Αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητούν ομόφωνα οι περιφερειάρχες

Οι περιφερειάρχες της χώρας ζητούν κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν την κατάρτιση των δασικών χαρτών σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς, όμως, επικράτησαν προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, δήθεν βιασύνη, αγκυλώσεις και εμμονές, χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς διενέργεια των απαραίτητων αυτοψιών και κυρίως χωρίς καμιά συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Αʼ και Βʼ βαθμού. Έτσι δημιουργήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα που οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση, ενώ οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Οι περιφερειάρχες δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν τη διαστρέβλωση και εντέλει την απαξίωση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου θεσμικού εργαλείου. Εμείς συμφωνούμε και προσθέτουμε πως είναι ολοφάνερο πως η πολιτική ηγεσία παρασύρθηκε από κάποιους οι οποίοι, προκειμένου να παρουσιάσουν έργο, δεν δίστασαν να εισηγηθούν την άρον άρον ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ -ως καθʼ ύλην αρμόδιοι- γνώριζαν τις επερχόμενες συνέπειες, πρωτίστως για την κοινωνία και τους πολίτες.

Υπουργέ, άκουσέ μας, η άμεση αναστολή είναι μονόδρομος.

***

Επιτροπή των… εμπράγματων συναλλαγών

Συγκροτήθηκε η ενδεκαμελής επιτροπή για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εμπράγματων Συναλλαγών. Πρόεδρός της ορίζεται ο Σύμβουλος της Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης και μέλη της οι Αναστάσιος Μπάνος και Ιωάννα Καρανάσου, πάρεδρος και δικαστική πληρεξούσια του Νομικού Συμβουλίου αντίστοιχα, καθώς και η Όλγα Χαραλαμπάκη από το Γενικό Λογιστήριο. Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης η ειδική συνεργάτης του γενικού γραμματέα Ελένη Λάππα και η προϊσταμένη υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων Χρύσα Δρυδάκη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσωπούν οι νομικοί Αθηνά Καρτάλου και Κατερίνα Ιωάννου και η πολεοδόμος – χωροτάκτης Μαρία Ζήφου. Τέλος, εκ μέρους του Κτηματολογίου η αντιπρόεδρος Μαρία Καλαντζοπούλου και ο έμπειρος νομικός Παναγιώτης Ματθαίου.

***

Έχουν αντιρρήσεις, αλλά το «παγκάρι» είναι άδειο…

Γράφει η Βάλια Νικολάου στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Προβλήματα σε πολλούς ναούς και μοναστήρια προκαλεί η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών από το Κτηματολόγιο, καθώς μεγάλες εκτάσεις αμφισβητούνται και για να γίνει η αποκατάσταση της νομιμότητας καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά. Τα τέλη υποβολής ενστάσεων θεωρούνται απαγορευτικά, αφού τα έσοδά τους έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν εκτάσεις. Το θέμα έφτασε πρόσφατα και στη Μονή Πετράκη, με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) να προσπαθεί να καταλήξει σε μια οικονομική συμφωνία με τα αρμόδια υπουργεία για το ειδικό τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη».

***

Κοινωνική αντίληψη… σε άτοκες δόσεις

Εν μέσω διαμαρτυριών πολιτών και φορέων σε όλη την Ελλάδα για την επιπόλαιη οργάνωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, η διοίκηση του Κτηματολογίου… έσπασε -επιτέλους- τη σιωπή της. Εξέδωσε δύο ανακοινώσεις Τύπου, η μία για την τελευταία παράταση της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας, μέχρι τη 10η Απριλίου, σε περιοχές των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και η άλλη για τη… δυνατότητα πληρωμής του τέλους κτηματογράφησης (των 35 ευρώ ανά δικαίωμα) με χρήση πιστωτικής κάρτας. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανακουφίστηκαν και ευχαρίστησαν τους αρμόδιους, που… μερίμνησαν για το τεράστιο ζήτημα της κατάτμησης του κτηματόσημου σε δώδεκα δόσεις των τριών ευρώ…


Σχολιάστε εδώ