Τρέλανε τον Ερντογάν η βαριά ήττα στο ΝΑΤΟ και έστειλε το πολεμικό του στο Φαρμακονήσι

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία (25 έναντι 1) την πρόταση του Π. Καμμένου για την παραμονή επʼ αόριστον στο Αιγαίο των συμμαχικών πλοίων, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της ανακοπής των προσφυγικών ροών.

Η Τουρκία, που επιχείρησε για ευνόητους λόγους να αποτρέψει μια τέτοια απόφαση, απομονώθηκε και απέτυχε παταγωδώς.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Καμμένος μίλησε για σημαντική εθνική επιτυχία, ενώ ο τούρκος ομόλογός του αποχώρησε οργισμένος. Από… αντίδραση, η Άγκυρα έβγαλε στο Αιγαίο το πολεμικό πλοίο, το οποίο και έριξε βολές, ενώ απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Αθήνας υποστήριξε ότι αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός καταρρέει, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε άλλο τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τις πραγματικές αιτίες, η τελευταία πρόκληση στο Φαρμακονήσι επανέφερε με ένταση στην Αθήνα την αγωνία και το άγχος πρόκλησης ακόμα και θερμού επεισοδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι από το βράδυ της Πέμπτης ήταν σε ετοιμότητα και επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η στρατιωτική ηγεσία πέρασε πολλές ώρες μέσα στον θάλαμο επιχειρήσεων προκειμένου να είναι έτοιμη για όποια αντίδραση σε περίπτωση που οι Τούρκοι «έκαναν βήμα» ή άνοιγαν βεντάλια προκλήσεων. Άλλωστε ο συναγερμός είχε σημάνει με την αιφνίδια νυκτερινή έκδοση οδηγίας από μεριάς Τουρκίας, που δέσμευε έκταση και εντός ελληνικής επικράτειας για άσκηση με πραγματικά πυρά. Η ελληνική πλευρά ακύρωσε την τουρκική οδηγία, ωστόσο στο Πεντάγωνο αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών είχε σημάνει «κόκκινος συναγερμός».

Τις ίδιες ώρες, στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρχαν απανωτές συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον θάλαμο επιχειρήσεων αλλά και με το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνιζαν άριστα ενημερωμένες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, «η κινητικότητα και η ένταση που επικρατούσε από το βράδυ της Πέμπτης θύμιζε βραδιά Ιμίων. Ο φόβος και η αγωνία για ανέλεγκτες και σπασμωδικές ενέργειες της Άγκυρας γύρω από το Φαρμακονήσι ήταν βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο κινητοποιηθήκαμε».

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να αμφισβητήσει εμπράκτως τις διεθνείς συνθήκες και το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο με οποιονδήποτε τρόπο. Υπογράμμιζαν ακόμα πως η πρωτοφανής πρόκληση, με το τουρκικό πολεμικό πλοίο να εισέρχεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και να εκτελεί βολές κοντά στο Φαρμακονήσι, καταδεικνύει τις προθέσεις της Άγκυρας για κλιμάκωση της έντασης το Αιγαίο σε μέχρι τώρα αχαρτογράφητα επίπεδα.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ακραίο προκλητικό επεισόδιο που αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σημείωναν πως η Τουρκία «για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο, προβαίνει σε μια απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Πάντως ανώτατες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημείωναν με έμφαση πως «έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες με την Τουρκία», αφού ο Ερντογάν θα κλιμακώνει την ένταση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όταν και θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για «να γίνει Σουλτάνος μέσω των προεδρικών υπερεξουσιών». Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, «δεν αποκλείεται μέσα από τη συνεχή κλιμάκωση της έντασης ακόμα και το θερμό επεισόδιο», λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που λαμβάνουν οι τουρκικές προκλήσεις και οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε «μη ελεγχόμενο ατύχημα».

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών οργανισμών.


Σχολιάστε εδώ