Μανιός και Φίλης λένε ότι δεν θα ψηφίσουν
Προβληματισμός για την έκβαση των διαπραγματεύσεων υπάρχει, όπως και άγχος για το τελικό πακέτο της συμφωνίας, πέραν της αξιολόγησης, καθώς και το στοίχημα της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας: «Εμείς υποχωρήσαμε για να βρεθεί κοινός τόπος, τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας», παραπέμποντας στα θέματα του χρέους και -του ύψους και της διάρκειας- των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ήδη, πάντως, μια σημαντική ομάδα βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην ομάδα των «53», αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την αρχική εκδοχή του πακέτου μέτρων / αντισταθμιστικών, επισημαίνοντας πως για να φτάσει ένας βουλευτής να ψηφίσει μείωση του αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων, τα πιο αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα θα πρέπει να λάβουν κάτι χειροπιαστό. Όπως μάλιστα εξηγούν αρκετοί βουλευτές, σε ένα τέτοιο πλαίσιο «δεν επαρκεί μια μείωση του ΕΝΦΙΑ και συντελεστών του ΦΠΑ, αφού δεν δίνει κάτι χειροπιαστό και άμεσο στις φτωχότερες ομάδες, που θα χάσουν από το κόψιμο αφορολόγητου και συντάξεων».
Σε ορισμένους βουλευτές μάλιστα υπάρχει η σκέψη πως αν δεν υπάρξουν σαφή ανταποδοτικά μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους, δεν θα ψηφίσουν, ωστόσο για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς σκέπτονται ως πιθανότερη εκδοχή την παραίτησή τους από βουλευτές, ώστε να μην ψηφίσουν κάτι που δεν πιστεύουν, και αντικατάστασή τους από τους επόμενους του ψηφοδελτίου.
Αν και στο Μαξίμου υπήρχε μέχρι τις αρχές της εβδομάδας η εκτίμηση πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάει συμπαγής στη μάχη για την ψήφιση των μέτρων, έστω και αν υπήρχαν προβληματισμοί, ωστόσο από τη στιγμή που ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο βουλευτής Νίκος Μανιός, δημοσίως άρχισε να αποκλείει την υπερψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις σήμανε συναγερμός. Ο Νίκος Μανιός, τουλάχιστον τρεις φορές δημοσίως, επανήλθε στο θέμα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει το κόψιμο του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. «Ας τους κάνει τη χάρη αυτή μια άλλη κυβέρνηση», σημείωσε.
Η επαναφορά του όλου θέματος από τον κ. Μάνιο ενέτεινε την ανησυχία στο Μαξίμου, καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι ανήκει στους «53» και μάλιστα στη λεγόμενη αριστερή τους όχθη.
Ωστόσο, αυτός που έβαλε φωτιά στα τέλια, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Νίκος Φίλης, που σε συζήτησή του με δημοσιογράφους πλην των άλλων (κάλεσμα και πάλι στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, αιχμές κατά ΑΝΕΛ κ.ά.), σημείωσε πως πολύ δύσκολα θα περάσει το κόψιμο των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Αν και εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται «μασάζ» και θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εντούτοις ξεκαθάρισε ότι πολύ δύσκολα θα περάσει η μείωση των συντάξεων, εάν έρθει τώρα, αλλά και ότι δεν πρόκειται να περάσει η μείωση του αφορολόγητου εάν το αντιστάθμισμα είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
«Δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η πρόταση, είναι λεπτό θέμα όμως να κόψεις από τον συνταξιούχο και τη σύνταξη και το αφορολόγητο. Θα τα συζητήσουμε όλα όταν έρθει η πρόταση, αλλά δεν γίνεται να την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος και να κερδίσει ο εργοδότης διπλά. Δεν θα έρθει με κανέναν τρόπο τέτοια πρόταση από την κυβέρνηση. Ανταποδοτικά σημαίνει ότι δίνω, όχι ότι κόβω και άλλο». Πάντως, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν. Δεν είναι, όμως, καθόλου τυχαίο ότι πάγωσε, σχεδόν στα κρυφά, η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της εβδομάδας, καθώς εκρίθη σκόπιμο να μην τροφοδοτηθούν ενστάσεις, διαφωνίες, ή αντιδράσεις αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο το πακέτο μέτρων και αντισταθμιστικών ή αν δεν έχει γίνει σωστή και αναλυτική επεξεργασία των αντισταθμιστικών, ενώ μάλιστα επιθυμούν να έχει ως έναν βαθμό διασφαλιστεί και η συναίνεση των «θεσμών» επʼ αυτών.
Περιμένουν τους «θεσμούς» για να ξεκαθαρίσει το τοπίο
Για την ώρα πάντως, και παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου (στις 20 συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup), στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε κρίσιμη φάση με την επιστροφή των επικεφαλής των «θεσμών» στην Αθήνα. Σημειώνουν ακόμα πως θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο… μεταρρυθμίσεων αλλά και των ανταποδοτικών μέτρων.
Η κυβέρνηση αγωνιά για να προλάβει και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν αυτό συμβεί, και ιδιαίτερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, θα αποτελεί κέρδος για την κυβέρνηση, καθώς με την άρση της αβεβαιότητας θα βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με όσα σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.