Σόιμπλε: Θέλεις-δεν θέλεις, θα τα εφαρμόσεις

Κι όταν λένε καμιά πλευρά εννοούν προφανώς την Άνγκ. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, με τους οποίους -ως γνωστόν- είχε κατʼ ιδίαν συναντήσεις. Κι ως προς την καγκελάριο δεν λένε ψέματα, αλλά όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών ήταν… ελαφρώς περίπλοκα.

Το συμπέρασμα εξ όσων είπε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας συνοψίζεται στις φράσεις: «Τα ψηφίσεις ή όχι, θέλεις-δεν θέλεις, θα τα εφαρμόσεις»! Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μία και δύο, αλλά πολλές περισσότερες φορές στη διάρκεια της 75λεπτης συνάντησης, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση αφορούν και την επόμενη. Αν δεν τηρηθούν η Ελλάδα θα μπει σε περιπέτειες…

***

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το τελευταίο διάστημα ο Άδ. Γεωργιάδης έχει ανεβάσει κι άλλο τους ήδη υψηλούς τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Κι αυτό ακριβώς το γεγονός δεν το συνδέουν όλοι με τις εντός της Νέας Δημοκρατίας διεργασίες αλλά με τις εξελίξεις στην… υπόθεση Novartis. Από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν βρεθεί στοιχεία επιβαρυντικά για την περίοδο 2012-2014 όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στοιχεία που εγείρουν υπόνοιες για την ύπαρξη ακόμη και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Κάτι που αν πιστοποιηθεί από τις έρευνες των δικαστικών αρχών θα προκύψουν ευθύνες για τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνω ότι ο κ. Γεωργιάδης διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα μεγάλο τμήμα της επίμαχης τριετίας.

***

Το κόλπο…

Στον… πόλεμο μέχρις εσχάτων που έχουν κηρύξει στην κυβέρνηση οι της Νέας Δημοκρατίας μετέρχονται κάθε μέσο και τρόπο. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο υποθέτω, η διαρροή «αποκλειστικών» πληροφοριών σε φιλικά Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι «πληροφορίες» αυτές δημοσιοποιούνται και στη συνέχεια «έρχεται» η Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλει, θέτει ερωτήματα, γίνεται τζόγος γενικότερα. Κάποιες φορές το «κόλπο» αυτό πιάνει τόπο, αν κρίνω από την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην «είδηση», σε ειδησεογραφικό site, ότι ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα έκανε διάγγελμα και θα ανακοίνωνε δημοψήφισμα. Στην Πειραιώς έτριβαν τα χέρια τους και… πήραν κουράγιο για να συνεχίσουν.

***

Τα ίδια, Παντελάκη μου…

Πληροφορούμαι ότι στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης αναζητούν εναγωνίως τρόπους προκειμένου να παρακάμψουν το προεδρικό διάταγμα και να προχωρήσουν σε αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων σε φορείς του Δημοσίου αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη κυβέρνηση που επιχειρεί κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε εδώ