Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Μετά την εκλογή του, το 2013, ο Φραγκίσκος καλεί συχνά τους καθολικούς, τόσο τους λαϊκούς όσο και τους ιερείς, να τη­ρούν αυτά που διδάσκει η θρησκεία. Έχει καταδικάσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, έχει δηλώσει ότι «οι καθολικοί-μέλη της μαφίας θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας» και έχει καλέσει τους καρδινάλιους να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν πρίγκιπες.

• Όπως έχουμε ξαναπεί, η διαφθορά δεν είναι ελληνικό προνόμιο, όπως θέλουν να μας πείσουν μερικοί. Δύο πρώην οικονομικές διαχειρίστριες στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ υπεξαίρεσαν 110.000 δολάρια που προορίζονταν για τους φοιτητές της σχολής με ειδικές ανάγκες.

Ο καινούργιος οικονομικός διευθυντής ανέθεσε την υπόθεση στην Αστυνομία, που δεν άργησε να ανακαλύψει ότι οι συγκεκριμένες «κυρίες» έκλεβαν τα χρήματα για να αγοράζουν laptops, iPads, dvds, κοσμήματα και… sex toys.

Η μια απʼ τις δύο συνήθιζε να ψωνίζει από το Amazon κοσμήματα και ερωτικά παιχνίδια, τα οποία δικαιολογούσε στο Χάρβαρντ καταγράφοντάς τα ως «βιβλία για καταλύματα αναπήρων»…

• Cherchez la Femme στο τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Ν. Κορέα και έστειλε στη φυλακή τον κλη­ρονόμο της αυτοκρατορίας Samsung.

Η νοτιοκορεάτικη εισαγγελία κατηγορεί τον Τζέι Λι ότι δωροδόκησε με 36,42 εκατ. δολάρια την Τσόι Σουν-σιλ, έμπιστη φίλη της Προέδρου Παρκ, που οι εταιρείες της βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η εισαγγελία ψάχνει τον ρόλο που έπαιξε η Τσόι, που ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων, το 2015, να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung, αξίας 8 δισ. δολαρίων.

Η Πρόεδρος Παρκ παραμένει στην Προεδρία, περιμένοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ν. Κορέας, η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε τα χρήματα και αρνείται ότι άσκησε πιέσεις για τη συγκεκριμένη συγχώνευση.

Μα, τι κόσμος κι αυτός!

• Γυναίκες και παιδιά που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι τους για την Ευρώπη για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στην Αφρική ξυλοκοπούνται, βιάζονται και λιμοκτονούν κατά την κράτησή τους σε πραγματικά κολαστήρια στη Λιβύη, κατήγγειλε επίσημα την Τρίτη η UNICEF.

Η οργάνωση σημειώνει ότι οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα παιδιά που μεταναστεύουν στηρίζονται σε παράνομους διακινητές ανθρώπων για το παράνομο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, το οποίο γίνεται συχνά βάσει ενός συστήματος «πληρώνεις όσο πηγαίνεις» και υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, το trafficking και τη βία, συμπεριλαμβανομένης της εκπόρνευσης και του βιασμού.

• Και απʼ την άλλη εντείνεται ο πόλεμος των ανακοινώσεων μεταξύ Frontex και ΜΚΟ, που αλληλοκατηγορούνται για τη διάσωση των προσφύγων. Η Frontex κατηγορεί τις ΜΚΟ ότι στηρίζουν τους διακινητές, με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» να απαντούν ότι αυτό είναι κυνισμός. Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση.

• Και έρχεται μετά η «πολιτισμένη» Ευρώπη, στην Ουγγαρία, να σηκώσει νέο τρομακτικό φράχτη, με ουρλιαχτά και ηλεκτροσόκ, στα νότια σύνορά της.

Ο καινούργιος φράχτης φέρει αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα, από τα οποία ακούγονται ουρλιαχτά σε αρκετές γλώσσες, ενώ μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στους ανεπιθύμητους για τη χώρα μετανάστες.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της απαν­θρωπιάς.

• Τελειώσαμε και με τα Όσκαρ και μένει τώρα ο κουρνιαχτός που ξεσηκώθηκε με δηλώσεις εκατέρωθεν από καλλιτέχνες και Τραμπ. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχάρη μέσω Twitter τον ιρανό σκηνο­θέτη Αργκάρ Φαράντι, ο οποίος σε μήνυμά του με αφορμή τη βράβευσή του με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για τον «Εμποράκο» χαρακτήρισε απάνθρωπη την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η περσική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβασε στο Twitter ένα συγχαρητήριο μήνυμα για τον Φαράντι, το οποίο στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Ένα συγχαρητήριο tweet αναρτήθηκε και στη συνέχεια αφαιρέσαμε την ανάρτηση για να αποφύγουμε την παρεξήγηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τα σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας».

Έτσι απλά…

• Μεγάλο πρόβλημα θα είχαν εκεί στην Κολομβία, κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου των όπου γης σοσιαλιστών, για να επανεκλέξουν πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τέτοια ένδεια σοσιαλιστών ηγετών πια…

• Την Παρασκευή έκλεισαν εξήντα χρόνια από τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου για τον κυπριακό αγώνα. Εξήντα χρόνια μετά, πικρές οι διαπιστώσεις για την πορεία του Κυπριακού αποτυπώνονται στη γελοιογραφία της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

• Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό» απέσπασε το εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό «ZAROʼS», στο πλαίσιο του 27ου Berkeley Springs International Water Tasting. Η απονομή των βραβείων έγινε στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ και στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 600 νερά από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το «ZAROʼS», που προέρχεται από πηγές που βρίσκονται στους πρόποδες του Ψηλορείτη της Κρήτης, αξιολογήθηκε από 12 κριτές, ανάμεσα στους οποίους διεθνούς φήμης γευσιγνώστες νε­ρού, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους κριτήρια όπως οσμή, όψη, γεύση, επίγευση και υφή. Η διαδικασία αξιολόγησης διήρκεσε δύο ημέρες και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ξεχωριστές δοκιμές για κάθε νερό.

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ