Πάει να πάρει τις ευλογίες Μέρκελ και Σόιμπλε ο Μητσοτάκης

Για τον λόγο αυτό το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων (που εν πολλοίς ζητούν οι πιστωτές) θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα δεσμευτεί επιπλέον για την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε με τη σημερινή κυβέρνηση. Θεωρούν δε ότι η «δέσμευση» αυτή θα αποτελέσει το «διαβατήριο» προκειμένου να καμφθεί η δυσπιστία που υπάρχει στο Βερολίνο έναντι της χώρας μας και όλων ανεξαιρέτως των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο επιτελείο του χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε αφενός διότι με τη διαφαινόμενη διάθεση των ΗΠΑ να αποστασιοποιηθούν από τα δρώμενα στην Ευρώπη ο ρόλος της Γερμανίας καθίσταται ακόμη πιο ισχυρός. Και, αφετέρου, διότι θέλουν να πιστεύουν ότι από το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα έχει μαζί τους ο κ. Μητσοτάκης θα κριθούν πολλά και στο εσωτερικό της χώρας μας.

Αυτό που ενδόμυχα ελπίζουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν ευθέως, είναι ότι θα πάρει το… «πράσινο φως» για την πρωθυπουργία!

Ανεξάρτητα από τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούν στο «γαλάζιο στρατόπεδο», αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι γενικότερες συνθήκες δεν είναι ιδανικές και οι συναντήσεις αυτές καθαυτές κρύβουν παγίδες. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει επίμονα πρόωρες εκλογές, κάτι που δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν στην Ευρώπη, και φυσικά στο Βερολίνο, δεδομένου ότι εντός του 2017 υπάρχει ένα εκλογικό μπαράζ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μία ακόμη αναμέτρηση θα έκανε πιο δυσχερή την κατάσταση. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να δεχθεί το «στοπ» από την πλευρά της Άνγκ. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε. Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι έχει στοιχεία με τα οποία μπορεί να τους πείσει ότι η διεξαγωγή εκλογών είναι λιγότερο επιζήμια απʼ ό,τι η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης. Θα προσπαθήσει δε να κάμψει την άρνησή τους παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν είναι το μοναδικό που προκαλεί προβληματισμό στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εν όψει του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Αναρωτιούνται ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε του ζητήσουν να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η υλοποίησή τους υπερβαίνει τη θητεία της. Υπάρχει, τέλος, και μία ακόμη παράμετρος: Αν και είναι νωρίς, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν προκύπτει καμία βεβαιότητα ότι τα Χριστιανοδημοκρατικά Κόμματα θα είναι οι νικητές των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία. Ο κίνδυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης να «ταυτιστεί» με την κ. Μέρκελ και πολύ περισσότερο με τον κ. Σόιμπλε, και την επόμενη μέρα οι δυο τους να μην παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη Γερμανία και κατʼ επέκταση στην Ευρώπη.


Σχολιάστε εδώ