Δουλεύει για τον Μητσοτάκη ο Βενιζέλος

Ωστόσο, στα επιτελικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει πλέον σοβαρός προβληματισμός για το πώς κινείται και πού το πάει τελικά ο κ. Βενιζέλος. Αρκετά στελέχη, μάλιστα, εκτιμούν ότι «ο Ευ. Βενιζέλος λειτουργεί βάσει σχεδίου» και σημειώνουν ότι «πιθανότατα ετοιμάζεται κάτι ευρύτερο», καθώς γίνεται προσπάθεια να αποδυναμωθεί η κεντρική γραμμή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για πολιτική ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και απόρριψη των νεοφιλελεύθερων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Με τη σταθερή επιλογή για ίσες αποστάσεις, που στηρίζεται από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δημιουργήθηκαν σαφέστατες διαχωριστικές γραμμές και διευρύνθηκε η απόσταση από το Ποτάμι, την Κίνηση των τριών πρώην υπουργών (Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης) και άλλους, που κρατούν ανοιχτά παράθυρα για συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Φαίνεται, δε, ότι προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα συνύπαρξης και κοινής εκλογικής καθόδου, ώστε αν μπορέσουν να αποτελέσουν ένα «μετεκλογικό μαξιλαράκι» για τον κ. Μητσοτάκη αλλά και έναν έτοιμο πόλο για τον κ. Βενιζέλο και ενδεχομένως κάποιες ακόμα προσωπικότητες που επιθυμούν την «πολιτική συνεργασία και συνύπαρξη με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», προετοιμάζουν ένα αντίστοιχο οργανωτικό σχήμα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δηλαδή, έναν σχηματισμό-ομπρέλα, στον οποίο θα συνυπάρχουν εκλογικά το Ποτάμι, οι τρεις πρώην υπουργοί και όσοι άλλοι επιθυμούν, χωρίς αυτοδιάλυση των κομματικών τους σχηματισμών. Στόχος αυτού του εγχειρήματος δεν είναι μόνο να πλαγιοκοπήσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και να παίξει ταυτόχρονα τον ρόλο ενός μικρού ρυθμιστή των εξελίξεων, συμπράττοντας ή και στηρίζοντας κοινοβουλευτικά έναν κυβερνητικό σχηματισμό με κορμό τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως, αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη γείρει τώρα σε μια συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά θα έχει υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της, όχι μόνο γιατί αυτό θα «διώξει» τον προοδευτικό κόσμο αλλά και γιατί οι φίλοι και οι ψηφοφόροι θα πάνε κατευθείαν στο πιο ισχυρό κόμμα, δηλαδή στη ΝΔ.

Στον αντίποδα, η Φώφη Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένουν στη λογική των ίσων αποστάσεων και στην «εθνική συνεννόηση». Πολιτικά αυτό που επιδιώκουν είναι μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, στην οποία θα μπορούσε να μετάσχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αφορμή για να ξεδιπλώσει και πάλι την προσωπική του στρατηγική ο Βενιζέλος ήταν μια φερόμενη δήλωση της κ. Γεννηματά σε κυριακάτικη έκδοση, όπου άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση (με απλή αναλογική).

Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η παράταξη να είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε τη δική του λογική για τις μετεκλογικές συνεργασίες κομμάτων και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να «καθορίσει ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις».

Η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, καθώς αφού διέψευσε τις φερόμενες ως δηλώσεις της άδειασε ουσιαστικά τον κ. Βενιζέλο για τη στάση του και τις επιλογές του την περίοδο της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά.

«…Και για να τελειώνουμε, δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Η παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον. Το πληρώσαμε ακριβά. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Υπενθύμισε, δε, ότι «το καλοκαίρι του ʼ15 βάλαμε πλάτη, και έβαλα πλάτη προσωπικά, ήμουν μόλις έναν μήνα εκλεγμένη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την Ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. Και τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση ούτε να γίνω αντιπρόεδρος».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέληξε λέγοντας: «Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω απʼ όλα. Αλλά το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από τον διχασμό και την πόλωση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν κάθετος στο θέμα των συνεργασιών και μάλιστα αναφέρθηκε σε επιθέσεις που δέχεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη για το όλο θέμα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι δεκανίκι κανενός και δεν θα δηλώσει προεκλογικά πρόθεση μετεκλογικής σύμπλευσης με τη ΝΔ. Όπως τόνισε, «αν το έκανε, το απολύτως φυσιολογικό θα ήταν οι ψηφοφόροι να οδηγηθούν κατευθείαν στη ΝΔ. Δεν μπορεί η προοδευτική παράταξη να δίνει την εικόνα μιας στρατηγικής συμπόρευσης με τη συντηρητική παράταξη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι δύναμη ευθύνης, βάζει πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον, γιʼ αυτό επιδιώκει την ευρύτερη εθνική συνεννόηση. Είμαστε σταθεροί σε αυτήν την αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ».


Σχολιάστε εδώ