Κλειστό κλαμπ έχει κάνει τη ΝΔ ο Μητσοτάκης

Οι κατά καιρούς εξαγγελίες του περί ανοιχτών και δημοκρατικών διαδικασιών αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα έμειναν στα χαρτιά, ενώ η άσκηση της κομματικής εξουσίας έχει στοιχεία αυταρχισμού και αλαζονείας. Το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» οδήγησε στο περιθώριο όσους βουλευτές ή στελέχη στις εσωκομματικές εκλογές στήριξαν τον Β. Μεϊμαράκη. Οι αντίθετες φωνές υποχρεώθηκαν να σωπάσουν υπό τον φόβο της πειθαρχικής τιμωρίας και του εξοστρακισμού από τις λίστες και κάθε είδους κομματικά οφίτσια. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί κι αφήνουν τον κ. Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα να οδηγήσουν την παράταξη… στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα για την πρωθυπουργία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνεχίζει να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα τεκταινόμενα. Την ίδια στιγμή τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας έχουν περιέλθει σε πλήρη αδράνεια, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει μετά την εκλογή του στην αρχηγία.

Η Πολιτική Επιτροπή συνεδριάζει σπανίως, η Εκτελεστική Γραμματεία επίσης, ενώ ακόμη σπανιότερα συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα κι αυτή συνήθως για να απευθύνει τα κηρύγματά του ο κ. Μητσοτάκης. Οι βουλευτές υπάρχουν κάθε φορά που χρειάζεται να ψηφίσουν στη Βουλή ή να… χειροκροτήσουν τον αρχηγό.

Οι πόρτες του τελευταίου είναι γιʼ αυτούς ερμητικά κλειστές, με εξαίρεση όσους στήριξαν εμφανώς τον κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Ακόμη ακόμη κι αυτός ο περίφημος «πρωινός καφές» έχει εντελώς απαξιωθεί, στις συσκέψεις μετέχουν το πολύ πέντε άτομα, όλα στην ίδια απολύτως γραμμή. Οι αποφάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα λαμβάνονται από τον κ. Μητσοτάκη κι έναν στενό πυρήνα τριών-τεσσάρων στενών συνεργατών του. Ούτε λίγο-ούτε πολύ οι τύχες ολόκληρης της παράταξης βρίσκονται στα χέρια μιας μικρής ομάδας. Ο ρόλος των τομεαρχών είναι εξαιρετικά περιορισμένος έως διακοσμητικός, αφού επικοινωνούν με τον κ. Μητσοτάκη μέσω τρίτων (μέσω του κ. Μπεκίρη) και λαμβάνουν οδηγίες και εντολές με σημειώματα. Ακόμη και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός, παίρνουν τη γραμμή από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τσιάρα.

Το θέμα αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη συγκροτούν πρόσωπα που είτε έχουν μικρή εμπειρία στα πολιτικά πράγματα (Μπεκίρης, Νέζης κ.ά.) είτε – ακόμη χειρότερα- μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία (Θεοδωρικάκος κ.ά.) Το σκηνικό που έχει στηθεί στην κορυφή της παράταξης είναι πρωτοφανές, καθώς όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί είχαν στο στενό επιτελείο τους βουλευτές και στελέχη με μακρά πολιτική εμπειρία και μεγάλη τριβή περί τα εσωκομματικά. Από τον Κων. Μητσοτάκη μέχρι τον Κ. Καραμανλή, ακόμη κι αυτός ο Μ. Έβερτ ακολούθησε πιο ανοιχτές διαδικασίες στη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ