Συνοικέσιο με τους «3» στήνει ο Θεοδωράκης

Αφότου έκλεισε με δραματικό τρόπο την πόρτα («ούτε νεκρός δεν πρόκειται να πάω») σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, η προοπτική συμπόρευσης με τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη δείχνει πλέον μονόδρομος. Παρά την επιθυμία, όμως, και των δύο πλευρών να ακολουθήσουν κοινή πορεία, το εγχείρημα έχει σημαντικές δυσκολίες και το τελικό αποτέλεσμα φαντάζει αμφίβολο.

Ο κ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, επιθυμεί το Ποτάμι, το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, να μη χάσει την ταυτότητα και την αυτονομία του. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην αυτοδιάλυσή του. Από την άλλη, οι «3», με το επιχείρημα ότι η Κίνησή τους είναι κάτι νέο και πολιτικά άφθαρτο (;), δεν πρόκειται να αποδεχθούν να τους «καπελώσει» ο κ. Θεοδωράκης με το Ποτάμι. Αμφότεροι, όμως, συμφωνούν ότι αν συμπράξουν θα έχουν ισχυρότερες πιθανότητες να επιτύχουν στις επόμενες εκλογές ένα ποσοστό που όχι μόνο θα τους ανοίξει την πόρτα του Κοινοβουλίου, αλλά θα τους δώσει και τη δυνατότητα να παίξουν κομβικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Ποτάμι κινείται σταθερά κάτω του 2%, χωρίς προοπτικές βελτίωσης, ενώ ακόμη δεν έχει μετρηθεί, επίσημα τουλάχιστον, η απήχηση της Κίνησης των «3». Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν και εφόσον προκύψει τελικά συμφωνία, πόσοι και ποιοι από τους βουλευτές του Ποταμιού θα ακολουθήσουν τον δρόμο που θα ανοίξει ο κ. Θεοδωράκης. Υπάρχουν κάποιοι, π.χ. ο Σπ. Λυκούδης, που καιρό τώρα επιμένουν στην άποψη ότι η όποια προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχόμενο που ούτε καν συζητάει ο κ. Θεοδωράκης και άλλοι βουλευτές, καθώς θεωρούν ότι την κρίσιμη στιγμή η Φ. Γεννηματά, με συμπαραστάτη τον Γ. Παπανδρέου, θα επιχειρήσει να σύρει το κόμμα προς το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την περασμένη Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού αριθμεί μόλις έξι βουλευτές, μετά και την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Λάρισας Κ. Μπαργιώτα. Στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Θεοδωράκη, αιτιολογώντας την απόφασή του, άσκησε δριμεία κριτική στον τελευταίο και μίλησε για έλλειψη στρατηγικής. Επίσης, έκανε λόγο για «απόλυτα συγκεντρωτική και αρχηγική δομή του κόμματος» και για «συνειδητή απόρριψη ενός ανοιχτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου», που «απέτυχε να παράξει πολιτική».

«Αυτοί που φεύγουν είναι δειλοί. Δεν θέλουν να συνεχίσουν να δώσουν τη μάχη για την οποία τους ψήφισε ο κόσμος» ήταν η αντίδραση του κ. Θεοδωράκη. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ποτάμι δεν θα αλλάξει πορεία επειδή κάποιοι αναζητούν μια πιο σίγουρη πολιτική στέγη, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές και ο κόσμος θα αποφασίσει για το μέλλον του. «Δεν θα επιμείνουμε να καθόμαστε στον σβέρκο του κόσμου για να παίρνουμε κάποιες μικρές χρηματοδοτήσεις», ανέφερε. Το γεγονός, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνηση των «3» δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή και να γίνει αγρότης, όπως είπε χαρακτηριστικά προ ημερών.


Σχολιάστε εδώ