Αγωγή 100 εκατ. ευρώ κατά της Heineken κατέθεσε στην Ολλανδία η «Βεργίνα»

Επανειλημμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ασχοληθεί με τις αθέμιτες πρακτικές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, φθάνοντας στο σημείο να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της επί 15 χρόνια.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θεωρεί αβάσιμο κάτι που στην ελληνική αγορά αποτελεί κοινή γνώση – τις αθέμιτες πρακτικές με τις οποίες έφτασε να έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά. Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, θεωρεί πως είναι «συμμόρφωση» το ότι σήμερα ελέγχει επισήμως «μόνο» το 50% της ελληνικής αγοράς!

Η Βεργίνα αναγκάσθηκε να καταφύγει κατά της «μαμάς», καταθέτοντας αγωγή ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία – κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, που δείχνει όμως τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Πριν προχωρήσουμε στα παιχνίδια του ολλανδικού κολοσσού, αξίζει να σημειώσουμε ότι για αυτήν την ιστορία λέξη δεν έγραψε ούτε ένα ΜΜΕ.

Προφανώς, είναι πολλές οι διαφημιστικές προβολές στα κανάλια και στις εφημερίδες, όταν το θέμα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, με δημοσιεύματα στην Ολλανδία (όπως στην έγκυρη «Telegraaf») αλλά και σε διεθνή Μέσα, τα οποία αναφέρουν πως η ελληνική εταιρεία με την αγωγή της στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ αξιώνει αποζημίωση λόγω τής –όπως υποστηρίζει– κατάχρησης, επί σειρά ετών, της δεσπόζουσας θέσης της θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα σε αναγνωσιμότητα sites στο ελληνικό internet δεν βρήκαν λέξη να γράψουν για το θέμα αυτό. Βρήκαν, όμως, πολύ ενδιαφέρον να αναφερθούν στο νέο προϊόν Heineken Light!

Η κατάθεση αγωγής έρχεται έπειτα από 12ετή έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) για τις δράσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα. Η έρευνα κατέληξε πως η θυγατρική του Ομίλου Heineken ενεργούσε κατά παράβαση του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου όσον αφορά τον ανταγωνισμό και καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, ομοφώνως, πρόστιμο συνολικού ύψους 31.451.211 ευρώ.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν βρίσκει για ποιον λόγο έφαγε το πρόστιμο και έκανε έφεση. Όπως δηλώνει: «Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα αλλά και να υπερασπιζόμαστε με πάθος την υπόθεση αυτή, γιατί αυτό οφείλουμε στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας αλλά και στους καταναλωτές μας».

Κουβέντα για τους δύσμοιρους μετόχους της, που με αυταπάρνηση στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας!

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις στη Heineken για ανάλογα ζητήματα. Το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 198 εκατ. ευρώ για «παρατυπίες» στην ολλανδική αγορά μπίρας.

Η Heineken αμφισβήτησε την απόφαση της Κομισιόν, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά το 2012 έχασε οριστικά την υπόθεση και υποχρεώθηκε να πληρώσει το πρόστιμο.


Σχολιάστε εδώ