Τελικά πολύ ακριβά διόδια, για να περάσει τον κάβο, πλήρωσε ο Τσίπρας

Το τέλος των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση θα «φέρει» νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σε δύο δόσεις, και ακόμη περισσότερα βάρη (δεινά) για τον ελληνικό λαό. Με μείωση του αφορολογήτου, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.ά. Βαρύ, βαρύτατο α­ντάλλαγμα, ώστε η μεν χώρα να αποφύγει δυσάρεστες περιπέτειες και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η δε κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή και να προσπαθήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, να αμβλύνει τις συνέπειες των μέτρων. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις κορυφαίων υπουργών για σθεναρή στάση σε θέματα αρχών, δεν άντεξαν μέχρι τέλους και υποχώρησαν στις «εκβιαστικές» απαιτήσεις της άλλης πλευράς. Οι προσδοκίες του Αλ. Τσίπρα, που είχε επενδύσει στην υποτιθέμενη διαμάχη Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αποδείχθηκαν εντελώς αβάσιμες. Την ύστατη (κρίσιμη) ώρα, συνασπίστηκαν, συνέπηξαν κοινό μέτωπο και επέβαλαν τους σκληρούς όρους τους στη χώρα μας. Ο κύβος ερρίφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των «θεσμών» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αν και, από την πλευρά της, η κυβέρνηση επέμενε, μέχρι τουλάχιστον τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, να συντηρεί κλίμα αβεβαιότητας, θέλοντας ενδεχομένως να κερδίσει χρόνο για να χαράξει «γραμμή άμυνας». Η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας θα είναι, ούτως ή άλλως, και δύσκολη και επώδυνη για την κυβέρνηση αλλά και για τον κ. Τσίπρα.

Ως προς τα διαδικαστικά, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» θα καταφθάσουν στην Αθήνα αύριο, Δευτέρα, προκειμένου με εντατικούς ρυθμούς να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες και από κοινού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση έχει, όπως λέγεται, αποδεχθεί μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που επιτακτικά ζητούσαν οι πιστωτές. Το 1,8 δισ. μέχρι το 2018 και τα υπόλοιπα από το 2019 και μετά. Αν και δεν έχουν διαρρεύσει ακριβείς λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πακέτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ, κάτι που αν τελικά ισχύσει θα φέρει νέα φορολογικά βάρη σε ακόμη περισσότερες κοινωνικές τάξεις. Στο πακέτο είναι και οι ομαδικές απολύσεις, χωρίς πάντως να έχει εξακριβωθεί αν θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση ή αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%, ή και ψηλότερα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες, καθώς αφορά μικρό αριθμό επιχειρήσεων στη χώρα μας και πρωτίστως τις τράπεζες.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία και ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, ακόμη κι αν τότε απομένει να διευθετηθούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, θα σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα ανακουφίσει τις ελληνικές τράπεζες και θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα οι «θεσμοί» θα εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Σχολιάστε εδώ