«Κουρεύονται» δάνεια και χρέη στο Δημόσιο
Λύση άμεσα λειτουργική, που θα ηρεμήσει την Αγορά και θα διώξει τον βραχνά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ θα απομακρύνει και την απειλή να καταλήξει στη φυλακή ο επιχειρηματίας που έχει χρέη στο Δημόσιο (εκτός ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων), δίνει ο Μηχανισμός Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου θα αντιμετωπισθεί και το αίτημα των τραπεζών για παροχή ασυλίας (με νόμο) στα τραπεζικά στελέχη, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται κανείς να βάλει την υπογραφή του κινδυνεύοντας μετά να τραβιέται στα δικαστήρια. Στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό θα υπαχθεί και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, λόγω των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είναι στην… εντατική. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη αναρτηθεί στη «Διαύγεια» του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ήταν αποκαλυπτικός το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τον Γιάννη Παπαθανασίου, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, και τον πολύ γνωστό φοροτεχνικό Βαγγέλη Αμπελιώτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλεξιάδης είπε:
– Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες τι έχει γίνει με τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στα προβλήματά τους. Είναι πολύ σημαντικό. Με δυο λόγια, πας εσύ πλέον, δεν σʼ το επιβάλλει κάποιος άλλος, και ζητάς να υπαχθείς σε αυτήν τη ρύθμιση, αν το 60% των πιστωτών σου, αυτοί δηλαδή στους οποίους χρωστάς, συμφωνήσει σε μια ρύθμιση που την έχεις προτείνει εσύ. Πας και λες: Εγώ μπορώ να πληρώσω σε 120 δόσεις το χρέος μου. Τότε υπάγεσαι σε αυτήν τη ρύθμιση. Το σημαντικό, που δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα, είναι ότι σε αυτήν τη ρύθμιση μπορεί να διαγραφούν φόροι. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, να μπορούν να διαγραφούν φόροι, εκτός από ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών, όπου διαγράφονται μόνο οι προσαυξήσεις. Όμως και οι υπόλοιποι φόροι μπορούν να διαγραφούν και πρόστιμα μπορούν να διαγραφούν. Άρα είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί από τις επιχειρήσεις.
Κουρής: Και ποιο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να πάρει απόφαση κάποιος που θα προσφύγει σε αυτόν τον μηχανισμό;
Αλεξιάδης: Από τη στιγμή που θα προσφύγεις σε αυτόν τον μηχανισμό δεν μπορεί να πάρει μέτρα κανείς εναντίον σου. Θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία αξιολόγησης της επιχείρησης, να φανεί αν υπάρχει δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτό που λέει, από ειδικούς εκτιμητές, με συγκεκριμένες αμοιβές και όχι με τις τρελές αμοιβές που ζητούσαν κάποιοι. Και, ευτυχώς, δεν πέρασαν αυτά τα μέτρα. Όλο αυτό το διάστημα ταλαιπωρηθήκαμε, αλλά πήγε πολύ καλά αυτό το νομοσχέδιο. Προστατεύουμε πολίτες και επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο και πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους αυτή η διαδικασία.
Παπαθανασίου: Πρώτον, προβλέπει ότι, για να μπορέσεις να υπαχθείς, πρέπει σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις να είχες κέρδη προ φόρων και τόκων. Επειδή όμως η κρίση κρατάει επτά χρόνια, στην τελευταία τριετία δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί που έχουν εμφανίσει τέτοια κερδοφορία. Επομένως, αν θέλουμε να βοηθήσουμε, αυτό πρέπει να αλλάξει. Και το δεύτερο και κυριότερο, ενώ είχε λεχθεί ότι θα προέβλεπε κάποιου είδους προστασία αυτών που θα υπογράψουν, τελικά αυτό δεν προβλέπεται. Και το θέμα είναι ποιος υπάλληλος θα δεχθεί να υπογράψει και αύριο να τον τρέχουν στα δικαστήρια. Πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό, αλλιώς θα είναι ένα ωραίο περιτύλιγμα με μηδέν μέσα.
Κουρής: Αυτό περιλαμβάνει και τα «κόκκινα» δάνεια;
Αλεξιάδης: Περιλαμβάνει όλα τα δάνεια.
Κουρής: Θα έχει τόσα άτομα… Πώς θα μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα με το τεράστιο πλήθος των επιχειρήσεων που είναι στο κόκκινο;
Αλεξιάδης: Θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η αίτηση και θα γίνει με ειδική διαδικασία από το Δημόσιο και από εκτιμητές. Αν μπείτε στο site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες. Και θα ξεκινήσει ένα γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών στην Αθήνα, που σιγά σιγά θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια σημαντική δράση, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Κουρής: Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει πλέον η διαδικασία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων;
Αλεξιάδης: Γενικά των χρεών. Μιλάμε για τις 100 δόσεις, ενώ εδώ υπάρχουν περιπτώσεις που θα έχουμε και 120 δόσεις. Θα έχουμε πολύ καλύτερες περιπτώσεις.
Παπαθανασίου: Επανέρχομαι στο ότι, αν δεν υπάρξει κάποια προστασία αυτού που θα βάλει την υπογραφή του, κανείς δεν θα τη βάλει.
Αλεξιάδης: Θα υπάρχει διαφάνεια και θα υπάρχουν εκτιμητές, οι οποίοι θα εκτιμούν αν κάποια επιχείρηση έχει τα δεδομένα για να μπει. Δεν θα κάνει ο κάθε υπάλληλος ό,τι θέλει.
Κουρής: Κύριε Αλεξιάδη, εσείς που έχετε ζήσει τη σύνταξη και την ολοκλήρωση αυτού του μηχανισμού, πιστεύετε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει, να αποδώσει, ή θα έχουμε πάλι τη γραφειοκρατία στα υπουργεία;
Αλεξιάδης: Δεν είναι δουλειά των υπουργείων. Κάνει τη διαχείριση η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα έρχονται όλοι οι πιστωτές και αν το 60% συμφωνεί θα προχωράει η ρύθμιση.
Κουρής: Εδώ θα λειτουργεί και ο διαμεσολαβητής, νομίζω.
Αλεξιάδης: Βεβαίως. Ο οποίος θα εκτιμάει αυτή την κατάσταση.
Κουρής: Με την ένταξη παγώνουν τα χρέη;
Αλεξιάδης: Θα το πω ως εξής: Ό,τι δεν έχει ρυθμιστεί με τον νόμο Κατσέλη, μπορεί να ρυθμιστεί με τον νόμο για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. Από τη διαδικασία ένταξης και μετά παγώνουν όλα τα μέτρα εναντίον του οφειλέτη μέχρι να εξεταστεί και να προχωρήσει η αίτηση.
Αμπελιώτης: Αυτό το θέμα με τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό θα είναι μια ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Απλώς θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Είναι η τελευταία ευκαιρία και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή να είναι ένα έργο ευέλικτο, να δίνει άμεσες λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, να υπάρχει διαφάνεια και σε κάθε περίπτωση να μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς περιορισμούς. Π.χ. αυτός ο περιορισμός που θα πρέπει στα τρία τελευταία χρόνια να έχει η επιχείρηση θετική κερδοφορία. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις αυτές. Μια επιχείρηση για να έχει χρέη σημαίνει ότι είχε ζημιογόνα αποτελέσματα. Δεν μπορεί να έχει χρέη και να είχε τεράστια κερδοφορία. Άρα εδώ πρέπει να δούμε τι γίνεται.