Πόρτα έφαγε στο Βερολίνο

Το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Άνγκ. Μέρκελ, αλλά κυρίως με τον Β. Σόιμπλε, ενέτεινε τον προβληματισμό και την ανησυχία του κι αυτό όχι μόνον σχετικά με την επόμενη ημέρα αλλά και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει. Πέρα από την ουσία των πραγμάτων και η συνολική εικόνα δεν ήταν υπέρ του κ. Μητσοτάκη: Η κατʼ ιδίαν συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο διήρκεσε λίγα λεπτά (15-20), ήταν περισσότερο αναγνωριστική και εθιμοτυπική, τον παρέπεμψε δε για τα «καθέκαστα» στον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε επί 70 και πλέον λεπτά στο «εξεταστήριο» του τελευταίου, υποβαλλόμενος σε μια άκρως βασανιστική διαδικασία. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση ή σχόλιο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες όσο και ο φωτογραφικός φακός δεν αποτύπωσαν το… «τρυφερό ενσταντανέ». Οι χαμηλοί τόνοι και η απουσία πανηγυρισμών από πλευράς Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν απλά τις πληροφορίες αλλά και τη γενικότερη αίσθηση ως προς τα αποτελέσματα του ταξιδιού.

Ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου αφενός να καταστήσει τους συνομιλητές του κοινωνούς του εναλλακτικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η Νέα Δημοκρατία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και να λάβει τα σχετικά credits και αφετέρου να τους διαβεβαιώσει ως προς την πίστη και την αφοσίωσή του στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα και τη σημερινή κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι Άνγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε θα του ανάψουν το «πράσινο φως» ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις. Απέτυχε και στους δύο στόχους: Αμφότεροι οι συνομιλητές του επισήμαναν ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένες, πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς και ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και πρέπει να υλοποιηθεί, κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια για… εναλλακτικά σχέδια, αλλαγές στο μείγμα πολιτικής κ.λπ. Το αίτημά του για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, από 3,5% σε 2%, αποκρούσθηκε από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να τεθεί σε ορατό ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι η μείωση των πλεονασμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα του εναλλακτικού σχεδίου που έχει καταρτίσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα οδηγούσε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, Άνγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε έβαλαν φρένο στα… εκλογικά σχέδια του κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που εισέπραττε το «όχι» τους, ειδικώς δε η κ. Μέρκελ του το είχε επισημάνει και στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία μπαίνει σιγά σιγά σε μακρά προεκλογική περίοδο (μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), ενώ θα προηγηθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία. Κατά συνέπεια, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρωτίστως όμως στο Βερολίνο, δεν επιθυμούν να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Ειδικώς δε αν αυτό αφορά τη χώρα μας, καθώς ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει κι άλλο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε εκ των προτέρων την αντιμετώπιση που θα είχε από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, γιʼ αυτό και δεν θέλησε να σηκώσει ψηλά τον πήχη. Την παραμονή του ταξιδιού του στο Βερολίνο παράγοντες του κόμματος ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι στις συναντήσεις που θα έχει δεν πρόκειται να θέσει θέμα εκλογών διότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τα εσωτερικά θέματα της χώρας. Στις συνεντεύξεις ωστόσο που έδωσε σε γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης οι εκλογές ήταν στην κορυφή της ατζέντας του.


Σχολιάστε εδώ