Επιστροφή μιζών

Κατʼ αρχάς, οφείλω να συγχαρώ τον κ. Γ. K. γιατί είχε τη γενναιότητα να επιστρέψει το χρήμα και να μην κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, κλαυθμηρίζων ως μωρά παρθένος, αρνούμενος πάσα ευθύνη. Αυτό που κάνει ο Άκης, που μπορεί να επιστρέψει πολλά, δεν το κάνει, να λυτρωθεί και να απαλλάξει της ύβρεως την οικογένειά του, αλλά προσπαθεί να προκαλέσει τον οίκτο.

Το σύνολο των επιστραφεισών μιζών ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Προορίζεται, λέγεται, για κοινωνικούς σκοπούς, ίσως και διορισμό νέων μετακλητών. Φρονώ ότι το 50%, τουλάχιστον, ανήκει στο ΥΕΘΑ, από τον προϋπολογισμό του οποίου εκπλάπησαν. Να δοθούν για ανταλλακτικά ελικοπτέρων…

Κύριε υπουργέ, ιδού πεδίον δράσης λαμπρόν.

***

Ελλάς – Τρελλάς

• Τη 17η Φεβρουαρίου διατέθηκε από την Αεροπορία Στρατού ένα τεράστιο ελικόπτερο CH-47D για τη μεταφορά δύο πασχόντων βρεφών από Κάλυμνο στην Αθήνα. • Καλά και άγια. Ο Στρατός επιτελεί και κοινωνικό έργο. Μα τα CH-47D είναι πολεμικά μέσα με πανάκριβο κόστος πτήσεως. • Αυτά ενώ τα τρία νοσοκομειακά ελικόπτερα του κ. Π. Πολάκη έχουν εγκαταλειφθεί στην αχρησία. Έτσι τα βρήκε, λέει. Το λοιπόν; Έτσι θα τʼ αφήσει;

***

Τα ʼθελε και τα ʼπαθε

Οριστική η καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου. Επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο η ποινή τετραετούς φυλάκισης, με εξαγορά, για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες» στον πρώην υπουργό κ. Γ. Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, όπως και το πρόστιμο των 40.000 ευρώ.

Όπως πληροφορούμαι, ο πρώην υπουργός έχει εγκατασταθεί, ήδη, μόνιμα στη Γενεύη, μακριά από την ενοχλητική Ελλάδα. Άφησε ορφανό το Ίδρυμα Ερευνών και Προοδευτικής Πολιτικής (για τη σωτηρία της χώρας.) Ευτυχώς για τον τόπο, υπάρχει το ίδρυμα του κ. Ευ. Βενιζέλου, που εργάζεται για τον ίδιο σκοπό. Να μη μείνουμε εντελώς ορφανοί…

***

«Θα πάω εκεί, στην αραπιά…

…που μου ʼχουνε συστήσει κάποια μεγάλη μάγισσα τα μάγια να μου λύσει», έλεγε ένα παλαιό τραγούδι του αξέχαστου Τσιτσάνη. Αραπιά ονόμαζε την Αραβία… Πράγματι, δεν έχει προηγούμενο αυτό που γίνεται σήμερα με το υπουργείο Άμυνας και τα αραβικά κράτη! Πολλά σούρτα-φέρτα με HAE, Άμπου Ντάμπι, Κατάρ κ.ά. Ο κ. Καμμένος πηγαινοέρχεται, μετά κουστωδίας, τουλάχιστον άπαξ μηνιαίως. Την προηγούμενη εβδομάδα, π.χ., επέστρεψε από το Κατάρ, έφυγε αμέσως για Βρυξέλλες και την Κυριακή ξαναμπήκε στο αεροπλάνο από Μόναχο για Άμπου Ντάμπι προκειμένου να παραστεί σε μια μεγάλη έκθεση πολεμικού υλικού. Για να δούμε το αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, όπως διαβάζω σε εβδομαδιαία εφημερίδα, «η χλίδα των μαζώξεων αυτού του ταξιδιού έχει αγγίξει τις ʽʽ1.000 και μια νύχτεςʼʼ. Στο Κατάρ, την 28η Ιανουαρίου, οι συζητήσεις έγιναν στο μυθικής πολυτέλειας ʽʽFOUR SEASONS HOTELʼʼ και στο γιαπωνέζικο εστιατόριο ʽʽNOBUʼʼ, που μοιάζει κόσμημα βουτηγμένο στη θάλασσα». Στο γκρουπ του κ. Καμμένου εθεάθη και ο επιχειρηματίας, γαλλικών συμφερόντων, κ. Χούμπαυλης (άλλοτε συνοδοιπόροι με τον κ. Π. Καμμένο στον όμιλο φίλων Νικολά Ζαρκοζί) και ο γνωστός δημοσιογράφος ʽʽΤαρζάνʼʼ (κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος) μετά της συζύγου του. Ο έλληνας υπουργός συνάντησε και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

***

Το ΓΕΣ σε επέλαση…

• Αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και επιτόπιας εκτίμησης πάσης κατάστασης μονάδων συνόρων και εσωτερικού.

• Ο νέος Α/ΓΕΣ, αντγος Αλκιβιάδης Στεφανής, αξιωματικός Ιππικού – Τεθωρακισμένων (εξ ου και οι επελάσεις), την προηγούμενη Παρασκευή, επιθεώρησε τον νησιωτικό σχηματισμό της 96 ΑΔΤΕ και τις φρουρές Οινουσσών, Αγ. Ελένης, Παναγιάς.

***

Νέο ΔΣ των βετεράνων του ΣΞ

• Από τις εκλογές της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου προέκυψε νέο ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Ξηράς (ΕΑΑΣ).

– Αντγος Β. Ροζής, πρόεδρος

– Υπτγος Αρ. Κράγκαρης, αντιπρόεδρος

– Μέλη Ταξίαρχος Δ. Χάτσικας, αντγος Μ. Γουμαλάτσος, ανθλγος Κ. Παπαευαγγέλου, αντγος Β. Σταθόπουλος, υπτγος Γ. Δεβούρος, αναθεωρητής Αʼ Θ. Καρανίσας, σχης Γ. Μακρής, σχης Χρ. Ντούφας, Χρ. Κονταρίδης (αντγος ΕΛΑΣ).

• Καλή επιτυχία.

• Οι συνάδελφοί τους, σφαγιασθέντες οικονομικά, αναμένουν δράση, συνεχή διεκδίκηση και καθόλου κομματισμό.

• Κατωτέρα του αναμενομένου η προσέλευση ψηφοφόρων…

***

Από μέσα προς τα έξω…

• Πάμε καλά. Φασούλι το φασούλι…

• Η IDE (INTRACOM DEFENCE ELECTRONICS) υπέγραψε σύμβαση με τη γερμανική KRAUSS-MAFFEI-WEGMANN για την πώληση συστήματος ενδοεπικοινωνίας WISPR, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε νέου τύπου οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΟΧΕR – κόστος 2 εκατ. ευρώ.

• Σημειώνω ότι η IDE περιλαμβάνεται στους καταλόγους επίσημων προμηθευτών του ΝΑΤΟ και εξάγει, ήδη, υλικά σε Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Σουηδία και αλλού. Ευχές…

***

Μήνυμα αισιοδοξίας

• Πληροφορήθηκα ότι μεγάλος αριθμός κληρωτών του ΣΞ που υπηρετεί σε ακριτικές περιοχές δήλωσε ότι δεν επιθυμεί μετάθεση στο κέντρο αλλά περάτωση θητείας στη μεθόριο.

• Αυτό, στις σημερινές σκληρές εποχές για το Στράτευμα, προκαλεί χαμόγελα και αισιοδοξία. Συγχαρητήρια στα παιδιά, συγχαρητήρια και στους ηγέτες τους.

***

Τι γίνεται εδώ;

• Άγριος, αλλά πολιτισμένος, καβγάς έχει ξεσπάσει μεταξύ ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου και τομεάρχη της ΝΔ στα Αμυντικά κ. Άδ. Γεωργιάδη.

• Ρωτάει ο δεύτερος τον πρώτο, μέσω Βουλής, ποιο ήταν το κόστος του ταξιδιού Παππά – Καμμένου στην Ουάσινγκτον με το GULF-STREAM.

• Ο υπουργός απαντά πως στοίχισε 9.491,20 ευρώ, όλα πληρωμένα (καύσιμα, σίτιση, εκτός έδρας προσωπικών κ.λπ.).

• Ο κ. Γεωργιάδης ανταπαντά βασιζόμενος σε διαταγές, με τις οποίες αναφέρει ότι καθορίζεται το κόστος ώρας πτήσης του GS σε 5.537,9 ευρώ, επομένως το ταξίδι, διάρκειας 20 ωρών, κόστισε 114.000 ευρώ.

• Ποιος λέει αλήθεια; Τι συμβαίνει εδώ; Δεν πρέπει να μάθουμε;

***

Το Ναυτικό, το Ναυτικό πολύ το αγαπώ…

• Εκτενή και ουσιαστική ενημέρωση έκανε ο νέος Α/ΓΕΝ, ναύαρχος κ. Ν. Τσούνης στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΕΘΑ στα του ΠΝ, του προγραμματισμού, των προσδοκιών του.

• Ο αρχηγός, ευδιάθετος, ενημερωμένος και προσηνής, άφησε εξαιρετική εκτύπωση. Καλή τύχη! Αρχή άνδρα δείκνυσι.

• Με την ευκαιρία σημειώνω ότι το ΓΕΝ διαθέτει ένα άριστα οργανωμένο γραφείο Τύπου – Ενημέρωσης, με πάντοτε πρόθυμους για παροχή πληροφοριών τον διευθυντή του αντπχο ΠΝ κ. Σπ. Πολλάτο και βοηθό του την ανθστη κ. Χριστίνα Παπουτσή.

***

Προς τον ΑΝΥΕΘΑ κ. Δ. Βίτσα

• Η παραίτηση του έντιμου και ικανού διευθύνοντος συμβούλου των ΕΑΣ, ναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη, που μόχθησε περισσότερο από κάθε προκάτοχό του για την επιβίωση της εταιρείας, σας δίνει την ευκαιρία για την ορθή αντιμετώπιση της διοικητικής κρίσης.

• Να προχωρήσετε σε προκήρυξη της θέσης (όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ακόμη και στην Τουρκία), υποβολή φακέλων υποψηφιοτήτων, αξιολόγηση από ειδικό οίκο και πρόκριση, αξιοκρατικά, του νέου ΔΣ. Όχι πια σε κομματικούς νομενκλατούριους και κολεκτιβισμό των παρασυναγωγών συνδικαλιστών.

• Αργά ή γρήγορα, θα απέλθετε, κύριε υπουργέ. Αφήστε τουλάχιστον έναν καλό θεσμό.


Σχολιάστε εδώ