Ζητάμε δανεικά από την «τρόικα» και προκλητικά ξεχνάμε ότι χάνουμε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από τον online τζόγο

Η ανοιχτή πληγή της προσωρινής αδειοδότησης όχι μόνο δεν κλείνει αλλά διογκώνεται, με αποκορύφωμα την ομολογία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι εισπράχθηκαν μόνο 30.000 ευρώ το 2014… όταν ο τζίρος αυτών των εταιρειών είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και γίνεται μάλιστα μέσω offshore εταιρειών του Παναμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη και η ΕΕΕΠ ελέγχουν εξονυχιστικά αυτήν την περίοδο το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ιντερνετικό στοίχημα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η φοροδιαφυγή. Η υπόθεση αναβίωσε από ένα έγγραφο που στάλθηκε στον υπουργό Oικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Πα­ντελή, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και στα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Στο έγγραφο αυτό περιγράφεται με ακρίβεια πως οι στοιχηματικές εταιρείες χρησιμοποιούν ως κέλυφος άλλες εταιρείες που εδρεύουν μέχρι και στο Κουρασάο της Καραϊβικής, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Παράλληλα φοροαποφεύγουν χρησιμοποιώντας server στη Μάλτα. Κάποιες στοιχηματικές εταιρείες δεν υποβάλουν καν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και, αναμενόμενα, δεν αποδίδουν ούτε ΦΠΑ. Μπορεί να είναι δύσκολο για τις αρχές να καταλήξουν στο ακριβές μέγεθος της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εισαγγελική έρευνα βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένες και πασίγνωστες στοιχηματικές εταιρείες. Την εποπτεία της έρευνας την έχει η επίκουρη οικονομική εισαγγελέας κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η έρευνα είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2015, το 2016 ο φάκελος της δικογραφίας, κατά περίεργο τρόπο, εξαφανίστηκε από κάποιο αόρατο χέρι από τα γραφεία του ΣΔΟΕ.

Ωστόσο στη συνέχεια τα στοιχεία συ­γκεντρώθηκαν εκ νέου και παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές, που διερευνούν πλέον την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, «σε πρώτη φάση, οι αρχές ερευνούν -μεταξύ άλλων- τη διαδρομή της εταιρείας Centric Πολυμέσα ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1995 με την επωνυμία ΓΚΡΟΥΠ ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία το 2002 εισήχθη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 2003 μετονομάστηκε σε CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΑΕ. Μάλιστα το 2008 εξαγοράστηκε συμπληρωματικό ποσοστό 30% μιας εταιρείας ονόματι ECN Management Ltd αυξάνοντας το ποσοστό σε 51%. Επίσης ο όμιλος της Centric, μέσω της ΖATRIX Ltd (πρώην SEE SPORTS Ltd), υπέγραψε συμφωνία με την Kaboom Ltd για τη διαχείριση και συνεκμετάλλευση των διαδικτυακών τόπων της Sportingbet σε εννιά γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σκόπια, Σλοβακία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία), τα δικαιώματα των οποίων κατέχει η Square Marketing Communications Ltd, η οποία ανήκει στον όμιλο της Kaboom Investments Ltd. Σε πρώτη φάση οι αρχές πρέπει να διερευνήσουν όλες τις θολές διαδρομές των εταιρειών που ʽʽζάλιζανʼʼ το χρήμα. Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλες εταιρείες-μαμούθ, από τις πλέον γνωστές στον χώρο του στοιχήματος, όπως η stoiximan.gr».

Η «νομότυπη» φοροδιαφυγή

Οι παραπάνω εταιρείες καλύπτονται νομικά, αφού ο νόμος προβλέπει ότι φορολογείται κάθε στήλη στοιχήματος για ποσό άνω του ενός ευρώ. Έτσι, λοιπόν, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυνατότητα που τους παρέχεται. Εάν ένας πελάτης, για παράδειγμα, στοιχηματίσει σε ένα αποτέλεσμα το ποσό των 1.000 ευρώ, το λογισμικό το σπάει σε 1.000 στήλες του ενός ευρώ. Φορολογία; Γιοκ!

Είναι πολλά τα λεφτά…

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό την έχει δώσει η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, που γνωρίζει πολύ καλά ότι όλες αυτές οι εταιρείες φορολογούνται στην Ελλάδα με βάση τα έσοδα που δηλώνουν οι ίδιες και που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αληθή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, στις 7 Ιανουαρίου του 2016, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είπε: «Ο ΟΠΑΠ πληρώνει φόρο 750 εκατ., αν δεν κάνω λάθος, κύριε υπουργέ, την ίδια ώρα που το 2012 και το 2013 οι εν λόγω εταιρείες δεν πλήρωσαν μία και το 2014, σύμφωνα με δήλωσή τους, πλήρωσαν κοντά στα 40 χιλ. ευρώ. Είναι 750 εκατ. από τη μία και 40 χιλ. ευρώ από την άλλη και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!»

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης απά­ντησε: «Έχουμε το 30% που πληρώνουν οι εταιρείες σε αυτό που τους απομένει από τη συμμετοχή των παικτών, εάν αφαιρέσουμε τα κέρδη των παικτών. Έχουμε όμως και τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών διαδικτυακού τζόγου και εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Την ίδια στιγμή που ο έλληνας πολίτης και οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος θα σας πω ότι το 2012 εισπράξαμε φόρο εισοδήματος από αυτές τις 24 εταιρείες 31.179 ευρώ, το 2013 εισπράξαμε 5.179 ευρώ και το 2014 εισπράξαμε 27.366 ευρώ».

Μιλάμε βεβαίως για ευτελή ποσά σε σχέση με τα αστρονομικά κέρδη αυτών των εταιρειών.

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΕΕΠ – Κινείται δυναμικά ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου

Η καλή είδηση είναι ότι επιτέλους η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, η ΕΕΕΠ, κινείται δυναμικά και κλείνει τη μια μετά την άλλη τις παράνομες ιστοσελίδες τζόγου, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Ο νέος επικεφαλής της, Βαγγέλης Καραγρηγορίου, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του (που ευθαρσώς δήλωνε ότι δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα), έχει διευρύνει την black list, η οποία περιλαμβάνει 927 ιστότοπους, οι οποίοι παρείχαν παράνομα στοιχηματισμό. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε τρεις επιπλέον ιστότοποι, οι www.yezgaming.gr, livebet4u.com και www.directslot.com, συμπεριλήφθηκαν στη 15η έκδοση της blacklist της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Οι παραπάνω ιστότοποι, όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση, είχαν δηλωθεί στην ΕΕΕΠ και τις αρμόδιες φορολογικές αρχές από την εταιρεία YEZ GAMING Ltd, εταιρεία της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 (Α 180), ως ιστότοποι παροχής των υπηρεσιών της στην Ελλάδα. Από την έρευνα και τους σχετικούς ελέγχους που διενήργησαν τα αρμόδια όργανα της ΕΕΕΠ προέκυψε ότι και οι τρεις ιστότοποι παρείχαν υπηρεσίες στην ελληνική επικράτεια κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, οι www.yezgaming.gr και livebet4u.com υπό την αιγίδα της YEZ GAMING Ltd και ο www.directslot.com υπό την αιγίδα της YEZ GAMING Ltd και της PLAYMATCH Ltd.


Σχολιάστε εδώ