Εθνική συνεννόηση, με εθνική γραμμή, είναι ο μόνιμος στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι έχει πάει πάλι στο κλείσιμο της αξιολόγησης με την πλάτη στον τοίχο.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συ­μπαράταξης επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα και συνεννόηση γύρω από ένα σχέδιο, μια εθνική γραμμή, η οποία περιλαμβάνει:

α) Ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

β) Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δεν μπορούμε να έχουμε τον βραχνά του 3,5% για σειρά ετών, και μάλιστα για μετά το 2018, γιατί είναι απολύτως υφεσιακό και δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία ανάπτυξη στον τόπο».

γ) Ένα δικό μας σχέδιο για ανατροπές και προοδευτικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν μαζί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα δώσει ταυτότητα στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας αλλά και σε κάθε περιφέρεια, αξιοποιώντας τις τεράστιες υποδομές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ακόμη: «Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνηθεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να πάμε στους εταίρους να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά. Αυτό που δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια». Καθοριστικός παράγοντας για την εθνική συνεννόηση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. «Διότι αν μειωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και ενισχυθούμε καθοριστικά, θα μπορέσουμε να τους βάλουμε γύρω από ένα τραπέζι και να επιβάλουμε τη συνεννόηση γύρω από μια εθνική γραμμή, γύρω από ένα σχέδιο», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Τα δύο πρώτα κόμματα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι πανίσχυρη και μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί κι από εμάς».

Η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου για το αντισυστημικό ρεύμα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Άκουσα πριν από λίγες ημέρες τον κ. Τζανακόπουλο να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το αντισυστημικό ρεύμα που εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Τζανακόπουλος. Ποιο είναι αυτό το αντισυστημικό ρεύμα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή εδώ; Τον κ. Τραμπ; Την κυρία Λεπέν; Τον Φάρατζ ή τον Μπέπε Γκρίλο; Διότι αυτά είναι τα ρεύματα που εκδηλώνονται αυτήν τη στιγμή στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάποια στιγμή θα έπρεπε να το απαντήσει αυτό ο κ. Τζανακόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτίζονται με αυτά τα ρεύματα;».

Από τα πυρά της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν ξέφυγε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι αυτό το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ, το οποίο δεν έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό. Βεβαίως έχει υποχρέωση να κάνει επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο στην Ελλάδα, να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάει, να ξέρουμε σε ποια βάση διαπραγματεύεται. Έχουμε ακούσει πολλά βαρύγδουπα στα Ζάππεια και στη Θεσσαλονίκη. Επομένως, εάν δεν δούμε συγκεκριμένα πράγματα, έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις».

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος επιστρέφει στο σπίτι του, στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη», ενώ σε ερώτηση του Μάκη Κουρή για το τι θα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τόνισε:

«Ο Γιώργος Γεννηματάς είχε μάθει να μάχεται, να παλεύει. Πίστευε στην εθνική συνεννόηση όσο κανείς και στην ανάγκη για ομοψυχία και πιστεύω ότι θα έκανε αυτό που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη: Θα έδινε αγώνα για να εξασφαλίσει επιτέλους την ομοψυχία του έθνους και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων».


Σχολιάστε εδώ