Στραπάτσο του Μητσοτάκη στη Βουλή

Δεύτερον, διότι ενεργοποιώντας την «Ώρα του πρωθυπουργού» έδωσε την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να εξαπολύσει δριμεία και εφʼ όλης της ύλης επίθεση σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου (του κ. Μητσοτάκη) προσωπικά. Τρίτον, διότι τον υποχρέωσε να απολογηθεί για συμπεριφορές και δηλώσεις βουλευτών της παράταξης. Και τέταρτο, και σημαντικότερο, διότι η συνολική εικόνα του κ. Μητσοτάκη ήταν, αν όχι κάκιστη, σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων. Διαπίστωση την οποία έκαναν αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταξύ αυτών και ορισμένοι που τον είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές.

«Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο ενός εξ αυτών. Η προσπάθεια του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να παραβεί τον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να απαντήσει στον πρωθυπουργό και να διορθώσει τις δυσμενείς εντυπώσεις αντανακλούσε τον εκνευρισμό του. Όπως ακριβώς και οι «κραυγές» του Άδ. Γεωργιάδη, τον οποίο είχε συμπεριλάβει στην κριτική του ο κ. Τσίπρας, να πάρει «διά της βίας» τον λόγο, αν και βάσει Κανονισμού δεν είχε κανένα σχετικό δικαίωμα.

Η αγωνιώδης προσπάθεια της Πειραιώς να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις αποτυπώθηκε και στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά το πέρας της αντιπαράθεσης των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωνε την… αγωνία και τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς επίσης και την αδυναμία του να απαντήσει επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα. Ακολούθησε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του κατήγγειλε τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση διότι δεν του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει τον λόγο και να απαντήσει στον πρωθυπουργό. Όλα αυτά κατά παράβαση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ο οποίος στην περίπτωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας «έπρεπε» προσωρινώς να καταργηθεί!

Τον κύκλο των απαντήσεων στον κ. Τσίπρα έκλεισε ο εκπρόσωπος Τύπου Β. Κικίλιας, ο οποίος τον κατηγόρησε για συκοφαντία. Αφορμή η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι ο τελευταίος σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κικίλιας δεν το είπε ευθέως, το άφησε όμως σαφώς να εννοηθεί. Ο εκνευρισμός της Πειραιώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το θέμα της πρότασης διέρρευσε, με συνέπεια να χαθεί επʼ αόριστον το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Μετά το πέρας της αντιπαράθεσης στη Βουλή, διάχυτη ήταν μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η απογοήτευση και ο προβληματισμός. Για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας, τη συνολική εικόνα του κ. Μητσοτάκη και την αδυναμία του να κερδίσει, έστω και στο επίπεδο των εντυπώσεων, τον κ. Τσίπρα. Κι αυτό μάλιστα σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την κυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σταθερά διψήφια διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν μπορεί τώρα να ʽʽβάλει από κάτωʼʼ τον πρωθυπουργό, πότε θα καταφέρει;», ήταν το… εύλογο ερώτημα βουλευτή και πρώην υπουργού.


Σχολιάστε εδώ