Πόλεμος κατά του ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής!

Συμμετείχαν, με ενδιαφέρουσες κριτικές παρεμβάσεις τους, οι οικονο- μολόγοι καθηγητές Γ. Παγουλάτος, Πάνος Τσακλόγλου, Δημ. Παπαδημητρίου, Κ. Κωστής, η καθηγήτρια Βάσω Κιντή και ως βασικός ομιλητής ο «ε­κτός ενεργού πολιτικής», κατά δήλωσή του, Βασ. Κοντογιαννόπουλος. Συντονίστρια της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη.

Στις πρώτες σειρές, προφανώς για να απολαύσουν τα κατορθώματα της διακυβέρνησής τους, που έφερε την ελληνική κοινωνία στη σημερινή αξιοθρήνητη οικονομική κατάσταση, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη, Γκίκας Χαρδούβελης, Αν. Λοβέρδος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και ορισμένοι άλλοι συνένοχοι, πρώην και νυν επιχειρηματίες…

Το ενδιαφέρον των παρευρεθέντων συγκέντρωσαν όχι μόνο οι επιμέρους αναλύσεις των γνωστών καθηγητών για τη δραματική κατάσταση της οικονομίας (κοινή διαπίστωση όλων των παρεμβάσεων) αλλά και οι επισημάνσεις τους ότι οι δυσοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία μετά βεβαιότητας θα επαληθευθούν εάν δεν ληφθούν, το συντομότερο δυνατόν, άκρως επώδυνα, δυστυχώς, για τους πολίτες της χώρας πρόσθετα οικονομικά μέτρα και αν δεν αναληφθούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με καταλυτικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η πρώιμη ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, χωρίς να προηγηθούν στο εσωτερικό της χώρας οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά ακόμη και μετά την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ το γεγονός ότι δεν προωθήθηκαν έγκαιρα γενναίες ριζοσπαστικές μεταρ­ρυθμίσεις, σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με την καθεστωτική, παλαιοκομματική νοοτροπία της εναλλασσόμενης πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κατέληξαν στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την έξοδο από τη χρόνια οικονομική και πολιτική κρίση ανέδειξαν με τις τεχνοκρατικές παρεμβάσεις τους οι οικονομολόγοι καθηγητές, με παράθεση και στατιστικών στοιχείων, που έδιναν όμως το σαφέστατο μήνυμα ότι η επιβαλλόμενη αλλαγή στη συνεχιζόμενη καταστροφική πορεία του τόπου, σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, δεν θα μπορούσε να επέλθει μόνο με νέες εκλογές και εναλλαγή στην εξουσία.

Ο Βασ. Κοντογιαννόπουλος, προ της επερχόμενης «εθνικής καταστροφής», που μετά βεβαιότητας θα επέλθει εάν δεν επιτευχθεί στο παρά πέντε ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που δεν θα μπορούσε όμως να επιτευχ­θεί με ένα μονοκομματικό κυβερνητικό σχήμα. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στο ιστορικό παράδειγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, που ενώ κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του 1928, ζή­τησε με ομιλία του στη Βουλή από τους λοιπούς πολιτικούς ηγέτες τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός… Δεν έγινε γνωστή η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη στο άκουσμα της πρότασης του πρώην γαλάζιου υπουργού, η οποία αποχώρησε βιαστικά μόλις ολοκλήρωσε ο κ. Κοντογιαννόπουλος την καταληκτική παρέμβασή του.

Πάντως, εκείνο που ασφα­λώς προβλημάτισε έντονα το ακροατήριο ήταν η γενικευμένη έντεχνη πολεμική κατά του «ισχυρού» ευρώ, όπως ανεδείχθη από τις οικονομικές αναλύσεις των συμμετεχόντων καθηγητών. Οι αρνητικές σήμερα επιπτώσεις του ευρώ, όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στις εθνικές οικονομίες των χωρών της Νοτίου Ευρώπης αποτελούν πρόσθετο λόγο σοβαρού σκεπτικισμού, ιδίως στους κόλπους των κοινωνιών και βεβαίως των ηγεσιών των χωρών αυτών. Οι επερχόμενες γενικές εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και η στάση που τελικά θα κρατήσει το εκλογικό σώμα στις αντιμαχόμενες προτάσεις των πολιτικών ηγετών των χωρών αυτών σε σύνθετα θέματα, όπως η οικονομία, το κοινό νόμισμα, η υψηλή ανεργία, το Μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό την αμφιλεγόμενη ηγεσία του νέου Προέδρου Ντ. Τραμπ αλλά και με τη Ρωσία του Προέδρου Βλ. Πούτιν, αφήνουν πολλά αναπάντητα ακόμη ερωτήματα για την παραπέρα πορεία των χωρών αυτών αλλά και για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου.

Α. Σακώφ


Σχολιάστε εδώ