Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Τα διλήμματα εξαφανίζονται από το μυαλό του Γιάννη Αντετοκούνμπο όταν μπαίνει στο τραπέζι η Εθνική Ελλάδος. Κατηγορηματική ήταν η απάντησή του όταν, κατά τη διάρκεια της media day για το 66o All Star Game του NBA, ρωτήθηκε για το τι θα επέλεγε μεταξύ ενός μεταλλίου με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενός πρωταθλήματος NBA και ενός τίτλου MVP με τους Μιλγουόκι Μπακς. «Θα επέλεγα μετάλλιο με την Εθνική, γιατί αυτό θα ήταν κάτι που θα έμενε σε όλη την Ελλάδα», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «στην Αμερική βρίσκεται όχι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά όλη η Ελλάδα».

• Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται… Το μόνο που μένει όρθιο και υπερήφανο είναι αυτό το «κατασκεύασμα» στην αρχή της γέφυρας Δεβοσέτου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Πώς είναι δυνατόν οι δημοτικοί άρχοντες να επιτρέπουν τη διαιώνιση αυτού του αίσχους; Πιστεύαμε πως μετά την αναπαλαίωση της γέφυρας και την ανάπλαση της παραλίας η κακογουστιά και η αυθαιρεσία θα τελείωναν… Μάταια… Κάποιοι έχουν ευθύνη γιʼ αυτό.

• Θανατικό έπεσε στην ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα.

Μετά τον θάνατο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά ακολούθησε ο θάνατος του ζωγράφου-χαράκτη Γιάννη Βαλαβανίδη και του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου…

Μέρα με τη μέρα η Ελλάδα γίνεται φτωχότερη και στο πνευματικό προσωπικό της…

• Με τίτλο «Δώστε την ελευθερία στους Έλληνες», σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Le Monde», ο Αρνό Λεπαρμαντιέ κάνει αναδρομή στην επιβολή του Όθωνα, το 1832, στον ελληνικό θρόνο από τις μεγάλες δυνάμεις, παρομοιάζοντας τον βαυαρό μονάρχη με τον Σόιμπλε.

«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Όθωνας προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μια χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία»… «Δυστυχώς, έχοντας δανειστεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους άγγλους – γάλλους – ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και τον στρατό του μέσω δανεισμού…».

Από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση, το ελληνικό ζήτημα τίθεται και ξανατίθεται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας: «Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλ­φγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής σύγχρονος δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.

• Και η Ιστορία επαναλαμβάνεται… Με εγγυήσεις συνέδεσε την περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ο Μάρκους Σέντερ του CSU, υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» ο Σέντερ είπε συγκεκριμένα: «Νέα δισ. ευρώ μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα μόνο με εγγυήσεις υπό τη μορφή χρυσού ή ακινήτων».

• Ο Δείκτης Δημοκρατίας είναι ένας δείκτης που καταρτίζεται από την Intelligence Unit του Economist και μετρά την κατάσταση της δημοκρατίας σε 167 χώρες. Ο δείκτης βασίζεται σε 60 δείκτες που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες και μετρούν τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες και την πολιτική κουλτούρα.

Εκτός από αριθμητική βαθμολογία, ο δείκτης κατηγοριοποιεί τις χώρες σε έναν από τους τέσσερις τύπους καθεστώτων: Ώριμες δημοκρατίες, ατελείς δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα, αυταρχικά καθεστώτα.

Σε ώριμες δημοκρατίες αναδείχθηκαν μόνο 19 κράτη, σε ατελείς 57 κράτη, σε υβριδικά καθεστώτα 40 κράτη και σε απολυταρχικά καθεστώτα 51 κράτη.

Ο φετινός δείκτης, για το 2016, βρίσκει τις ΗΠΑ να υποβιβάζονται, μετά την εκλογή

Τραμπ, στις ατελείς δημοκρατίες. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Ελλάδα…

Η πρώτη φορά αριστερή διακυβέρνηση ακούει;

• Σε ομιλία του στη Φλόριντα σχετικά με την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε για γεγονότα στη Σουηδία λέγοντας: «Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύκτα στη Σουηδία».

Αποτέλεσμα ήταν η άμεση αντίδραση της σουηδικής κυβέρνησης: «Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια για το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν. Διερωτόμαστε σε τι αναφερόταν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.

«Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προκειμένου να καταλάβουμε και να μας δοθούν διευκρι­νίσεις».

Ο Λευκός Οίκος έτρεξε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, διαψεύδοντας ότι δεν εννοούσε κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα αλλά την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ ο ίδιος έγραψε στο Twitter ότι είδε στο Fox News ένα επεισόδιο που αφορούσε μετανάστες στη Σουηδία.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο πλανητάρχης ενη­μερώνεται από το Fox News…

• Καινούργιες αποκαλύψεις από τα Wikileaks. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με οδηγίες της CIA, προσπαθούσαν να μάθουν τις θέσεις των γαλλικών κομμάτων, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, για την κρίση του ελληνικού χρέους. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν κινητοποιήσει πράκτορες και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης για να πάρουν πληροφορίες για τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και τον βαθμό έκθεσης του Δημοσίου και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Το ψάξιμο γινόταν στα τότε κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλιστές (Ολάντ) και Εθνικό Μέτωπο (Λε Πεν). Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν τα Wikileaks, η CIA εκτιμούσε πως ο Σαρκοζί δεν είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Όλος αυτός ο «όμορφος» κόσμος των μυστικών υπηρεσιών, με τη CIA να σέρνει τον χορό, δεν θα μας κάνει ποτέ να πλήξουμε…

• Είκοσι τέσσερις μαθητές Βʼ και Γʼ Λυκείου από την Κρήτη εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρωβουλή για μια μέρα, για να παρουσιάσουν τη χώρα τους και ιδιαίτερα τον τόπο τους.

Ο Γιώργος, παίζοντας την κριτική λύρα του, μαζί με άλλους δύο μαθητές, την Κατερίνα και τον Μανώλη, εμφανίστηκαν μπροστά στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησαν για την Κρήτη αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. «Το λαμπρό παρελθόν της Ελλάδας είναι γνωστό σε όλους», είπαν. «Όμως εμείς οι νέοι οφείλουμε να μη μένουμε στο παρελθόν, αλλά να εστιάζουμε στο μέλλον. Ίσως το μέλλον της χώρας μας να φαίνεται αβέβαιο, όμως, όπως είπε και ο νο­μπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

• Ανεξάντλητο το χιούμορ του Έλληνα… Στην Ελλάδα της κρίσης το είδαμε και αυτό…

Σε αποκριάτικο πάρτι που έγινε στην Πάτρα, στη λαχειοφόρο αγορά, στη λίστα με τα δώρα, υπήρχε και μια δωροεπιταγή των 50 ευρώ από γραφείο τελετών.

Ελπίζουμε αυτός που την κέρδισε να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει γρήγορα…

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ