Ξεπουλάνε και την Εθνική Ασφαλιστική

Ήδη η εταιρεία έχει… κρεμαστεί στα μανταλάκια, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκποίησή της είναι έτοιμη και οι ενδιαφερόμενοι, με πρώτους και καλύτερους τους Κινέζους, ολοένα και πλησιάζουν.

Κύκλοι του χώρου των ασφαλειών υποστηρίζουν ότι πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μεγάλο λάθος, αφού η εταιρεία έχει σταθερά κέρδη γύρω στα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, έχει επενδύσεις ύψους 2,83 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,60 δισ. σε ελληνικές αξίες, που θα χαθεί αν πάρει την εταιρεία ξένος επενδυτής, έχει ταμειακά ισοδύναμα 50.369.000 ευρώ, πλεόνασμα 78 εκατ. ευρώ και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αφού η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική αγορά είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με την ευρωπαϊκή.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γινόταν μόνο αν το συνολικό ποσό κρατικής βοήθειας που θα έπαιρνε η τράπεζα ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ.

Τελικά η Εθνική Τράπεζα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια στην ΑΜΚ (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου) τον Νοέμβριο του 2015, ώστε να μειωθεί η κρατική ενίσχυση κάτω από 2 δισ. Για να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση έλαβε 2,6 δισ. ευρώ κρατική βοήθεια (Contingentconvertibles – CoCos μετατρέψιμα σε προνομιούχες μετοχές) και επομένως ίσχυσε η υποχρέωση στους δανειστές περί πλήρους πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τελικά, όμως, στις 15/12/2016 η ΕΤΕ προέβη σε αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) ύψους 2.029,2 εκατ. ευρώ, οπότε και αποπλήρωσε τις κρατικές ενισχύσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση. Επιπρόσθετα σε αυτό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 20/2/2017 ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά συνέπεια, δεν είχε πλέον καμιά υποχρέωση να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επιπλέον, στους όρους αναφέρεται πως ενώ θα πρέπει να ζητηθούν προσφορές για το 100% της εταιρείας, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν προσφορές που θα αφορούν το 80%, ώστε τελικά η Εθνική Τράπεζα να διατηρήσει έως το 25% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα, τέλος, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν οι μακροοικονομικές, τραπεζικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν λειτουργούν υπέρ της διαδικασίας αποεπένδυσης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε υπάρχει κίνδυνος να καταστεί η συναλλαγή ζημιογόνος (υπό την έννοια πως δεν θα αυξήσει τα κεφάλαια κατά τον αρχικό υπολογισμό) μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Εκείνο, επίσης, που δεν αναφέρεται πουθενά είναι το τίμημα που ζητά η ΕΤΕ για την πώληση της θυγατρικής της. Απλώς η τράπεζα έχει βγει στη… γύρα και αναζητά ενδιαφερόμενους, με ό,τι δίνει ο καθένας, για να καταλήξει σʼ αυτόν που δίνει τα περισσότερα. Δεν θα έπρεπε, όμως, να αποτιμηθεί η επιχείρηση και να οριστεί ένα μίνιμουμ τίμημα για να θεωρηθεί εύλογη και επιτυχημένη η πώληση;

Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων με 2.200 συνεργάτες αποκλειστικής συνεργασίας και, φυσικά, έναν ικανό αριθμό εργαζομένων, που σε περίπτωση που πωληθεί θα βρεθούν οι περισσότεροι στον… δρόμο, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος αυτό διδάσκει. Εύλογα, λοιπόν, διατυπώνεται το ερώτημα: Γιατί τέτοια πρεμούρα για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής; Πίσω απʼ αυτό κρύβονται μόνο οι δανειστές ή και κάτι άλλο;


Σχολιάστε εδώ