Η υπεροψία σκοτώνει…

Έχασε, λοιπόν, η ομάδα του χαρισματικού Μέσι, του ταλαντούχου Νεϊμάρ και του γκολτζή Σουάρες από την κατώτερή της σε μπάτζετ Παρί Σεν Ζερμέν και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο (για την ακρίβεια σαρώθηκε από την αντίπαλό της) στο πρώτο ματς της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη «χειμερινή κάλμα». Φυσικά δεν ήταν τόσο η είδηση της ήττας όσο το ευρύ σκορ, που θα κάνει τώρα τη ρεβάνς κόλαση για τη γηπεδούχο και τεστ αγωνιστικής και ψυχολογικής αντοχής για τη φιλοξενούμενη.

Αλλά αυτή η ιστορική -πλέον- ήττα της «Μπάρτσα» ήταν, άραγε, αποτέλεσμα υπερβολικής ατυχίας ή ξαφνικής ανικανότητας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αναμέτρησης; Το πρώτο δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση, το δεύτερο παίζει, αλλά δεν αποτελεί βασικό στοιχείο του διασυρμού. Η Μπαρτσελόνα καταποντίστηκε διότι -πάνω απʼ όλα- υποτίμησε την Παρί και οι διάσημοι παίκτες της θεώρησαν δεδομένη την επιτυχία τους ή -αν θέλετε- την αποτυχία τους σε βαθμό που δεν θα έχαναν τον τίτλο του φαβορί.

Όμως, σε αγώνα που έχει βέβαια ρεβάνς αλλά στο βάθος ρίχνει τη σκιά του ο αποκλεισμός απαγορεύεται να μπεις στο τερέν χαλαρά και με σηκωμένο το φρύδι. Ο Μέσι δεν φάνηκε σε κανένα σημείο διότι φρόντιζε να αποφεύγει τη διπλή φρουρά που του είχε στήσει ο αντίπαλος προπονητής, χωρίς να δίνει τις γνωστές του μάχες. Και όταν αυτός ο χαρισματικός ποδοσφαιριστής περιορίζεται σε χτυπήματα φάουλ, χωρίς δηλαδή να ντριμπλάρει, να πασάρει και να φτάνει στη μικρή περιοχή, τότε δεν είναι χρήσιμος.

Το ίδιο ίσχυσε για τον έτερο ταλαντούχο κυνηγό από το Μπραζίλ με το διάσημο επώνυμο Νεϊμάρ Τζούνιορ. Χαμένος κάπου στην αριστερή γραμμή του πλαγίου, έχανε τις μάχες από τον προσωπικό του αντίπαλο τη μία μετά την άλλη, ζητώντας συνεχώς από τον διαιτητή να υποδείξει φάουλ υπέρ του… Ο Σουάρες προσπάθησε περισσότερο αλλά έμεινε αβοήθητος, καθώς οι χαφ, ασφυκτικά κλεισμένοι στον άξονα, είχαν εξουδετερωθεί από το διαβολεμένο τρέξιμο και την εκπληκτική οξυδέρκεια των νεαρών Βεράτι και Ραμπιό, δύο παικτών σαφέστατα ανώτερων, την Τρίτη το βράδυ, από τους Μπουσκέτς και Ινιέστα.

Τη ζημιά την έκανε πρώτα ένας παλιός, ο γνώριμος ως μαχητής της Ρεάλ, ο Αργεντινός Άνχελ Ντι Μαρία, που με δύο βολίδες έβαλε τις βάσεις για το 4-0, καθιστώντας την ομάδα του Παρισιού σχεδόν φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το περίεργο είναι πως αυτός ο ποδοσφαιριστής σπάνια είχε καταφέρει ως τώρα να δείξει δεινότητα στο σκοράρισμα. Το βασικό του στοιχείο είναι οι τραβέρσες από θέση έξω δεξιά με το αριστερό ποδάρι, ενώ για να πατήσει περιοχή θα πρέπει να προκύψουν σπέσιαλ στιγμές και χαλαρά μαρκαρίσματα. Ο Ντι Μαρία ήταν σαν να περίμενε αυτό το παιγνίδι για να αποδείξει στους Ισπανούς (γενικά) ότι παραμένει εξαιρετική μονάδα στο ποδόσφαιρο υψηλής κλάσης.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ