Στόχος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικές συμμαχίες

Προπομπός του καταστατικού συνεδρίου, το οποίο λόγω της συγκυρίας θα προσλάβει ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά και θα αποτελέσει βήμα επανασυσπείρωσης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνται τα 13 περιφερειακά συνέδρια (ένα ανά περιφέρεια), τα οποία δρομολογήθηκαν με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στην τελευταία συνεδρίασή της. Αντικείμενο των περιφερειακών συνεδρίων θα είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση ανά περιφέρεια, με συνδιαμορφωτή την ίδια την κοινωνία.

Στόχος των κινήσεων αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητήθηκε διεξοδικά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα, είναι να διαμορφωθεί ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο με προοδευτικό /αριστερό πρόσημο, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί στην ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και στην εκλογική αναμέτρηση (όποτε γίνουν οι εκλογές). Ταυτόχρονα, το σχέδιο αυτό και το αφήγημα που θα δομηθεί θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την επαναπροσέγγιση σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, που τον στήριξε σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά πλέον είναι προβληματισμένο και αποστασιοποιημένο λόγω των επώδυνων μνημονιακών δεσμεύσεων που είναι αναγκασμένη να υλοποιεί η κυβέρνηση.

Στον πυρήνα τού υπό επεξεργασία πολιτικού σχεδίου είναι μια κάθετη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, γύρω από την ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους και στήριξης των εργαζομένων απέναντι στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την Ακροδεξιά.

Στόχευση είναι σε πολιτικό επίπεδο να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός αριστερός πόλος, που θα συνιστά το αντίπαλον δέος στην προσπάθεια παλιννόστησης της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Η βασική προσέγγιση είναι κατʼ αρχάς η διαμόρφωση σταθερών κοινωνικών συμμαχιών γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο για την ώρα να έχει τεθεί ή να έχει ανοίξει στα όργανα του κόμματος οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενες πολιτικές συμμαχίες. Το άνοιγμα, όπως λένε ανώτατα κομματικά στελέχη, αφορά πρωτίστως την κοινωνία και τη συσπείρωση γύρω από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων που αντιτίθενται σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και αναφορικά με την ανασυγκρότηση του κόμματος προτείνεται η εκλογή νέων οργάνων σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η συγκρότηση των τμημάτων προκειμένου όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να έχουν συγκεκριμένη ευθύνη. Επίσης, τονίζεται ότι η στρατηγική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος από το Μνημόνιο.


Σχολιάστε εδώ