Στο πόδι όλη η τοπική αυτοδιοίκηση

Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι με τους δασικούς χάρτες αλλάζουν τα όρια των δήμων και των οικισμών και αρκετοί πολίτες που ζουν σήμερα σε κατοικημένες περιοχές θα δουν στους χάρτες ότι το σπίτι τους είναι σε δασική έκταση.

Ομαδικές αντιρρήσεις κατά των αναρτήσεων στους δασικούς χάρτες ετοιμάζονται να καταθέσουν πάρα πολλοί δήμοι της χώρας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι λάθος να λαμβάνονται υπόψη για την ανάρτηση οι αεροφωτογραφίες του 1945.

Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε τους δημοτικούς άρχοντες, τονίζοντας ότι ελάχιστοι δήμοι ανταποκρίθηκαν, ως όφειλαν, στην αποστολή στοιχείων για τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αντιρρήσεων.

Παράλληλα, με εγκύκλιό του ζήτησε από τις Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας την εξαίρεση των ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων από τις περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες. Η οριοθέτηση των περιοχών αυτών πρέπει να συντελεστεί μέσα σε τρεις μήνες, ενώ οι αγρότες που καλλιεργούν τέτοιες εκτάσεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν αντίρρηση στον δασικό χάρτη.

Κύριοι υπουργοί, μήπως η ρίζα του προβλήματος είναι η υφαρπαγή της αρμοδιότητας από τον φορέα του Κτηματολογίου;

***

Αποκαλύψεις… στην Αττική

Αναρτήθηκαν και οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική για τις περιοχές Γραμματικού, Βαρνάβα και Καπανδριτίου, στη Δυτική Αττική για τις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ασπροπύργου, Ιλίου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου και, όσον αφορά το νησιωτικό κομμάτι του Πειραιά, οι χάρτες Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας. Επίσης, αναρτήθηκε και ο δασικός χάρτης του Γαλατσίου, που αφορά την περιοχή Άλσους Βεΐκου – Τουρκοβουνίων. Οι πρόσφατες αυτές αναρτήσεις αυτές δείχνουν τεράστιες αναδασωτέες εκτάσεις και εκτεταμένες εκχερσώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύονται παράνομες επεκτάσεις αστικών κέντρων μέσα σε άλλοτε δασικές εκτάσεις, διπλασιάζοντας την έκτασή τους. Είμαστε αμετανόητοι…

***

Όσκαρ… αυτοκριτικής

Όπως είναι γνωστό, τα -άνω των 300- άμισθα υποθηκοφυλακεία στη χώρα μας στελεχώνονται με προσωπικό το οποίο επιλέγεται -ελεύθερα- από τους προϊσταμένους αυτών. Σήμερα, απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα των ακέφαλων υποθηκοφυλακείων με την εμμισθοποίησή τους αλλά και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων τους, η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων (δηλαδή οι εργοδότες – προϊστάμενοι των υποθηκοφυλακείων) κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή, στο οποίο αναφέρει πως «…το προσωπικό αυτό δεν προσελήφθη στα άμισθα υποθηκοφυλακεία με εγγυήσεις αξιοκρατίας και επαρκούς αξιολόγησης…». Αν υπήρχε διάθεση για χιούμορ θα δίναμε βραβείο αυτοκριτικής, όταν όμως τίθενται θέματα απώλειας θέσεων εργασίας δεν παίζουμε.

***

Τους περιμένουν… στη γωνία

Από την ερχόμενη Τρίτη επιστρέφουν οι «θεσμοί», οι οποίοι δεν ξεχνούν πως παραμένει, εδώ και μία διετία, ως προαπαιτούμενο η ψήφιση της οριστικής δομής των κτηματολογικών γραφείων. Η εταιρεία του Κτηματολογίου ποτέ δεν παρουσίασε ένα αξιόπιστο σχέδιο για το μέλλον της λειτουργίας του έργου, αφού εθελοτυφλούσε σχετικά με την παράλληλη ύπαρξη των υποθηκοφυλακείων, τόσο θεσμικά όσο και σε επίπεδο εργαζομένων. Η αλαζονική αυτή οπτική είχε ως αποτέλεσμα οι υποθηκοφύλακες, που θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στον νέο δημόσιο φορέα, να διεκδικήσουν και τις αντίστοιχες διευθυντικές θέσεις, μη δεχόμενοι να λογοδοτούν σε πρώην στελέχη μιας ανώνυμης εταιρείας, παρά μόνο σε εισαγγελικούς λειτουργούς.


Σχολιάστε εδώ