Ως δεκανίκι βλέπει ο Κυριάκος το Ποτάμι και τους «3»

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη περίσσεψαν τα χαμόγελα όταν ενημερώθηκαν για την απόφαση ηγεσίας και στελεχών του Ποταμιού να διερευνήσουν τις δυνατότητες μιας συμμαχίας με την κίνηση («Ώρα Αποφάσεων») των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Στο μέτρο του δυνατού, δε, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες αυτές. Κι αυτό διότι βλέπουν στη συμμαχία έναν αξιόπιστο πολιτικό συνομιλητή και έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο, είτε η Νέα Δημοκρατία πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία είτε -πολύ περισσότερο- αν χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Επιπλέον, αν το σχήμα που θα συγκροτηθεί είναι στην επόμενη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα χρειαστεί να πέσει στην ανάγκη της Δημοκρατικής Συ­μπαράταξης και θα μπορέσει να αντισταθεί στις όποιες απαιτήσεις της Φ. Γεννηματά.

Η πρόσφατη αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη για το ταξίδι στο Βερολίνο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το προοίμιο για όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Κομματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αν ο κ. Θεοδωράκης και οι κ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης καταλήξουν σε μια συμφωνία θα εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή κατέβουν αυτόνομα, το πιθανότερο είναι ότι κανείς από τους δύο δεν θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3%. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη παράμετρος θα συμβάλει στο να αρθούν τα εμπόδια και οι όποιες επιφυλάξεις και οι διαβουλεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να αποδειχθούν καρποφόρες.

Σενάρια που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο, αν δεν προκύψει συμφωνία, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Ποταμιού -συμπεριλαμβανομένου και του Στ. Θεοδωράκη- παραμονές των εκλογών να ενταχθούν στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένοι, δε, ιδιαιτέρως καχύποπτοι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν αποκλείουν το ίδιο να ισχύσει και για τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης). Επισημαίνουν δε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο η περί του αντιθέτου δημόσια δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, ούτε επίσης και η διαβεβαίωση που λέγεται ότι έχει παράσχει προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αφού οι παραπάνω τρεις ήταν από τους πλέον σκληρούς επικριτές του τα προηγούμενα χρόνια.


Σχολιάστε εδώ