Με το καλημέρα τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Μέσα στον Μάρτιο αρχίζει η προθέρμανση για το Συνέδριο (τέλη Μαΐου ή Ιούνιο) με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων (εκδηλώσεις και δράσεις για Αυτοδιοίκηση, νέα γενιά κ.ά.), ενώ έμπειρα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επωμίζονται ειδικές αποστολές, ώστε να επανασυνδεθεί η παράταξη με τον κόσμο της και παλιούς ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Λαλιώτης, το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών σε όλη την Ελλάδα με παλιά έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη του Κινήματος, που είτε έχουν αποστασιοποιηθεί, είτε δεν μετέχουν πλέον ενεργά, είτε δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λαλιώτης, ως ιστορικό στέλεχος και ως πρόσωπο που γνώριζε απʼ έξω και ανακατωτά πρόσωπα και πράγματα στο ΠΑΣΟΚ, τρέχει πλέον να επανασυσπειρώσει αυτόν τον κόσμο και κυρίως να πείσει τους νεότερους, και κυρίως τα παιδιά αυτών των στελεχών που άλλοτε διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν το βήμα και να ενεργοποιηθούν πολιτικά στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επίσης, ένα άλλο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει αναλάβει την ευθύνη για τη συ­γκρότηση των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και είναι σε συνεχή επικοινωνία με παλιά και νέα στελέχη, ενώ ρίχνει το βάρος στην αξιοποίηση έμπειρων στελεχών από μαζικούς χώρους.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συνεχείς επαφές με στελέχη της παράταξης, παλιά και νέα, ενώ έχει καθιερωθεί και μια εβδομαδιαία σύσκεψη ανάμεσα στην ίδια, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιάννη Τούντα προκειμένου να υπάρχει προγραμματισμός για πρωτοβουλίες αλλά και ενίσχυση της συμπόρευσης και της κοινής πορείας προς το Συνέδριο και τις κάλπες.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, η κ. Γεννηματά είναι πιθανόν να συνομιλήσει τις επόμενες μέρες με τον Κώστα Μπαργιώτα, τον βουλευτή που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι προκειμένου να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κ. Μπαργιώτας ήταν παρών στις εκδηλώσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λάρισα, ενώ έδωσε και το «παρών» τις προηγούμενες μέρες στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη (βουλευτή και στελέχους του ΠΑΣΟΚ).

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει βάρος στην ομογενοποίηση των απόψεων και την ενιαία έκφραση, ώστε να αποφεύγονται τα «φάλτσα» και τα λάθος μηνύματα. Όπως έχει διαμηνυθεί προς όλα τα στελέχη, η περίοδος είναι κρίσιμη και η παράταξη πρέπει να πορεύεται συντεταγμένα προκειμένου να ενισχυθεί η εκλογική της επιρροή αλλά και για κερδηθεί το στοίχημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, και σε υψηλούς μάλιστα τόνους, από το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν προς τους τρεις πρώην υπουργούς (Άν. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Γ. Ραγκούση), που ηγούνται της Κίνησης Ώρα Αποφάσεων, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδιάλυση του κόμματος και πως αν θέλουν να συμμετάσχουν στην πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για συμμε­τοχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και πως αυτή η πρόσκληση ισχύει για τώρα, καθώς παραμονές εκλογών τα ψηφοδέλτια θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν κλείσει.

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα, μετά την επιστολή των «3» για αυτοδιάλυση όλων των κομμάτων της Κε­ντροαριστεράς για να δημιουργηθεί κάτι νέο, ανέβασε τους τόνους διαμηνύοντας πως «προσωπικότητες χωρίς κοινωνική αναφορά δεν μπορούν να απαιτούν αυτοδιάλυση κομμάτων». Μάλιστα επισημαίνεται πως «οι ʽʽ3ʼʼ ενεργούν διασπαστικά», ενώ τους ασκείται κριτική για «ελιτίστικες πρακτικές και θρασύτητα».

Στο μεταξύ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της αξιολόγησης, ενώ διαμηνύει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μπει σε παιχνίδι για να ψηφιστούν τα όποια μέτρα με 180 βουλευτές.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουμε σε παιχνίδια που αφορούν τους 180, δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια που αφορούν τα νέα μέτρα, αφού το αποτέλεσμα αυτό είναι ευθύνη δικιά τους», λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει έναν χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2016.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από την άνοδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τονίζουν όμως ότι ακόμα πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως σε αυτήν βρίσκεται η μεγάλη προοπτική για την ανασυ­γκρότηση της Κεντροαριστεράς.


Σχολιάστε εδώ