Προφυλακίσεις, τείχος στα σύνορα και απειλές

Η πίεση και οι απειλές απέναντι στη χώρα μας κλιμακώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε το υπουργείο Άμυνας να περιμένει θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο.

Και στο εσωτερικό όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Η προφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», που ερμηνεύεται ως μέσο πίεσης προς τον διεθνή Τύπο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας.

Ο Γιουτζέλ, γερμανός και τούρκος υπήκοος, ετέθη υπό κράτηση στις 14 Φεβρουαρίου, αφού έκανε ρεπορτάζ για τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που hackers υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του Ερντογάν.

Την περασμένη Δευτέρα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε ο Γιουτζέλ να προφυλακιστεί εν όψει της δίκης του με τις κατηγορίες για διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους.

Ύστερα από αυτό η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε πιέσεις να απαγορεύσει στον τούρκο Πρόεδρο να έρθει στη Γερμανία εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Ο Ερντογάν είχε ταξιδέψει για προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία το 2011 και το 2014 και το ίδιο προτίθεται να κάνει και τώρα.

Η υποστήριξη της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που αγγίζει το ενάμισι εκατομμύριο, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Μολονότι πολλοί στη Γερμανία δηλώνουν πως ο Ερντογάν δεν είναι καλοδεχούμενος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου είπε πως η απαγόρευση θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα.

Παρʼ όλα αυτά, η πόλη Γκαγκενάου στη Νοτιοδυτική Γερμανία αποφάσισε να ακυρώσει την ομιλία του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να καλέσει για εξηγήσεις τον γερμανό πρέσβη.

Παρόμοια, η Αυστρία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε πως δεν θα επιτρέψει την τουρκική καμπάνια και τον διχασμό στη χώρα, επομένως κι αυτή δεν θα δεχθεί τον Ερντογάν.

Εκτός από τον Γιουτζέλ, στη φυλακή βρίσκονται άλλοι 152 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 11 από την «Cumhuriyet», την πιο παλιά εφημερίδα της χώρας, που έχει κρατήσει μια επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Περισσότερα από 170 Μέσα Ενημέρωσης έκλεισαν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων εφημερίδων, ιστοσελίδων, τηλεοπτικών σταθμών και πρακτορείων, ενώ 2.500 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Η εφημερίδα «Hurriyet» πρόσφατα δεν δημοσίευσε τη συνέντευξη του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, που είχε πει πως θα ψήφιζε «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Ρομπ Νόρντλαντ της εφημερίδας «New York Times», o Ντιόν Νίσενμπαουμ της «Wall Street Journal» και ο Ολιβιέ Μπερτράν του ιστότοπου Les Jours, συνελήφθησαν και απελάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 151η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών σχετικά με την ελευθεροτυπία για το 2016, που δημοσιεύει η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», ανάμεσα στο Τατζικιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η έννοια της πολυφωνίας καταργείται στην Τουρκία, η οποία έχει την τιμή να είναι η μεγαλύτερη φυλακή για τους δημοσιογράφους σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Έτσι, οι πολίτες ακούν μόνο μια άποψη, αυτή του καθεστώτος, εν όψει του δημοψηφίσματος που έχει διχάσει τη χώρα.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν αναφέρουν πως η αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μια δυνατή Τουρκία και θα μπει τέλος στο χάος των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Από την άλλη, πολλοί φοβούνται η Τουρκία θα περάσει στον έλεγχο ενός μόνο άνδρα, ο οποίος θα μπορεί να παραμείνει Πρόεδρος για δύο ακόμα θητείες, μέχρι το 2029.

Προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς οδεύει η χώρα, συμπεραίνει η Επιτροπή της Βενετίας, το αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Τουρκία ανήγειρε 290 χιλιόμετρα τείχους, από τα συνολικά 511 που έχουν προγραμματισθεί, κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, προκειμένου να μην επιτρέπεται στους σύριους πρόσφυγες να εισέρχονται στο τουρκικό έδαφος από τη στεριά.

Οι Κούρδοι αντέδρασαν λέγοντας πως προσπαθούν να τους αποκόψουν από τους ομοεθνείς τους, ενώ η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως το τείχος είναι ακόμα μια απόδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ