Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ για να μην ξεμείνει από ρεύμα…

Άμεσα πρέπει να πληρώσει ένα ομόλογο 100 εκατομμυρίων (το πλήρωσε με νέο δάνειο που πήρε) και άλλο ένα τον Απρίλιο 200 εκατ. ευρώ, σε σύνολο για το 2017 πλέον των 600 εκατομμυρίων.

Επίσης, 90 εκατομμύρια θα καταβάλει ως προμηθευτής για την αγορά ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητος Ισχύος). Πρόκειται για μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών, οι οποίες πληρώνονται βρέξει – χιονίσει, και μάλιστα χωρίς να δουλεύουν, γιατί θεωρούνται μονάδες βάσεις.

Ακόμη, καταγράφονται απώλειες εσόδων 180 εκατομμυρίων από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα εισπράξει 320 από την κινεζική State Grid για την εξαγορά του 24%, αλλά στο σύνολο θα καταβάλει 300 εκατομμύρια φόρους στο Δημόσιο από την πώληση.

Απώλεια 300 εκατομμυρίων από τις δημοπρασίες Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΟΜΕ, ενώ πουλά κάτω του κόστους φθηνή υδροηλεκτρική και λιγνιτική ενέργεια σε προμηθευτές. Υποχρεώσεις 900 εκατ. σε προμηθευτές, την ώρα που της χρωστούν 2,5 δισ. οι καταναλωτές και 200 εκατ. το Δημόσιο, ενώ γίνονται προσπάθειές της να καταβάλει 70 εκατ. άμεσα. Έτσι, λοιπόν, στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση λόγω των καιρικών φαινομένων για να μην καταρρεύσει το σύστημα, το οποίο κρεμόταν από μια κλωστή, η ΔΕΗ ήταν αυτή που μπόρεσε να τροφοδοτήσει με ρεύμα το σύστημα χάρη στον λιγνίτη και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για να μη στερηθεί ούτε ένα νοικοκυριό ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποίησε πετρέλαιο αξίας πάνω από 35 εκατ. ευρώ προκειμένου οι μονάδες φυσικού αερίου να δουλέψουν με τη χρήση πετρελαίου, αφού λόγω των καιρικών φαινομένων ήταν αδύνατη η τροφοδοσία με φυσικό αέριο, ενώ το καράβι με το συμπιεσμένο αέριο που θα τροφοδοτούσε τη Ρεβυθούσα από την Αλγερία, δυστυχώς, μάταια περίμεναν να έλθει.

Πρέπει, επίσης, να υπογραμμιστεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν προσέφεραν ούτε ένα μεγαβάτ στο σύστημα, αφού το χιόνι τις είχε σκεπάσει, και ως εκ τούτου πρόκειται για πηγή ενέργειας στην οποία δεν μπορεί να βασίζεται η χώρα, αφού δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της.

Αυτό, πάντως, που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται είναι ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα, ώστε να μην ξεμείνει από ρεύμα.

Και ενώ η ΔΕΗ έκανε τεράστιες προσπάθειες για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, οι ανταγωνιστές κονόμησαν με την οριακή τιμή του συστήματος, αφού έφτασαν να πουλάνε σε εξαγωγές έως και 200 ευρώ τη MW.

Πρόκειται για χειραγώγηση της Αγοράς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, και εδώ αποδεικνύεται η υπεύθυνη στάση του καθενός απέναντι στη χώρα, και μάλιστα σε περιόδους κρίσης.

Αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιοι και να καταλάβουν ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ και όχι μια ΔΕΗ διασπασμένη, διαλυμένη, στην υπηρεσία των ανταγωνιστών.

Αν η ΔΕΗ καταρρεύσει, δεν θα σημαίνει απλώς ένα ενεργειακό κραχ, αλλά θα ισοδυναμεί με κατάρρευση της εθνικής οικονομίας της χώρας.


Σχολιάστε εδώ