«Κλειστό» το Μαξίμου για τον Καλογρίτσα!

Και όλοι διερωτώνται τι ακριβώς συνέβη, για ποιον λόγο άλλαξαν οι συσχετισμοί και αυτό που βγαίνει είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πια η κάλυψη του Μαξίμου.

Και τούτο γιατί τα όσα αναφέρονται κατά του Καλογρίτσα στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν προέκυψαν λόγω νέων στοιχείων. Ούτε οι καταγγελίες στην επιστολή-βόμβα της Attica Bank είναι αποτέλεσμα πρόσφατων γεγονότων, όπως το ότι ο Όμιλος Καλογρίτσα χρωστάει 108 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2015 πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του Καλογρίτσα.

Όπως πολύ δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς και ότι πριν προβούν στις δύο αυτές ενέργειες η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και η διορισμένη διοίκηση της Attica Bank δεν διερεύνησαν ποιο είναι το κλίμα στην κυβέρνηση για τον μέχρι πρότινος εκλεκτό της. Και η απόσυρση του πέπλου προστασίας δεν μπορεί να είναι τυχαία ή συμπτωματική. Η… δημοσιογραφική περιέργεια θα συνεχίσει να αναζητεί τους λόγους για τους οποίους ξαφνικά η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στον Καλογρίτσα, όπως και ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή του. Να σημειώσουμε ότι από την κυβέρνηση δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, κάτι που επίσης δείχνει ότι πλέον οι γέφυρες έχουν κοπεί…

Σύμφωνα πάντως με καλές πληροφορίες, ο κ. Καλογρίτσας ήταν πολύ ενοχλημένος από τη στάση της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, που ξεκάθαρα του είπε ότι είναι υψηλές οι επισφάλειες και δεν έχει καμία υποχρέωση για παραπέρα χρηματοδότηση.

Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του φίλου του Μαξίμου με τα στοιχεία-καταπέλτη των δύο τραπεζών έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν 48 βουλευτές της ΝΔ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Δικαιοσύνης, με θέμα «Ντοκουμέντα διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του Ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής».

Ή πληρώνεις ή μπαίνει Επίτροπος!

Στην επιστολή προς τον Χρήστο και τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα που έστειλε στις 25/1/2017 η Attica Bank σημειώνει τα εξής:

«Πώς ζητάτε πρόσθετη χρηματοδότηση από την τράπεζά μας και όχι από άλλες τράπεζες, και μάλιστα πιεστικά, όταν γνωρίζετε ότι με τα απαιτούμενα ποσά υπερβαίνετε το όριο των 108 εκατ. ευρώ;».

«Εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει, είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας άλλοι αξιόπιστοι φορείς».

«Είναι όμως απορίας άξιον πώς είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες».

«Μια τέτοια συμπεριφορά σας, εάν συνεχιστεί, θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε ενδεχομένως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του ομίλου σας, ώστε να περιοριστούν τυχόν άσκοπες δαπάνες που γίνονται σε βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων και των πιστωτών σας».

Έφυγε από την «Documento»!

Να σημειώσουμε ότι μετά τις εξελίξεις αυτές αποχώρησε ο γιος του Καλογρίτσα, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, από την κυριακάτικη εφημερίδα «Documento», την έκδοση της οποίας είχε χρηματοδοτήσει και στην ταυτότητά της αναφερόταν ως εκδότης. (Περισσότερα από το… μέτωπο αυτό στις «Τυπολογίες», σελ. 17.) Αποχώρησε από την εφημερίδα που στήριξε με όλες τις δυνάμεις της την κυβέρνηση και προπαντός τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι πλέον έχουν διαρραγεί οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ