Μπουρλοτιέρης ο Φίλης!

Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα κι ότι ο καπνός είναι… χωρίς φωτιά, πληροφορίες κάνουν λόγο για τριβές και εντάσεις για πολλές και διαφορετικές αιτίες. Τα τελευταία 24ωρα προστέθηκαν οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χώρα μας, κυρίως δε στο ζήτημα του χρέους.

Την ένταση που υπάρχει εδώ και μήνες στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων έφεραν στην επιφάνεια δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Ν. Φίλη, που ζητούσαν… αλλαγή πλεύσης, «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ και υπογραφή «συμφώνου συμβίωσης» με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν εκνευρισμό στις τάξεις των ΑΝΕΛ, κάτι που αποτυπώθηκε στις διαδοχικές δηλώσεις του βουλευτή Δ. Καμμένου, ο οποίος, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, ζήτησε επιτακτικά σαφείς διευκρινίσεις από την πλευρά του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε κατέστησε απαραίτητη την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπου ο πρώτος καθησύχασε τον δεύτερο ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Τον διαβεβαίωσε δε ότι την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ τη χαράζει ο ίδιος και όχι ο κ. Φίλης ή κάποιος από την ομάδα των «53». Ο κ. Καμμένος δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ως προς τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, ωστόσο μεταξύ των στελεχών των ΑΝΕΛ επικρατεί καχυποψία. Δεν αποκλείουν δηλαδή το ενδεχόμενο κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «αριστερή στροφή» και να επιλέξει ως κυβερνητικό εταίρο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Λάδι στη φωτιά στις σχέσεις των δύο κομμάτων ήρθε να ρίξει κείμενο ερώτησης προς τον κ. Καμμένο που υπέγραφαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Ν. Φίλης, και αφορούσε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι βουλευτές ζητούσαν εμμέσως το τεράστιο ποσό που προβλέπεται να κοστίσει το πρόγραμμα αυτό να διατεθεί για την ανακούφιση κοινωνικών τάξεων. Η δημοσιοποίηση της ερώτησης προκάλεσε την οργή του κ. Καμμένου και την άμεση παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου ώστε το κείμενο να μη φτάσει ποτέ στο Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή δυσφορία έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ οι εξελίξεις σχετικά με το χρέος, καθώς μετά τη συνάντηση (και τη συμφωνία) Λαγκάρντ – Μέρκελ το ενδεχόμενο «κουρέματος» αποκλείσθηκε κατηγορηματικά, ενώ και τα όποια μέτρα ελάφρυνσης μετατέθηκαν για το 2018.

Η ένταση που -όπως προαναφέραμε- υποβόσκει τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει να κάνει και με την υποβάθμιση του ρόλου των στελεχών του δεύτερου που μετέχουν στην κυβέρνηση. Με εξαίρεση τον κ. Καμμένο, που έχει την απόλυτη κυριαρχία στο Άμυνας (ο Δ. Βίτσας έχει περιοριστεί σε ρόλο τοποτηρητή), όλοι οι άλλοι έχουν περιορισμένο ρόλο. Ο Τ. Κουΐκ αναλώνεται σε ταξίδια στην ανά τον κόσμο ομογένεια, που λόγω κρίσης είναι περιορισμένα. Στο υπουργείο Υποδομών ο Ν. Μαυραγάνης πήρε επίσημα αρμοδιότητες εβδομάδες μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση. Τριβές υπάρχουν και για το… μοίρασμα των ρουσφετιών, με τα στελέχη των ΑΝΕΛ να διαμαρτύρονται ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλούν τις θέσεις σε γραμματείες, φορείς του Δημοσίου κ.ά.


Σχολιάστε εδώ