Σε κρατικές υπηρεσίες μετατρέπονται τα άμισθα υποθηκοφυλακεία

Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα, δηλαδή υπηρεσίες του κράτους, ενώ, ως προς το προσωπικό, προβλέπεται η τοποθέτησή του στις αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης ερμήνευσε τη ρύθμιση ως «μια σκανδαλώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να διορίσει άλλους 700 δημοσίους υπαλλήλους χωρίς ειδικά προσόντα στο Δημόσιο».

Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία, οι οποίοι θύμισαν στον πρώην υπουργό ότι επί υπουργίας του καταργήθηκε ο κρατικός Οργανισμός Κτηματολογίου καθώς και ότι σχεδόν το 30% του φόρτου εργασίας στα υποθηκοφυλακεία – κτηματολογικά γραφεία αφορά λάθη των μελετών κτηματογράφησης.

Εμείς θα σχολιάσουμε πως ελπίζουμε να ισχύσει ο διορισμός των υπάλληλων των υποθηκοφυλακείων (εφόσον έχουν προσληφθεί πριν από τον Ιούλιο του 2016), όπου, μέσω δημόσιας διαβούλευσης, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η επικείμενη κρατικοποίησή τους.

***

Ακέφαλο Περιστέρι…

Η καθυστέρηση τόσο για τα θέματα του Κτηματολογίου όσο και των υποθηκοφυλακείων έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται η σύσταση (δεύτερου) έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Αθηνών με έδρα το Περιστέρι, το οποίο θα περιλαμβάνει τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, Μεγάρων και Φυλής. Όμως εδώ και χρόνια δεν έχει προϊστάμενο, αφού η «επιβίωσή» του εξαρτάται από τις πενιχρές εισπράξεις δικαιωμάτων από τις μεταγραφές των συμβολαίων. Το χειρότερο είναι πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να μετατραπεί σε κτηματολογικό γραφείο (εάν μέχρι τότε έχει διοριστεί υποθηκοφύλακας), σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν δοθεί για εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου.

***

Το ΚΚΕ για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του συλλόγου τοπογράφων, Μιχάλη Καλογιαννάκη και Παναγιώτη Τουρλάκη αντίστοιχα, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας της. Οι συνδικαλιστές τόνισαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές στον δημόσιο φορέα που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ διευκρίνισαν ότι οι διαδικασίες και οι εργασίες σύνταξης και αξιοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από δημόσιο – κρατικό φορέα και τόνισαν ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχουν στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

***

Ένας μικρός «Τιτανικός»…

Έντονα φαινόμενα αποσυσπείρωσης παρουσιάζει η εταιρεία του Κτηματολογίου, αφού σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει αιτηθεί μετάταξη ή απόσπαση, ήδη πολλοί αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες, υπουργεία ή βουλευτικά γραφεία. Η έλλειψη ενημέρωσης για το έργο και το μέλλον της εταιρείας έχει απογοητεύσει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους, ενώ η πολύχρονη αβεβαιότητα και η έλλειψη προοπτικής εντείνουν τον πεσιμισμό. Παράλληλα, σχεδόν τα μισά στελέχη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια λόγω παράνομων περικοπών την τελευταία πενταετία, διεκδικώντας συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γεγονός που θα δυσχεράνει την ενδεχόμενη εκκαθάριση της εταιρείας, εάν και εφόσον μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Θλίψη και διαχρονικές ευθύνες…


Σχολιάστε εδώ