Έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις πριν ακόμη ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του 3ου Μνημονίου

Η «τρόικα», δηλαδή οι… «θεσμοί», και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη στήριξη των μνημονιακών κομμάτων, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης (μέσα από το περίφημο δόγμα της… μείωσης των δαπανών), ήδη έχουν συμφωνήσει ότι οι ήδη «κουρεμένες» συντάξεις θα οδηγηθούν ξανά στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Η συμφωνία θεωρείται ειλημμένη, τη στιγμή που ακόμη (!) δεν έχουν γίνει στο σύνολό τους οι μειώσεις που προβλέπονται από το 3ο Μνημόνιο, μέσα από τον αντισυνταγματικό επανυπολογισμό των χορηγούμενων συντάξεων και τη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Το γεγονός αυτό, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, είναι αληθινό. Από τις 12 Μαΐου 2016 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οριστική σύνταξη, τόσο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (με τους αρμοδίους ματαίως να περιμένουν ενέργειες επίλυσης του προβλήματος από τους πολιτικούς προϊσταμένους) όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο, με τα χρήματα των συνταξιούχων, οι οποίοι στηρίζουν με το εισόδημά τους τα -ως επί το πλείστον- άνεργα παιδιά τους, η συγκυβέρνηση εφαρμόζει τις εξοντωτικές πολιτικές του 3ου Μνημονίου και παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα-«φούσκες»!

Ενδεικτικό της πολιτικής σκοπιμότητας και της κυβερνητικής αβελτηρίας είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 90.000 δικαιούχοι, οι οποίοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης, αναμένουν μάταια εδώ και μήνες για να κριθεί το αίτημά τους. Στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που έχουν υποβάλει συνταξιοδοτικά αιτήματα, έχει δοθεί ένα ελάχιστο ποσό της σύνταξής τους, μέσω της χορήγησης προσωρινής σύνταξης.

Όταν, μάλιστα, αρχίζουν να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, τότε όλοι θα διαπιστώσουν ότι -μέσα από τη διαδικασία του νέου τρόπου υπολογισμού- οι νέες συντάξεις θα είναι δραματικά μειωμένες (30% κατά μέσο όρο).

Αντίστοιχο «κούρεμα» προωθούν κυβέρνηση και δανειστές για τους παλιούς συνταξιούχους μέσα από τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία την οποία ετοιμάζονται να συνάψουν στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Με τον τρόπο αυτό αφενός παρουσιάζονται πρωτογενή πλεονάσματα-«φούσκες», αφετέρου οι συντάξεις πολύ σύντομα θα φτάσουν να κυμαίνονται στα 500 ευρώ.

Με βάση αυτήν τη συνταγή θα συνεχίσουν να πορεύονται οι πολιτικές μνημονιακές δυνάμεις, είτε στα «πάνω» βρίσκεται ο Αλέξης είτε ο Κυριάκος.

Τόσο το 3ο Μνημόνιο αλλά και τα αμέσως προηγούμενα, όσο και το επερχόμενο 4ο Μνημόνιο, εμπεριέχουν μόνο μειώσεις, μειώσεις και… μειώσεις! Για αυτές τις τραγικές μειώσεις ευθύνονται καθολικά όλα τα μνημονιακά κόμματα, παρά τις δήθεν αντιπολιτευτικές κορώνες, όπως αυτές της ΝΔ, που όχι μόνο ψήφισαν και στηρίζουν τα Μνημόνια αλλά επιζητούν να έρθουν ξανά στην εξουσία ακριβώς και μόνο για να προωθήσουν και άλλα υφεσιακά και εξοντωτικά για τον λαό μνημονιακά μέτρα.

Μοναδική διέξοδο για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και τους ανέργους αποτελεί η κατάργηση των Μνημονίων, η επαναφορά και διασφάλιση εργασιακών, κοινωνικών και μισθολογικών δικαιωμάτων και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όλα αυτά, όμως, δεν θα έρθουν μόνα τους.

Απαιτούν αγώνες.


Σχολιάστε εδώ