Διαφωνούν για τους δασικούς χάρτες και οι υπουργοί μεταξύ τους

Την ίδια στιγμή, λύση μέσω ανάκλησης πράξεων αναδάσωσης σε γεωργικές εκτάσεις που συμπεριλήφθησαν σε αναδασωτέες (και φαίνονται έτσι στους δασικούς χάρτες) δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εγκύκλιος αφορά όλες τις φάσεις των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια, ενώ απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Τη διαφωνία του σε λύσεις «οικιστικών πυκνώσεων, ιωδών πολυγώνων και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων», για να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Υποστήριξε ότι εάν υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες έως τις 30 Σεπτεμβρίου και λυθούν τα προβλήματα, προλαβαίνει να καταβάλει τις αγροτικές ενισχύσεις.

Τέλος, επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο απέστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, ο οποίος ζητά τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, προειδοποιώντας ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να δημευτούν περιουσίες χιλιάδων πολιτών και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα παράτασης στις προθεσμίες για την υποβολή ενστάσεων.

***

Επαναλειτουργούν πολλά υποθηκοφυλακεία…

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4456/2017, του οποίου το άρθρο 32 επιλύει το πρόβλημα της αδυναμίας λειτουργίας των άμισθων υποθηκοφυλακείων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή επιτυγχάνεται η άμεση εξασφάλιση και λειτουργία των ακέφαλων υποθηκοφυλακείων ως έμμισθα, η είσπραξη των εσόδων υπέρ του προϋπολογισμού και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Για την Ιστορία, το επίμαχο άρθρο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την Ένωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ (το οποίο άδειασε τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, που είχε ταχθεί εναντίον της ρύθμισης), καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών».

***

Ισόβια (διευθυντικά) δεσμά…

Συνεχίζονται οι νομοπαρασκευαστικές ενέργειες για τον νέο φορέα, που θα συγχωνεύσει το Κτηματολόγιο με όλα τα υποθηκοφυλακεία, με σκοπό αρχές Απριλίου να ψηφισθεί στη Βουλή και (το αργότερο) μετά το καλοκαίρι να εφαρμοστεί. Η -υπό προθεσμία- διοίκηση του Κτηματολογίου προσπαθεί να πείσει τους διευθυντές ότι θα… διατηρήσουν τις θέσεις τους στον νέο φορέα. Μάταια όμως, αφού το μεν σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται σε αξιοκρατικές τοποθετήσεις διευθυντών (και για να το λένε… κάτι θα ξέρουν), είναι δε γεγονός πως στο Κτηματολόγιο οι διευθυντές είναι… ισόβιοι, αφού δεν υπάρχει -ύστερα από είκοσι έτη λειτουργίας- διαδικασία κρίσεων διευθυντών και τμηματαρχών.

***

Ελλείμματα… αποτελεσματικότητας

Απουσιάζουν από τον φετινό προϋπολογισμό του Κτηματολογίου οι εισπράξεις από τα παλαιά προγράμματα, οι οποίες εκκρεμούν από το… 1997. Δηλαδή, απʼ ό,τι φαίνεται, εδώ και δύο δεκαετίες το κράτος και ο φορέας του έργου αδυνατούν να εισπράξουν τα τέλη κτηματογράφησης από σχεδόν δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δημιουργούνται έτσι πολίτες δύο ταχυτήτων, αφού οι μετέπειτα κτηματογραφήσεις είχαν ως προϋπόθεση την καταβολή του τέλους των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Και αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχουν ευθύνες για την πολυετή παράλειψη (ή ανικανότητα) είσπραξης ποσού ύψους άνω των 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσού πολύ μεγαλύτερου από το έλλειμμα που παρουσιάζει η εταιρεία του Κτηματολογίου.


Σχολιάστε εδώ