Να μην ξεχνάμε…

Ένα μήνα πριν στο Λονδίνο, ο Τόμσεν είχε κάνει την πρώτη δήλωση πως εξετάζεται το ʽʽκούρεμαʼʼ του ελληνικού χρέους. Το πρώτο μνημόνιο ήταν 183,2 δισ. ευρώ – 110 δισ. δάνεια, 8,2 δισ. αποκρατικοποιήσεις και 65 δισ. θα αντλούσε η Ελλάδα από τις αγορές. Στην Ντοβίλ πέθανε το πρώτο μνημόνιο. Εκ των υστέρων, ο τότε ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει την άποψη στο πρόσφατο βιβλίο του».

«Την πρώτη εβδομάδα 2011 σε σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου εγείρει ζήτημα προτεραιότητας (seniority) των δανείων του επίσημου τομέα, ώστε να μπορεί η χώρα να καταφύγει στις αγορές για αναχρηματοδότηση του χρέους. Στις εκθέσεις της τρόικας της αξιολόγησης που έληξε μέσα Φεβρουαρίου 2011, καταγράφεται ο προβληματισμός των εταίρων για τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές και η απόκριση των ελληνικών αρχών για καταφυγή σε funds αναδυόμενων αγορών. Το προφανές αδιέξοδο ήλθε να άρει η ʽʽπροσφοράʼʼ δημόσιας περιουσίας 50 δισ. στη θέση των δανείων από τις αγορές. Τη μίνι αναδιάρθρωση της 25ης Μαρτίου 2011 ακολούθησε την 28/3 η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την S&P με σκεπτικό αύξησης του ρίσκου των ιδιωτών επενδυτών έναντι αυτού του επίσημου τομέα».

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρνει ή ποιος θέλει το τέταρτο μνημόνιο – το δε ακκιζόμενο ως μεταρρυθμιστικό Κέντρο ασχολείται με τις αλλαγές σαν να είναι δεδομένη η σωτηρία».


Σχολιάστε εδώ