Πήρε το όπλο του ο Αλαβάνος…

Και η απάντησή του ήταν πολύ σκληρή: «Δεν μπορεί να γυρίσει ο χρόνος πίσω, γιʼ αυτό ας βάλουμε το ερώτημα στο σωστό του πλαίσιο. Αν ο Ιησούς ξαναδιάλεγε τους μαθητές του, θα έπαιρνε τον Ιούδα; Την ίδια απάντηση θα μπορούσα να δώσω κι εγώ». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το άλλοτε κόμμα του, ο Αλαβάνος τον χαρακτήρισε «μαριονέτα των Βρυξελλών, του Βερολίνου, στην Ελλάδα που εφαρμόζει ακραίες δεξιές πολιτικές»!

***

Ούτε μία λέξη, Κυριάκο…

«Η μεγαλύτερη απογοήτευση, αναπάντεχη και απρόσμενη για εμένα, ήρθε από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις 6.000 λέξεις της ομιλίας του στη Βουλή δεν βρήκε ούτε μία λέξη στήριξης της προσπάθειας των εργαζομένων στον ΔΟΛ προκειμένου να μείνουν ζω­ντανές οι εφημερίδες σε έναν δημοσιογραφικό κολοσσό που κατέρρευσε», έγραψε ο αρχισυντάκτης του «Βήματος» Ζώης Τσώλης στη στήλη του «Αιχμές» στο οικονομικό ένθετο.

***

700 δισ. τον χρόνο για τσιγάρα!

Απίστευτο θα πείτε, δυστυχώς όμως απόλυτα αληθινό. Η παγκόσμια αγορά τσιγάρων το 2015 άγγιξε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την αντικαπνιστική εκστρατεία που έχουν εντείνει οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών, με πολλές εταιρείες να στρέφονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που δείχνουν να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Από το 2008 η αγορά αυτή παρουσιάζει αλματώδη αύξηση. Από μόλις 20 εκατ. δολ. που ήταν το μέγεθός της, το 2015 εκτινάχθηκε στα 8 δισ., η δε πρόβλεψη της UBS και της Wells Fargo είναι ότι το 2017 οι πωλήσεις θα φθάσουν στα 10 δισ. δολ. Και ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για νούμερα που σήμερα δείχνουν φανταστικά, δεδομένου ότι η πρόβλεψη της Euromonitor International είναι ότι ο τζίρος της αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων θα φθάσει στα 500 δισ. δολάρια μέχρι το 2034, ενώ το 2044 το μερίδιο των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα αγγίξει το 50% της συνολικής αγοράς τσιγάρων, που θα είναι περίπου 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια!

***

Οι γαλλικές εκλογές στο τραπέζι της ΕΣΗΕΑ

Με γαλλική σφραγίδα η πρώτη μεγάλη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για τον κρίσιμο εκλογικό κύκλο που ανοίγει στην Ευρώπη, τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προκλήσεις των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η Fondation Gabriel Peri (Ίδρυμα Gabriel Peri) και ο Όμιλος «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη» (εν Ελλάδι φίλοι της Fondation Gabriel Peri) διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «2017: Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι Πολιτικών και Οικονομικών Εξελίξεων. Οι Προκλήσεις των Γαλλικών Εκλογών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 17.30 στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος), Ακαδημίας 20.

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι Michel Maso, διευθυντής Fondation Gabriel Peri, Μιχάλης Βακαλούλης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, και Κώστας Μελάς, οικονομολόγος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρέμβαση θα κάνει ο Κώστας Βεργόπουλος, πρόεδρος του Προσωρινού Επιστημονικού Συμβουλίου του Ομίλου «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη», καθηγητής στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Κωστής Μελαχροινός. Συντονιστής της συζήτησης, ο Αλφόνσος Βιτάλης, δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμων.


Σχολιάστε εδώ