνια και αντί για το 2045 θα λήξει το 2051. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος θα έχει κέρδος από τόκους περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μείωση των ετήσιων δόσεων θα έχει όφελος 1.734.980 ευρώ κάθε χρόνο, αφού το ετήσιο τοκοχρεολύσιο θα διαμορφωθεί στα 7.224.000 ευρώ από 8.969.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Όπως είπε ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, είναι μια δυνατότητα που ο δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί για να βελτιώσει τη ρευστότητά του, ενώ διευκρίνισε ότι το επιτόκιο θα είναι 4,3%.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες είπε ότι ψήφισε την πρόταση ωστόσο θα πρέπει να μάθει ο πειραϊκός λαός ποιοι δήμαρχοι δημιούργησαν αυτόν τον υπέρογκο δανεισμό, γιατί ο Λογοθέτης άφησε «προίκα» 81 εκατ. χρέος το 1999 και από τότε ανέβηκε κατά 49 εκατ. ακόμα, αφού ουσιαστικά οι επόμενες Δημοτικές Αρχές, πλην του Μιχαλολιάκου και φυσικά του Μώραλη, δανείζονται για να πληρώνουν τους τόκους.

Από το «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας», ο Δ. Γκερλές τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να εμπλουτίσει την πρότασή του προς το Ταμείο με περισσότερα στοιχεία για να πετύχει καλύτερους όρους, ενώ η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής του συνδυασμού που πρόσκειται στο ΚΚΕ, είπε πως πρόκειται για έναν ξεκάθαρο εκβιασμό της κυβέρνησης, που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να δανείζονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών, που είναι δικό της μαγαζί, με ληστρικό επιτόκιο. Ο Τάσος Κάρλες στη δευτερολογία του ανέφερε πως η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε τα επιτόκια που πληρώνουν οι ΟΤΑ στις πάσης φύσεως δανειακές συμβάσεις να είναι ίδια με αυτά που πληρώνει το κράτος.

***

• Σε μια από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος είχε εξαγγείλει ότι θα γίνει γήπεδο 11×11 στον χώρο του πρώην ΚΤΕΛ, στη διασταύρωση Θηβών και Φαλήρου. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δ. Γκερλές από τον συνδυασμό «Λιμάνι της αγωνίας – η πόλη μας» είπε ότι οι περισσότεροι συνδυασμοί προεκλογικά είχαν ζητήσει να γίνει ο χώρος γυμναστήριο και όχι γήπεδο. Μάλιστα, υπογράμμισε, ο Α. Παπαγεωργόπουλος ως υπουργός Αθλητισμού το είχε προγραμματίσει για κλειστό γυμναστήριο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αυτή η υπόμνηση του συμβούλου της αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος τόνισε ότι αυτήν την ώρα στον Πειραιά υπάρχει ένας οργασμός αθλητικών έργων, αφού το Θεμιστόκλειο Γυμναστήριο ανακατασκευάζεται ριζικά και εκσυγχρονίζεται, βγήκε χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του «Παπαστράτειου», ολοκληρώθηκε το γήπεδο 11×11 στην Αμοργού, στα Καμίνια, έχει δρομολογηθεί η επαναλειτουργία ανακαινισμένου γηπέδου 11×11 στο ΣΕΦ, είναι στα σκαριά η ίδρυση κλειστού γυμναστηρίου και ανακαινίζονται εκ βάθρων τα γήπεδα μπάσκετ του Φοίνικα και του Πορφύρα.

«Βρήκαμε την ευκαιρία, με τη συμπαράσταση της ΠΑΕ Ολυμπιακός», είπε ο δήμαρχος, «να φτιάξουμε άλλο ένα γήπεδο. Αντί να μας πείτε μπράβο που κάνουμε τόσα αθλητικά έργα, βρήκατε τα σχέδια του 2002 και του 2003 για τον χώρο του πρώην ΚΤΕΛ για να κάνετε αντιπολίτευση; Δηλαδή αφού δεν έχουμε χρήματα για να φτιάξουμε γυμναστήριο, αλλά έχουμε τρόπο να φτιάξουμε γήπεδο, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για να μη… χάσουμε τα οράματα της περασμένης δεκαπενταετίας». «Με το δεδομένο αυτό, αφού δεν έχουμε φύλακες δεν πρέπει να φτιάχνουμε αθλητικούς χώρους, δεν πρέπει να φτιάχνουμε πάρκα, δεν πρέπει να φτιάχνουμε παιδικές χαρές για να λέτε μετά εσείς ότι δεν κάναμε τίποτα! Είναι λογική αυτή;», αναρωτήθηκε ο Γ. Μώραλης.

• Τρεις χώρους για τη βόλτα και την εκτόνωση των δεσποζόμενων ζώων έχει δεσμεύσει ο Δήμος Πειραιά προκειμένου να τους διαμορφώσει και να τους παραδώσει στους φιλόζωους. Οι χώροι αυτοί είναι δίπλα στην πλατεία C-130, στη Διογένους, στο Εʼ Διαμέρισμα, το οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση Μουτσοπούλου και Φαλήρου στα Καμίνια και στον Κηφισό δίπλα από το παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Φάληρο. Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Βοϊδονικόλας, ο δήμος θα διεκδικήσει άλλους τρεις χώρους για τον ίδιο λόγο. Ο ένας είναι στο οικόπεδο του ΙΚΑ μπροστά από την πινακοθήκη του δήμου, ο άλλος στην παλαιά δεξαμενή στον Προφήτη Ηλία και ο τρίτος αφορά μια έκταση πάνω από το τέρμιναλ των κρουαζιερόπλοιων.

• Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαστρονικόλας (από τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας του Β. Μιχαλολιάκου) συνεχάρη τον αντιδήμαρχο Γ. Βοϊδονικόλα για το έργο του, όπως και την εντεταλμένη σύμβουλο της πλειοψηφίας Χ. Ζηλάκου για τη δουλειά που κάνει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Αμέσως όμως ο επικεφαλής της παράταξης Τάσος Κάρλες φρόντισε να τον… αδειάσει, λέγοντας ότι όσα είπε απηχούν προσωπικές του απόψεις που δεν τις συμμερίζεται η παράταξη, καθώς θεωρεί ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής δεν είναι τέτοιο που να του αξίζουν συγχαρητήρια.

• Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επέστρεψε -επιτέλους- τον προϋπολογισμό του Δήμου Πειραιά χωρίς ουσιαστικές παρατηρήσεις και ήδη αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Έτσι τώρα ο δήμος μπορεί να κάνει πληρωμές και να υλοποιήσει όσα είχε προγραμματίσει, αφού έχει πλέον προϋπολογισμό και κωδικούς.


Σχολιάστε εδώ