Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να παράγει και να επενδύει

Την κοπή της πίτας ευλόγησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Βʼ, ο οποίος ευχαρίστησε την ΠΕΦ για τη σημαντική συνεισφορά της στην προσπάθειά της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται φάρμακα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων επισήμανε ότι «η ελληνική παραγωγή φαρμάκων έχει αναδειχθεί ως ένας εν δυνάμει αναπτυξιακός κλάδος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση». «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε, «καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς σχετικά με την πολιτική γενοσήμων, τον εξορθολογισμό του συστήματος τιμολόγησης με τη διαμόρφωση ενός δείκτη προστιθέμενης αξίας καθώς και την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά, ώστε να αρθεί ένα μέρος του αδιεξόδου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του έλληνα ασθενή σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία». Ο κ. Τρύφων τόνισε επίσης ότι «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, όπως το φάρμακο, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές», ενώ έκλεισε λέγοντας πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να παράγει, να επενδύει και να έχει την έδρα της στην Ελλάδα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση στον καθέναν στο φάρμακο που έχει ανάγκη, την ώρα που το έχει ανάγκη και όχι σε υπέρμετρο κόστος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το καθήκον θέλουμε να έχουμε και τη φαρμακοβιομηχανία σύμμαχο». Σημείωσε ακόμη ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να βρεθεί «η χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβίωση της εγχώριας παραγωγής, με αξιοπρεπείς τιμές για τα εγχωρίως παραγόμενα υψηλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής αξίας και ακριβά καινοτόμα φάρμακα. Και ο συνδυασμός δεν θα γίνεται εκτοξεύοντας συνεχώς βέλη ο ένας εναντίον του άλλου. Ούτε η λύση της συνεχούς μείωσης της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων είναι καλή».

ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗΣ


Σχολιάστε εδώ