«Κυνηγάνε το ατύχημα» οι Τούρκοι
Η εκτίμηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις προς τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της τελωνειακής σύνδεσης. Το ζήτημα αυτό θεωρείται κρίσιμο για τη γειτονική χώρα και την οικονομία της, καθότι θα της αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 60 δισ. ευρώ.
Η άσκηση πιέσεων προς τις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι μεν το πρωτεύον κίνητρο του Τ. Ερντογάν, αλλά δεν είναι και το μοναδικό. Παράλληλα με τις συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας κάνει επίδειξη πυγμής προς το εσωτερικό της Τουρκίας, εν όψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος, που τυχόν έγκρισή του από τον λαό θα τον χρίσει ισόβιο Πρόεδρο με εξουσίες Σουλτάνου.
Υπό αυτό το πρίσμα, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας θεωρούν βέβαιο ότι οι προκλήσεις στη θάλασσα ή από αέρος θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον και την ημέρα του δημοψηφίσματος. Τα επεισόδια, όπως αυτό που αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στο Φαρμακονήσι ή τα πυρά με φορητό οπλισμό από πυραυλάκατο, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Τόσο τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι «stand by» και απαντούν σε κάθε τουρκική πρόκληση.
Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, προειδοποιώντας για σκληρή αντίδραση, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τις ανησυχίες τους ότι η εμμονή της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.