Μπλόκο στα «κόκκινα» δάνεια από τους τραπεζίτες

Η στασιμότητα αυτή –ατολμία, θα μπορούσε να πει κανείς– δείχνει ότι οι παράμετροι είναι… καυτές, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν ποινικές αλλά και πολιτικές ευθύνες, με αποτέλεσμα να μη βάζει καμία πλευρά το χέρι της στη φωτιά. Μόνο που, αν συνεχισθεί η τωρινή κατάσταση της μη λύσης, θα τιναχθούν στον αέρα οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, η Αγορά και η οικονομία και θα σβήσουν οι ελπίδες για ανάκαμψη που δειλά έχουν αρχίσει να φεγγίζουν.

Και τούτο γιατί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φθάσει στα 107,6 δισ. ευρώ (δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καταναλωτικά και στεγαστικά).

Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, που έχουν πρόσβαση στις συζητήσεις για το τεράστιο αυτό θέμα, η κάθε πλευρά δεν έχει μια συγκεκριμένη θέση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τον δανειολήπτη το οποίο θα δεσμεύει όλους τους εμπλεκομένους. Και το αποτέλεσμα είναι να μη λύνεται το πρόβλημα και τη ζημιά να την πληρώνει η οικονομία, με την αβεβαιότητα να υπονομεύει την Αγορά.

Ένα πλαίσιο που να είναι και οδηγός για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.

Το… τελεσίγραφο των τραπεζιτών

Πάντως, οι τραπεζίτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία ρύθμιση «κόκκινων» δανείων αν προηγουμένως δεν έχει νομοθετηθεί ότι τα τραπεζικά στελέχη που θα είναι αρμόδια να προχωρήσουν τις διαδικασίες που θα προβλέπει ο νόμος για το «κούρεμα» δανείων θα έχουν ασυλία και δεν θα αντιμετωπίζουν κάθε μέρα κατηγορίες ότι χαρίστηκαν, με αποτέλεσμα να τρέχουν στα δικαστήρια.

Το θέμα αυτό το έθεσε το επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχε μαζί του στο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν, οι οποίες είναι: φορολογική μεταχείριση ζημιών από διαγραφές ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, νομική κάλυψη στα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που υποχρεούνται να φέρουν σε πέρας τις ρυθμίσεις – αναδιαρθρώσεις, τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στο… μενού της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

«Κούρεμα» 60% για τη μεσαία τάξη

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, όπως μας έλεγε κορυφαίο στέλεχός της, «κόκκινη» γραμμή είναι η απόλυτη στήριξη της μεσαίας τάξης, με την πιο γενναία ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης είναι για «κούρεμα» μέχρι και 60% των δανείων.

Πωλήσεις δανείων σε funds

Εξάλλου, για τα δάνεια που έχουν πάρει μεγάλες επιχειρήσεις και μπορούν να τα αποπληρώσουν μετά από ένα σημαντικό «κούρεμα», οι «θεσμοί» προτείνουν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε διαγραφή ακόμη και του 60%.

Στο τραπέζι επίσης είναι η πώληση πακέτων δανείων, σε ποσοστό πάνω από 60%, σε ξένα funds. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η τελική συμφωνία με την οποία θα κλείσει η αξιολόγηση θα τα προβλέπει.

Στουρνάρας: Γρήγορα να ψηφισθεί το νομοθετικό πλαίσιο

Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας να ψηφιστεί άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο για την εξυπηρέτησή τους. Είπε συγκεκριμένα: «Η αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και στην παραγωγικότητα μέσα από δύο διαύλους: την αύξηση της προσφοράς τραπεζικών δανείων και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα. Γιʼ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν».

Και επισήμανε: «Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στη μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τραπεζών και στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησής τους, καθώς και στην αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της προσφοράς δανείων και μείωση του περιθωρίου διαμεσολάβησης και των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, η εξυγίανση των υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει όχημα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, επιτρέποντας την περαιτέρω τόνωση της επενδυτικής ζήτησης».


Σχολιάστε εδώ