Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Η απόφαση εξόργισε τους απανταχού «προοδευτικούς», που ήταν της άποψης ότι έπρεπε να είχε δοθεί άδεια…

Θα παραθέσω μερικές αντιδράσεις: Σε άρθρο του στη «La Repubblica», ο δημοσιογράφος Εττόρε Λιβίνι αναφέρει: «Η απάντηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν κατηγορηματική, η αξία και ο χαρακτήρας της Ακρόπολης δεν είναι συμβατά με ένα γεγονός αυτού του είδους». «Δεν χρει­αζόμαστε διαφήμιση» επέμεινε ο Δημήτρης Παντερμαλής, διευθυντής του θαυμάσιου μουσείου όπου φιλοξενούνται τα ευρήματα από το αέτωμα του Παρθενώνα και οι Καρυάτιδες. «Ο συμβολισμός του μνημείου θα μειωθεί με το να χρησιμοποιηθεί μόνον ως φόντο για μια επίδειξη μόδας. Φτωχοί δηλαδή, αλλά όχι τόσο ώστε να πουλήσουν την ψυχή της χώρας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στα εκπαιδευτήρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σε σχετική ερώτηση μαθήτριας απάντησε: «Δεν πουλιούνται τα πάντα. Όταν κάτι αποϊεροποιείται, τότε ευτελίζεται και κάτι που ευτελίζεται γίνεται εμπόρευμα φτηνό».

• «Χάσαμε διαφήμιση και λεφτά», επιμένουν αυτοί που ήθελαν την επίδειξη, με τον οίκο Gucci να διαψεύδει ότι υπήρξαν οικονομικές προτάσεις, άμεσες ή έμμεσες.

• Άκρα του τάφου σιωπή για το τι συμβαίνει στη γείτονα χώρα σε όσα ΜΜΕ έχουν μείνει ανοικτά. Έχουν φθάσει σε σημείο να αυτολογοκρίνονται…

Στα πλαίσια αυτά, η εφημερίδα «Hurriyet» δεν δημοσίευσε συνέντευ­ξη του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, στην οποία ο συγγραφέας έχει ταχθεί εναντίον της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας, που θα ενισχύσει την εξουσία του Ερντογάν.

Η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη να μπει στο φύλλο της προηγούμενης Δευτέρας.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, ο έλεγχος στα ΜΜΕ γίνεται πιο άγριος.

• Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει η απόφαση των τοπικών αρχών της επαρχίας Ικονίου, στην κεντρική Τουρκία, να κατεβούν οι αφίσες του υπουργείου Υγείας που λένε «ΟΧΙ» στο κάπνισμα και επισημαίνουν μια σειρά από προβλήματα υγείας που προκαλεί η βλαβερή αυτή συνήθεια, με την αιτιολογία ότι το «ΟΧΙ» θα μπορούσε να μπερδέψει τους ψηφοφόρους και να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα…

Και έτσι «αποκαθήλωσαν» τις αφίσες.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα…

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA) ζητάει από τη FIFA 1 δισ. ευρώ αποζημίωση για τη διακοπή των πρω­ταθλημάτων στη μέση της σεζόν για να διεξαχθεί το Μουντιάλ στο Κατάρ τον χειμώνα του 2022. Η ECA αντιπροτείνει ως ημερομηνία διεξαγωγής το διάστημα από τον Μάιο μέχρι τις 5 Ιουνίου του 2022, το Κατάρ όμως αρνείται γιατί η άφιξη των παικτών συμπίπτει με το Ραμαζάνι.

Αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές είναι αμετακίνητες, με το τρελό νούμερο του 1 δισ. ευρώ να αιωρείται…

• Σε αντιδιαστολή, περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μέσα σε διάστημα έξι μηνών σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές που πλήττονται από λιμό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αρίφ Χουσεΐν.

• Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση του Προέδρου Νικολά Μαδούρο διέταξε την αναστολή της μετάδοσης του προγράμματος του CNN στα ισπανικά σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα, κατηγορώντας το για διαστρέβλωση της αλήθειας… Μη μας μπουν και εδώ τίποτε ιδέες, καθό­τι δηλώνουμε θαυμαστές του Μαδούρο…

• Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ και έβγαλε το συμπέρασμα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. Κατηγόρησε έμμεσα τον Ομπάμα λέγοντας ότι παρέλαβε χάος και φυσικά επιτέθηκε στους δημοσιογράφος και στον ανέντιμο Τύπο. Την παραίτηση δε του συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας την απέδωσε σε «εγκληματικές διαρροές».

Δεν μας έπεισε όμως ότι δεν υπήρξε «έγκλημα».

• Μεγάλη αγωνία είχαν οι υπουργοί μας στη μέση της χειρότερης φάσης απʼ όταν τα Μνημόνια έγιναν απαραίτητα για την επιβίωσή μας… Δεν άφησαν θεατρική παράσταση και ποδοσφαιρικό αγώνα που να μην παρευρεθούν…

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ