ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ μέχρις εσχάτων!

Αγωνιώδεις είναι οι παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ασφυκτικές είναι στο παρασκήνιο οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, αλλεπάλληλα και αμφίδρομα τα τελεσίγραφα που ανεβάζουν τον δείκτη της αγωνίας. Όλες οι πλευρές συμφωνούν στο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κι έχουν εξαλειφθεί και τα τελευταία εμπόδια. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα υπάρξει μια κατʼ αρχήν πολιτικού χαρακτήρα συμφωνία που θα δώσει το έναυσμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Με απώτερο σκοπό όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ρυθμιστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου και πά­ντως πριν από τις 9 του μήνα, οπότε και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπου θα κληθεί να λάβει τη σημαντική απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που διακαώς επιδιώκει η κυβέρνηση.

Την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των «θεσμών» προκειμένου στις επαφές που θα έχουν με το οικονομικό επιτελείο να καταλήξουν στο οριστικό κείμενο της συμφωνίας.

Το τελικό «ok» θα δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης, με πλέον πιθανή ημερομηνία την 5η Μαρτίου. Με βάση τις ίδιες πάντα πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που όλο το τελευταίο διάστημα τηρούσε εξαιρετικά σκληρή στάση και έφτασε στο σημείο να απαιτεί από την κυβέρνηση να υπογράψει υποσχετική με νέα επώδυνα μέτρα, θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου συμμετέχοντας με 5 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των δεσμεύσεων που θα αναλάβει έναντι των πιστωτών, με το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από κυβερνητικούς βουλευτές στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε εκτενώς στη Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας, ενώ το κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί υπόψη της Πολιτικής Επιτροπής. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θα τελούν υπό αίρεση και θα τεθούν προς εφαρμογή αν κι εφόσον η κυβέρνηση δεν πιάσει τους προβλεπόμενους από τον προϋπολογισμό στόχους. Θα έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.300 ευρώ, ενώ εκτός φαίνεται ότι θα παραμείνουν τα εργασιακά, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Τα αυξημένα πλεονάσματα θα ισχύσουν μόνο για τη διετία 2019-2020. Ως α­ντάλλαγμα η κυβέρνηση θα πάρει την άδεια για μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής κατά 1% ή 2%. Παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη για «αντικόφτη» (διορθωτή), βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα μπορεί όταν υπερβαίνει τους επιμέρους στόχους να διαθέτει το πλεονάζον ποσό σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι προηγούμενες τελευταίες ημέρες σημαδεύτηκαν από τη σκληρή στάση του… συνήθη ύποπτου Β. Σόιμπλε, ο οποίος επέμενε στην προσφιλή του κινδυνολογία περί επιστροφής στη δραχμή. Η διαφορά είναι ότι τώρα -λόγω των επερχόμενων γερμανικών εκλογών- δέχεται πλέον κτυπήματα από το εσωτερικό της χώρας του για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της χώρας μας.

Στην ίδια σκληρή γραμμή και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που έφτασε στο σημείο να πει στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Όλα στα πλαίσια του εκβιασμού προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσει για την παραμονή του ΔΝΤ, κάτι που διακαώς επιθυμεί και επιδιώκει ο Β. Σόιμπλε. Καθοριστική για την εξομάλυνση της κατάστασης και της άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ήταν η συμβολή του Επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Ήρθε εκτάκτως στην Αθήνα την Τετάρτη, είδε πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.


Σχολιάστε εδώ