Πάει για συνέδριο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννης Τούντας συμφώνησαν στην ημερομηνία του συνεδρίου αλλά και στο ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάει στις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, δεν θα μεσολαβήσει νέα εκλογή ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση. Όπως έχει γράψει από τις αρχές φθινοπώρου το «Π», αυτό ήταν το βασικό σενάριο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που δεν θα προχωρούσε η συνεργασία με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αν προχωρούσε η συνεργασία, θα στήνονταν κάλπες για ανάδειξη επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση είναι σχετικά νωπή και δεν έχει αμφισβητηθεί.
Πάντως, στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο της Κεντροαριστεράς εγγράφεται και η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σπύρο Λυκούδη, που συνεργάζεται μαζί με τους Μεταρρυθμιστές με το Ποτάμι, αλλά φαίνεται να κινείται στη λογική της συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είναι θέμα χρόνου και η ένταξη του Κώστα Μπαργιώτα, που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι, στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλου, Τούντα ουδείς έθεσε θέμα εκλογής, από τη στιγμή που στο όλο εγχείρημα δεν μετέχει το Ποτάμι. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε τώρα ούτε κάποια άλλη χρονική στιγμή να αναλάβει την ηγεσία του χώρου. Ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος φαίνεται ότι αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε θέμα, αν και θα ήταν υποψήφιος αν γινόταν εκλογή.
Στη ΔΗΜΑΡ αναμένουν τώρα μια αναλογική, πολυτασική σύνθεση του Σώματος του συνεδρίου και των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θεωρούν σε πρώτη φάση αναγκαία αυτήν την αναλογική σύνθεση (δηλαδή, κάθε κόμμα ή φορέας που μετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να έχει ένα αντίστοιχο ποσοστό συνέδρων), ώστε να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει αυτοδιάλυση των κομμάτων και πορεία άμεσα για ενιαίο φορέα.
Ως προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται ότι έχει βρεθεί «συνύπαρξη», παρότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές «αυτόνομη παρουσία και αυτόνομο λόγο» και δραστηριοποιείται έντονα μέσα από τον «Κύκλο Ιδεών». Κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως «ο κ. Βενιζέλος κινείται προσεκτικά και δεν ανοίγει θέματα αμφισβήτησης», ενώ τονίζουν με έμφαση πως για την ώρα «ο τρόπος που κινείται είναι ανεκτός». Βεβαίως, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, «κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα θελήσει να κινηθεί στο μέλλον». Δεν είναι λίγα τα στελέχη που επισημαίνουν πως ο κ. Βενιζέλος έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Κώστα Σημίτη και με τις διάφορες κινήσεις και ομάδες που δραστηριοποιούνται για τη συγκρότηση ενός κεντρώου σχήματος, που θα έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Πάντως, αν και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιμένει για την ώρα στη γραμμή των ίσων αποστάσεων και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ ανέβασαν πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, με αφορμή τις συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. «Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο για τα αυτιά της κ. Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Με συλλογική της απόφαση, η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έβαλε τέλος στις επαφές και τις διαβουλεύσεις και με την Κίνηση των τριών πρώην υπουργών (Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη και Γ. Ραγκούση) και με το Ποτάμι.
Ώρα Αποφάσεων
Την ίδια στιγμή, ρευστότητα επικρατεί στην Ώρα Αποφάσεων, την Κίνηση δηλαδή των τριών πρώην υπουργών, καθώς για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει καταστεί σαφές πώς θα προχωρήσει η συνεργασία με το Ποτάμι. Τα βασικά σενάρια είναι δύο. Είτε οι τρεις πρώην υπουργοί, διατηρώντας την Κίνησή τους, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού είτε να υπάρξει αυτοδιάλυση και για το Ποτάμι και για την Ώρα Αποφάσεων και να ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση ένα νέο εγχείρημα για δημιουργία πολιτικού φορέα που θα κινείται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.