Κάποιος Εισαγγελέας πρέπει να παρέμβει

Ειδικά να διαπιστώσουν, κατʼ ελάχιστον, ποιοι και με τι είδους διαδικασίες εισηγούνται και εγκρίνουν τις τιμές με βάση τις οποίες πωλούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία, μιας και τις όποιες απώλειες θα αναλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ιρλανδική bad bank, Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενεργητικού (NAMA), ανακοίνωσε πως θα εξοφλήσει το σύνολο του κύριου χρέους που εξέδωσε ως το τέλος του 2017 αποφέροντας κέρδη 2,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

***

Ναι ή όχι;

Κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Hellenic Seaways, επιβεβαιώνετε ότι την 23η Οκτωβρίου 2015 υπογράψατε με τον νόμιμο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας ναυτιλιακής εταιρείας του ημιβυθισμένου ΕΓ/ΟΓ «Παναγία της Τήνου» ιδιωτικό συμφωνητικό αποπληρωμής χρεών, που είναι συνδεδεμένο με το διετές ναυλοσύμφωνο; Κύριε Αντώνη Αγαπητέ, είναι γεγονός ότι δεσμεύσατε εγγράφως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σας, ασχέτως της ολοκλήρωσης του ελέγχου του πλοίου από τις αρμόδιες αρχές του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας; Με δεδομένο ότι τα μισά μέλη του έχουν ανακοινώσει προ πολλού πως δεν ασκούν και ούτε έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ουσιώδη επιρροή στη διαχείριση, οικονομική πολιτική της, κ.λπ., ποια ακριβώς εξ αυτών ενημερώσατε (μόνο τα τέσσερα που εκπροσωπούν τον εταίρο-insider), πότε το πράξατε (πριν ή μετά τη συμφωνία σας) και πώς τα δεσμεύσατε (διά της περιφοράς πρακτικών); Έχουμε συνέχεια…

***

Απειλές…

Κυρία πρόεδρε της ΔΑΚΕ Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, αληθεύει ότι κάποια από τα μέλη του γενικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (κ. «Κι», «Πα», «Κε») σας κατηγόρησαν πως τα «απειλήσατε» σχετικά με την υπόθεση των εκλογών της ΑΔΕΔΥ, που κάποιος άλλος ψήφισε για λογαριασμό του σύνεδρου κ. Σπανάκη, επειδή τους μεταφέρατε ότι έχει εννιά δικηγόρους και θα υποβάλει μηνύσεις; Αν ναι, τότε αναρωτιόμαστε αν εσείς, προσωπικά, ως συνδικαλίστρια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το οποίο προέρχεστε, εξακολουθείτε να υπερασπίζεστε αυτού του τύπου τις πρακτικές, καθυστερώντας, μεταξύ άλλων, να καταδικάσετε αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

• Σε μια περίοδο που το ζεστό χρήμα αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, ενώ η χρηματοδότηση αναζητείται με το κιάλι, δεν πρέπει να μένουν αρχικά αδιάθετα και εν συνεχεία επιστρέψιμα κονδύλια από τα προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Πού οφείλονται, άραγε, οι καθυστερήσεις και ποιοι ευθύνονται (ονόματα και διευθύνσεις) για τη μη αξιοποίηση των 25 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ);

• Κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τα περί σημαντικού ενδιαφέροντος διαρρέατε και για την πώληση των εντός συνόρων περιουσιακών σας στοιχείων, με αποτέλεσμα να μη βγείτε αληθινός, αφού κατατέθηκαν προσφορές μόνο για δύο ακίνητα, ενώ ο προτιμητέος του ενός εξ αυτών αποχώρησε. Αν, λοιπόν, κύριε Μάνη, το ενδιαφέρον για την αγορά των δύο αλλοδαπών εργοστασίων στη Σερβία είναι τόσο μεγάλο, τότε γιατί δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο της παράτασης της σχετικής προθεσμίας; Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ύψος του τιμήματος, καθώς θα αφαιρεθεί από τα συνολικά χρέη της αγροτοβιομηχανίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

• Ούτε στημένη να ήταν η κόντρα μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Λειτουργού Αγοράς σχετικά με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Βασική διαφορά τους φέρεται να είναι η επιβολή ή όχι κατώτατης τιμής που προτείνει ο δεύτερος αλλά απορρίπτει η πρώτη. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που, ελέω καιρικών συνθηκών, χτυπά εκ νέου συναγερμός σχετικά με τη δυνατότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας να αντεπεξέλθει στην κρίση.

• Τι θα προτιμούσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών; Να επιβαρύνονταν οι φορολογούμενοι; Τι άλλο να υποθέσουμε όταν θεωρεί πως αποτελεί πρόκληση για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος η καθιέρωση της MREL, μέσω της οποίας επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκείς υποχρεώσεις με δυνατότητα απορρόφησης ζημιών σε περίπτωση εξυγίανσης.

• Δεν έχει ευθύνες ο σύμβουλος της Alpha Bank για την πιθανή απαξίωση του περιουσιακού της στοιχείου, ήτοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra»; Αν ο πήχης του τιμήματος εκποίησης δεν ήταν εξαρχής τόσο υψηλός, ενώ η διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους επενδυτές ήταν ορθολογικότερη, ενδεχομένως να το είχε ήδη πωλήσει, εισπράττοντας μεγαλύτερο ποσό από αυτό που θα αναγκαστεί τελικά να εισπράξει.

• Να πώς οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί «βοηθούν» τη χώρα! Η επικεφαλής της κοινοπραξίας του άξονα Μαλιακός – Κλειδί, που περιλαμβάνει και τα πέριξ των Τεμπών, γερμανική εταιρεία Hochtief PPP Solutions GmbH, με ποσοστό 35%, κατάφερε μέσω της σύμβασης παραχώρησης να κατοχυρώσει σημαντική αύξηση των τιμών στους περισσότερους σταθμούς διοδίων.

• Σημασία, κυρίες και κύριοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχει τι πιστεύετε γενικά και αόριστα, αλλά αν προκύπτουν από τεχνοκρατικές μελέτες επί των πραγματικών οικονομικών στοιχείων! Μπορεί, λοιπόν, η συμφωνία σας για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της International Life AEAZ να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, ωστόσο θα φανεί εκ του αποτελέσματος αν είναι πράγματι επωφελής τόσο για την εταιρεία σας όσο και για τους κατόχους των εν λόγω συμβολαίων.

• Γιατί η νέα ιδιοκτήτρια του Αστέρα Βουλιαγμένης, εταιρεία Apollo Investment, απέφυγε να ανακοινώσει τον προϋπολογισμό του έργου για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών της εγκαταστάσεων; Θεωρεί ότι μόνο με την περιγραφή των εργασιών τους θα πετύχει καλύτερο τίμημα από τους υποψήφιους;

• Αρκεί να μη βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι βασικοί μέτοχοι της Grivalia; Η υποστήριξη των επενδυτικών της σχεδίων στηρίζεται κυρίως στον δανεισμό. Αυτόν που θα λάβει από το International Finance Corporation (IFC), ύψους 50 εκατ. ευρώ, και εκείνον από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ποσού 20 εκατ. ευρώ.

• Έναντι φρέσκου χρήματος, που προκύπτει από τον προσδιορισμό του εύλογου του τιμήματος, ή προς εμπράγματη εξασφάλιση για δανεισμό; Από τα ενδιαφέροντα θέματα ημερήσιας διάταξης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Trastor η παροχή ειδικής άδειας για την απόκτηση από την εταιρεία τεσσάρων οριζόντιων ιδιοκτησιών που ανήκουν σε μέτοχο.

• Δεν είναι οι εγχώριες αστικές ευθύνες που φοβίζουν τους ξένους ομίλους, σχετικά με τις φερόμενες προσυνεννοήσεις των εκπροσώπων τους στους διαγωνισμούς των δημόσιων έργων, αλλά οι αλλοδαπές ποινικές. Προτιμούν να κινηθούν δικαστικά κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντός της ελληνικής επικράτειας, πληρώνοντας ενδεχομένως πρόστιμα, παρά να παραδεχθούν την ενοχή τους και να διωχθούν στις χώρες τους για καρτελική σύμπραξη.


Σχολιάστε εδώ