Είναι τώρα η ώρα της Δικαιοσύνης

Είναι η ώρα πληρωμής των λογαριασμών. Όλων. Στο πόρισμα, αποτέλεσμα έρευνας αποδεικτικού υλικού με πάνω από 100.000 σελίδες, από τις οποίες οι 17.000 σελίδες αφορούν μαρτυρικές καταθέσεις τραπεζιτών, μιντιαρχών και εκπροσώπων των κομμάτων, αποτυπώνεται καθαρά ότι στην Ελλάδα είχε οικοδομηθεί και παγιωθεί το λεγόμενο «Τρίγωνο της διαπλοκής», στο οποίο ενεπλάκησαν, δυστυχώς, τράπεζες, ΜΜΕ και κόμματα. Και από το τρίγωνο αυτό επλήγησαν τρεις σημαντικοί πυλώνες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Πρόκειται για τον τραπεζικό πυλώνα, τον πυλώνα της Ενημέρωσης και, κυρίως, τον πυλώνα του πολιτικού συστήματος.

Η πολιτική αυτή διαπλοκή αποτέλεσε κηλίδα για το πολιτικό σύστημα, που απαξιώθηκε στο σύνολό του στη συνείδηση της κοινωνίας, και αυτή η κηλίδα στιγματίζει πολιτικό σύστημα και κόμματα και αποτελεί το θερμοκήπιο όπου ευδοκιμούν ακραίες φωνές, που στοχεύουν ευθέως τα πολιτικά κόμματα, τον κοινοβουλευτισμό και την ίδια τη δημοκρατία. Και, υπό την έννοια αυτή, η πρακτική αυτή βάλλει εντέλει κατά του δημοσίου συμφέροντος και της ομαλής λειτουργίας μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας. Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού αποδείχθηκε και βγήκε στην επιφάνεια, στο προσκήνιο, αυτό που για χρόνια βρισκόταν και κυκλοφορούσε στο παρασκήνιο και ανέκαθεν πίστευε κάθε Έλληνας.

Τώρα, για πρώτη φορά, αναδύονται τεράστιες ευθύνες για το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα που κυριάρχησαν στη χώρα για δεκαετίες, δανειοδοτήθηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία κατασπατάλησαν σε πρακτικές εντυπωσιασμού προκειμένου να επηρεάζουν και να κατευθύνουν το εκλογικό σώμα. Όμως αυτό, όπως διαπίστωσε η GRECO (Ομάδα κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς), συνιστά έμμεση εκλογική χρηματοδότηση, που καθιερώθηκε ως πρακτική επί δεκαετίες, είναι παράνομη και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γιʼ αυτό. Μάλιστα, οι ευθύνες των δύο πολιτικών κομμάτων που κυριάρχησαν για δεκαετίες και κυβέρνησαν τη χώρα είναι πλέον και αποδεδειγμένες, αφού προκύπτουν πλέον από μαρτυρικές ένορκες καταθέσεις, στις οποίες ρητά ονομάστηκε το φαινόμενο της διαπλοκής.

Με το πόρισμα προτείνεται η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και για τυχόν ποινικές ευθύνες των οικονομικών υπευθύνων των δύο αυτών κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία οφείλουν από το καλοκαίρι του 2011 πάνω από 420.000.000 ευρώ, λαμβανομένου υπόψη ότι ποινικές ευθύνες είχαν ήδη επιρριφθεί από την πορισματική έκθεση Καλούδη το 2013, με το οποίο προτεινόταν η άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία εναντίον 50 περίπου τραπεζικών στελεχών και δέκα οικονομικών υπευθύνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία των τραπεζικών. Και για να μη λησμονούμε, τα δύο αυτά κόμματα, με αιφνίδια -άγρια μεσάνυχτα- τροπολογία, νομοθέτησαν(άρθρο 78 ν. 4146/2013) για την ασυλία όλων των παραπάνω, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την τιμή και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που κατρακύλησε στο ναδίρ, στην απαξίωση και την παρακμή. Και υποχρέωσή μας είναι άμεσα να κάνουμε τα πάντα για την επανάκτηση μέρους της τουλάχιστον, διότι με πλήρως απαξιωμένο πολιτικό σύστημα και κόμματα δεν μπορείς να παράξεις πολιτική.

Εν κατακλείδι, στο πόρισμά μας αναγνωρίζονται σαφείς πολιτικές ευθύνες και προτείνεται η δικαστική διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει η Δικαιοσύνη, γιατί η διαπλοκή είναι πολυπλόκαμο τέρας και θέλει συνεχή προσπάθεια από όλους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τολμούν να ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν υπήρξε διαπλοκή στη χώρα μας. Έχουν δίκιο, για τα σκάνδαλα Κοσκωτά, Κουτσόγιωργα και άλλων πολιτικών προσώπων της εποχής, το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, Τσουκάτου, Μαντέλη, το σκάνδαλο Siemens, για την ντροπιαστική για τη χώρα αναφορά -σε απόφαση γερμανικού δικαστηρίου- περί χρηματοδότησης των ταμείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον Χριστοφοράκο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «κυβερνούσε» τα τελευταία 40 χρόνια τη χώρα. Αιδώς, Αργείοι!

Στο πόρισμα περιγράφεται και αποδεικνύεται ότι το τραπεζικό σύστημα δανειοδότησε αφειδώς και αθρόως τα δύο μεγάλα τότε πολιτικά κόμματα χωρίς την τήρηση πιστοδοτικών κανόνων, χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς η χορήγησή τους, παραβλέποντας την πραγματική οικονομική, λογιστική και επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων των ΜΜΕ αλλά και των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η δανειοδότηση των οποίων συνεχίστηκε σαν να μη συμβαίνει τίποτε, παρότι οι ισολογισμοί τους ήταν αποκαρδιωτικοί ήδη από 2009. Όταν στα ίδια τα εισηγητικά κείμενα των δανειστριών τραπεζών περιγράφονταν λογιστικές και οικονομικές συνθήκες, βάσει των οποίων τα κριτήρια έπρεπε να είναι αυστηρότερα, όπως έκρινε άλλωστε η Τράπεζα της Ελλάδος, και η δανειοδότηση να είναι σφιχτή και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευμένη.

Τα ίδια και χειρότερα με τη δανειοδότηση των ΜΜΕ (σήμερα η δανειακή τους οφειλή ανέρχεται στο 1,3 δισ.), οι οικονομικοί δείκτες των οποίων έδειχναν κατάρρευση ήδη από το 2009 και οι τράπεζες συνέχισαν να τις δανειοδοτούν, χωρίς μάλιστα εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, που στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανεπαρκέστατες. Αποτέλεσμα; Σήμερα τα δάνειά τους είναι στον «αέρα».

Το πόρισμα διαπιστώνει επαρκείς ενδείξεις όσον αφορά την τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βάρος των τραπεζικών στελεχών που αποφάσισαν και χορήγησαν τα δάνεια αυτά, με ηθικούς αυτουργούς -κατά περίπτωση- τους δανειολήπτες, είτε μιντιάρχες είτε υπευθύνους των κομμάτων. Τα τραπεζικά στελέχη δεν απέκτησαν καμιά ασυλία και γιʼ αυτό γίνεται η πρόταση για ποινική τους δίωξη, άλλωστε «όλα ξεκινούσαν από τις τράπεζες». Θα μείνει στην ιστορική και κοινωνική συλλογική συνείδηση η ομολογία μεγαλοπαράγοντα των ΜΜΕ, ο οποίος είπε ότι έπαιρνε δάνεια με «αέρα», ενώ άλλος εκδότης κατέθεσε ότι «όλα ήταν αέρας, ʽʽαέρα αέραʼʼ, όπως φώναζαν στο αλβανικό μέτωπο οι έλληνες πολεμιστές». Τέτοιος εξευτελισμός! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όμως δεν βλέπουν πουθενά διαπλοκή!

Το πόρισμα αποτυπώνει τη διαχρονική παθογένεια των πρακτικών του πολιτικού συστήματος, οι οποίες γέννησαν «τέρατα», που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες της Επιτροπής και άφησαν άναυδο τον ελληνικό λαό, που καθημερινά παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις της με πρωτοφανή ποσοστά ακροαματικότητας, ενώ οι δημόσιες συνεδριάσεις της εδραίωσαν το αίσθημα της διαφάνειας και της δημοσιότητας.

Σήμερα, το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιταχτούν με θάρρος και ειλικρίνεια στον καθρέφτη και να λάβουν αποφάσεις ριζοσπαστικές για την αποκατάσταση τις τιμής και αξιοπιστίας τους. Απαιτείται να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει πολιτική εξουσία με τράπεζες και ΜΜΕ, χρειάζεται πολιτική βούληση και θάρρος για την αποκοπή της διαδρομής εντολών από το πολιτικό σύστημα προς τα τραπεζικά στελέχη για πράξεις ή παραλείψεις, που μέχρι σήμερα ήταν επιλήψιμες και ποινικά ελεγχόμενες. Η κυβέρνηση σήμερα σκέφτεται να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και μάλιστα σύντομα. Τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει, επιτέλους, με θάρρος και ειλικρίνεια, να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό, να ζητήσουν συγγνώμη και να βρουν τώρα, όχι αύριο, τρόπους ρύθμισης και αποπληρωμής των δανείων τους. Έχουν άκρες και ανθρώπους εύπορους για να βοηθήσουν. Ας το κάνουν επιτέλους, γιατί τα κόμματά τους ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένα από το φθινόπωρο του 2011. Ο Νίκος Σαλαγιάννης μιλώντας σ
το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 έλεγε: «Το 2009 το ΠΑΣΟΚ πήρε από κρατική χρηματοδότηση 24 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα έλαβε 47 εκατ. από δάνειο. Το 2010 πήρε 20 εκατ. κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονα έλαβε και 40 εκατ. δάνειο, δηλαδή μέσα σε δύο μόνο χρόνια το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά 131 εκατ. ευρώ! Έτσι άρχισε ο κατήφορος. Από το φθινόπωρο του 2011 ουσιαστικά είχαμε μπει σε στάση πληρωμών… Αλλά η πορεία από τότε ήταν και είναι πορεία στην οικονομική έρημο».

Πραγματικά αγωνιώδης κραυγή, σε ώτα, όμως, μη ακουόντων. Από τότε (2011) δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Δεν θα μεταφέρουν την κηλίδα που εδραιώθηκε στο δικό τους κομματικό σώμα στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, που δεν έχει ευθύνη για τις δικές τους ανομίες. Όμως και από την πλευρά νεοδημοκρατικών στελεχών, στην καρδιά της κρίσης, το 2012, είχε επισημανθεί η παράνομη δανειοδότηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο σημερινός κριτής των πάντων κ. Αυγενάκης, σε ερώτησή του, τον Νοέμβριο του 2011, μιλούσε για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα χρέη των οποίων προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Επίσης τόνιζε ότι «τα δύο κόμματα έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση, σαν να ξέρουν εκ των προτέρων τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια»! Επίσης, η κ. Μπακογιάννη την ίδια εποχή κατήγγειλε: «Αποδεικνύεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις των τραπεζών δανείζουν τις ηγεσίες των κομμάτων που τους διορίζουν σε βάρος
των συμφερόντων των μετόχων και των φορολογουμένων… Οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προωθούν μια ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματά τους να ανοίξουν το συρτάρι του δημόσιου ταμείου και να πάρουν όσα χρήματα χρειάζονται για τις εκλογές». Όμως, τότε, ο κ. Αυγενάκης και η κ. Μπακογιάννη είχαν αποχωρήσει από τη ΝΔ, στην οποία επέστρεψαν ύστερα από λίγο, για να ξεχάσουν όσα κατήγγειλαν σε βάρος της, ενώ σήμερα είναι κορυφαία στελέχη της. Μάλιστα.

Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, ενώ καταγγέλθηκε το σύνολο των δανείων προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε τη συγκρότηση της Επιτροπής, τι από όλα αυτά θα γινόταν; Τίποτα. Ενώ τώρα αποκαλύπτονται τα πάντα υπό τα ώτα και τα όμματα των ελλήνων πολιτών, οφείλονται δε στην πολιτική βούληση και την κυβερνητική απόφαση για τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής. Και αυτό ασφαλώς πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση. Και θα πιστωθεί.

Θα ήταν όμως παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά στη συζήτηση για το πόρισμα της Επιτροπής την 1η Φεβρουαρίου στη Βουλή, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά μας είπαν ότι με το πόρισμα εκφοβίζουμε και εκβιάζουμε τα κανάλια και τους ιδιοκτήτες τους! Κολακεία απίστευτη και πρωτάκουστη. Ως απάντηση τους θυμίζω κάτι από τον Αντισθένη, που θέτω και ως κατακλείδα του παρόντος άρθρου: «Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν, οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν» («είναι προτιμότερο να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες, γιατί τα κοράκια τρώνε νεκρούς, ενώ οι κόλακες τρώνε ζωντανούς»).

Είναι η ώρα της Νέμεσης.


Σχολιάστε εδώ